Ved Ølfestival København afholder Danske Ølentusiaster i samarbejde med Ny Nordisk Øl konkurrence om at brygge en nordisk øl med frugt. Betingelserne for at deltage er følgende:
- Øllet skal være inspireret af den nordiske natur, klima, bryggetraditioner og råvarer.
- Øllet skal så vidt muligt indeholde råvarer og smagsgivere samt procesmetoder, som har rod i Norden.
- Øllet skal indeholde frugt fra det nordiske terroir.
Initiativgruppen bag Ny Nordisk Øl består af Anders Kissmeyer – Kissmeyer Beer & Brewing, Per Kølster – Kølster Malt og Øl og kommunikationskonsulent Christian Andersen.
Anders Kissmeyer – der oprindeligt tog initiativ til Ny Nordisk Øl – siger om projektet:
– Hvorfor bevæger den mest perfekte japanske altbier eller den mest brillante islandske imperial pale ale os ikke lige så meget som en belgisk lambic? Hvorfor er bryggerikulturen i USA blevet så dominerende blandt verdens håndværksbryggerier? Svaret er terroir og sjæl. Som mennesker stammer vi fra et terroir, og det forbliver i vores sjæl. Når vi kan udtrykke vores sjæl og terroir, giver det os en større tilfredsstillelse som brygggere – og så kommer vi til at brygge endnu mere kompetente og innovative øl. Samtidig er terroir lig med bæredygtighed, autencitet og den gode fortælling, som flere og flere forbrugere efterspørger.
Herunder er en nærmere præsentation af de 17 øl, som deltager i konkurrencen. Det afgøres ved SMS-afstemning – nærmere detaljer udleveres i folder ved ølfestivallen.
Amager Bryghus Nouvelle Nordique (6,5%): SMS afstemning: Nordisk 2
Enhver der kender os fra vores Facebook-side vil vide, at vi med uforbeholden begejstring har kastet os over det projekt “Ny Nordisk øl”, som er fostret af nogle af dette lands mest innovative ølhoveder. Omvendt har det ikke været uden udfordringer, da vi på Amager jo er nogle humletosser, der er mere forankret i en nordamerikansk end i en nordisk ølkultur. Men vi sendte Morten og Jacob til USA for at vandre “The Nordic hop trail”, ruten som skandinaviske indvandrere fulgte fra Minnesota og mod vest. Vores teori var, at de måtte have haft nordisk humlepollen i deres træsko, som har selvsået sig på prærien. Og ganske rigtigt, vi fandt og hjembragte i dølgsmål vild, ny nordiskamerikansk humle, og i en forfalden lade i Iowa fandt vi en vildgær, som når den blev opformeret dannede et umiskendeligt Dannebrogsmønster! René og Papsø brugte hele påsken på at finde spændende vilde bær på Kalvebod Fælled – med en lille afstikker til et sted på Christianshavn, hvor de købte noget spændende urt. Med alle disse spændende ingredienser – tilføjet nordisk kommunevand fra Tårnby Vandforsyning – har vi lavet en øl, om hvilken vi kun kan sige: “Du har aldrig kendt magen”! Navnet Nouvelle Nordique har vi ikke valgt for at være prætentiøse, men vi syntes bare ligesom, at det lød lækkert.
Andrik Mikrobryggeri Skandipils (4%): SMS afstemning: Nordisk 11
Det er en enebær pilsner med maltbyg fra Vordingborg 100 kg til 500 liter urt. 220 g bitterhumle og 80 g tørrede hakkede enebær. Øllet er brygget med de metoder jeg har lært fra den Skandinaviske Bryggerskole med rod i den nordiske bryggertradition. Det er en grøn øl som serveres med hylde- eller solbærsaft fra Grønne Gaarden i Ringkøbing. IBU på 20.
Coisbo Beer Ten (4%): SMS afstemning: Nordisk 4
Brygget i samarbejde med Falsled Kro.
Da efteråret gik på hæld og vi høstede vores kvæder på Falsled Kro, fik jeg ideen til at lave en øl på denne fantastiske aromatiske frugt, som vi bruger til så mangt og meget, men desværre også er en lidt glemt frugt i det danske land. Vi har historisk set brugt den gennem mange år, så hvorfor ikke lave en øl, aromatiseret med kvædens florale og stærke frugtaromaer, samt karamelliseret birkesaft fra Horne Land.
Ingredienser: Vand, byg og hvedemalt, humle, gær og kvæder og nordiske krydderier.
Det Lille Bryggeri Røde Viking (7,9%): SMS afstemning: Nordisk 10
I en tid hvor man i Norden gerne vil fremme de nordiske råvarer, har vi valgt at tage udfordringen op og lavet en Nordisk øl. Øllen er brygget på dansk malt tilsat brændenælde som smagsgiver samt store mængder rødbede som har stået i 24 timer og lavet koldudtræk. Derefter er rødbeden tilsat urten når urten er stoppet kogningen. Rødbede er derudover tilsat direkte i gærtank under gæringen.
Flying Couch Brewing Dark Matter Cherry (9%): SMS afstemning: Nordisk 13
Fadlagret Imperial Stout lageret med hele kirsebær.
Malt: Øko Pils DMG, øko hvede, øko cara aroma, øko carafa, øko cara munich, øko rosted spelt. Humle: øko perle og øko cascade. Gær: Amerikansk ale gær. Frugt: Hele kirsebær lagret på egetræstønder.
Flying Couch Brewing Dark Matter Raspberry (9%): SMS afstemning: Nordisk 12
Fadlagret Imperial Stout lagret med hele hindbær.
Malt: Øko Pils DMG, øko hvede, øko cara aroma, øko carafa, øko cara munich, øko rosted spelt. Humle: øko perle og øko cascade. Gær: Amerikansk ale gær. Frugt: Hele hindbær fra det sydlige Sjælland lagret på egetræstønder.
Grauballe Bryghus Nordic Blossom (8%): SMS afstemning: Nordisk 6
Nordic Blossom er en æbleøl brygget med malt fra Jylland, æbler fra Lolland og æbleblomsthonning fra Sydsjælland. Syrligheden fra æblerne og restsødmen fra honningen giver sammen med noter af blomster fra gæren en herlig aperitif der kan nydes før og efter maden. IBU 30.
Herodes Purple Heather Ale (6,5%): SMS afstemning: Nordisk 14
Lys Ale krydret med lyng og hyldebærsaft. I den rette belysning har denne friske øl et svagt lilla skær fra hyldebærsaften. Der er ikke brugt aromahumle, men udelukkende lyng. IBU 15.
Herodes Soft Orange Birch (6%): SMS afstemning: Nordisk 15
Denne orange lyse ale er brygget 100% på håndtappet frisk birkesaft. Øllet er tilsat havtorn og aromahumlet moderat. IBU 18.
Hornbeer Ragnarok (6,5%): SMS afstemning: Nordisk 9
Ragnarok er en øl brygget efter “dogmeprincipperne” for “Nyt Nordisk Øl”. De gode folk Christian Andersen, Anders Kissmeyer og Per Kølster har lagt hovederne i blød for at sætte gang i innovative bryggere. Målet har været at få kreativiteten til at blomstre. Hvordan vinfolkenes begreb ”terroir”, kan overføres til øllets verden. ”Terroir” kommer fra det franske ord ”terre”, der betyder jord. Det var oprindeligt et begreb inden for især vin. Det handlede om de særlige egenskaber som jordbund, beliggenhed, klima og geologi gav til vinen. I øllets verden handler det om de særlige forhold, der er gældende for bryggeriet, dets brug af råvarer mv. Her på vores bryggeri, Hornbeer” som er et gårdbryggeri, har vi rige muligheder for at benyttes vores terroir. ”Ragnarok” har vi brygget på korn fra egne marker. Vi har krydret med planter, som vi har plukket i skellet og i haven. Det er blade fra hindbærplanter, lyng og tørrede hyldeblomster. Vi har så til sidst i processen tilsat frugt fra haven og ladet øllet gære med den naturligt forekommende gær der kommer fra frugten. Resultatet er efter vores mening, en kompleks øl med en let syrlighed, der er opstået fra syredannende mikroorganismer. Man kan sammenligne ”Ragnarok” med naturvin, der jo også gærer med den naturligt forekommende gær.
Navnet ”Ragnarok” stammer fra den nordiske mytologi. Ragnarok er kaos da guderne slås mod deres fjender. Det er gudernes sidste slagsmål. En altødelæggende brand begynder og jorden går under. Men en ny og bedre verden opstår, og den bliver befolket af de få overlevende guder og mennesker.
Der er nu ikke så meget kaos i vores Ragnarok. Men der er bidrag fra alle ingredienserne og naturgæren. Så der er sødme, lidt bitterhed, lidt krydderi og så lidt syrlighed.
Ingredienser: Bygmalte, hvede, humle, gær, vand.
Kølster Malt og Øl Limited Edition Røn (6,3%): SMS afstemning: Nordisk 16
En ale med gårdens rønnebær. Økologisk malt fra eget malteri af den gamle sort Pallas, let humlet og vand fra egen boring ved Humlebækken.
Kølster Malt og Øl Pors (4,7%): SMS afstemning: Nordisk 17
En ale med nordsjællandsk porse (hanrakler plukket i april og blade indsamlet i august). Økologisk malt fra eget malteri af den gamle sort Pallas, tilsat lidt økologisk Hersbrucker Spät humle af egen import, vand fra egen boring ved Humlebækken.
Svaneke Bryghus Cuvée Jylsplat/Hr. Schwann (5%): SMS afstemning: Nordisk 8
En blanding af to vildgærede øl, som begge er tilsat bornholmske bær. Den ene (Jylsplat) var på blandingstidspunktet 3 år gammel, den anden (Hr. Schwann) var på blandingstidspunktet 1 år gammel. Selve blandingen har rundet de syv måneder til ølfestivalen. Selveste blandingen har rundet næsten to år til ølfestivalen 2014.
Resultatet er en fin afstemt og kompleks øl. Duften er syrligfrisk med nuancer af bl.a. stikkelsbær og ribs. Smagen er ligeledes præget af behagelige frugtsyrer, samtidig med at garvestoffer fra bærskallerne formidler en vedhængende tør bitterhed. I de dybere lag fornemmes en snert af rustik humle og ”hestedyne”. Sidstnævnte, lidt pudsige aroma stammer fra vildgæren ”Brettanomyces”, som især har præget Jylsplat´en i sin tid. Øllet føles nærmest ”vægtløs” og har ingen som helst restsødme.
Svaneke Bryghus Humlezebra (6%): SMS afstemning: Nordisk 7
Under Christianias fødselsdagsløjer i 2013 fik brygmesteren smidt et zebrastribet fleece om skuldrene og nogle humleranker om hatten. ”Humlezebraen” travede derpå lystigt frem og tilbage mellem Grøntsagen, Den Grå Hal og Høvlen.
Denne Saison er tilsat friske bornholmske rønnebær og havtorn under gæringen og efter 9 måneder på tank fik den tilmed et skud Green Bullet-humle. Frugtig, bitter og læskende.
Thisted Bryghus Xperimentet 3 (6,5%): SMS afstemning: Nordisk 5
I efteråret 2013 startede Peter Klemensen og Antoni Madsen et forløb med det formål at udvikle en øl uden humle, og udelukkende krydret med bær og urter indsamlet i naturen i Thy. Første udgave blev præsenteret på bryghusets generalforsamling som Xperimentet 2, en overmåde bitter (malurt) øl, der virkelig delte vandene. Nu er de to herrer klar til at præsentere en mildere udgave, baseret på samme smagsgivere, men suppleret med porse. Det er en spændende øl med masser af frugtsmag, sødme fra porsen, og bitterhed fra malurt. Frugterne i opskriften er rønnebær og hyben.
Viborg Bryghus Nordisk Pioner (7,5%): SMS afstemning: Nordisk 1
En lys og forførende let drikkelig øl hvor humlen er blevet erstattet af lyng. Præget af maltsødme krydret med lyng, der til sidst bliver afløst af en hentydning af enebær, bliver Nordisk Pioner en farlig øl med 7,5% alkohol.
En øl der er inspireret af den nye nordiske bevægelse både i madlavning men også i øllets verden. Det er også min hyldest til alle militærfolk, både dem i tjeneste og veteranerne. Jeg laver den i samarbejde med Skive Kaserne.
IBU 0 (Føles som 20), EBC 16. Gær:WLP013 London Ale.
Aarhus Bryghus Sour Dragon (11%): SMS afstemning: Nordisk 3
New Nordic Barleywine. Brygget af malt, frugtsaft og sukker.
Malt fra Fuglsang malteri i Haderslev. Specialmalt fra Bamberg (dansk produceret findes ikke mig bekendt, men malten kan sagtens være lavet af dansk bryg). Æblesaft fra Enghaven ved Mellerup. Tranebærsaft i koncentrat, oprindelse ukendt. Sukker fra Nordic Sugar, velsagtens danske roer.
Yderligere detaljer om de 17 øl:
- Ny Nordisk Øl (ale.dk)
Læs mere om Ølfestival København 2014:
- Ølfestival København 2014 – et tilbageblik
- Billeder fra Ølfestival København 2014′s åbningsdag
- Fredag ved Ølfestival København 2014
- Lørdag ved Ølfestival København 2014
- Nye danske øl ved Ølfestival København 2014
- Hornbeer er for fjerde gang Årets Danske Bryggeri
- Ny Nordisk Øl fik Årets Danske Ølpris 2014
- Coisbo Beer vandt Ny Nordisk Øl konkurrencen
- Overraskelse: Pilsner vandt DM i Håndbrygning 2014
- Hornbeer Julegris(k) er Årets Etiket 2013