Beerticker forventer over 100 nye økologiske danske øl i 2016. Fordobling af antal nye økologiske øl fra 2013 til 2015.
Med store satsninger fra giganterne Carlsberg og Royal Unibrew i 2015, må man sige at året blev et gennembrudsår for økologisk øl i Danmark. For med de to bryggerier rykkede det for alvor med hensyn til det volumenmæssige salg af økologisk øl.
Samtidig viser Beertickers årsliste over nye danske øl i 2015, at der aldrig før er blevet lanceret så mange nye økologiske øl i Danmark.
89 nye økologiske øl fra 18 bryggerier blev lanceret på det danske marked i 2015. Udover dette stod Skovlyst Production også bag en enkelt økologisk øl, men den kom kun til salg på det svenske marked.
Se listen:
- Nye økologiske øl 2015 (Beerticker)
Til sammenligning med dette, så kom der 66 nye økologiske øl i 2014 og 44 i 2013. Altså en fordobling af nye økologiske øl i løbet af to år.
Meget passende var det Kølster Malt og Øl, der i særklasse kom med flest nye økologiske øl – nemlig 31. Per Kølster – ejeren og manden bag – er formand for Økologisk Landsforening, så naturligvis er alle øl der fra økologiske. Baggrunden for de mange nye øl fra Kølster, er åbningen af ølbaren Kølster’s Tolv Haner på Nørrebro, København.
Med 14 kom der næstflest nye økologiske øl fra Ørbæk Bryggeri i 2015. Ligesom ved Kølster satses der også her eksklusivt på økologisk øl. Alle øl brygget ved Ørbæk Bryggeri, som sælges under Ørbæk navnet, er økologiske.
Udover dette brygger Braunstein og Samsø Bryghus også kun økologisk øl.
Herslev Bryghus vil gerne være et rent økologisk bryggeri, men er løbet med panden mod en mur i den forbindelse. Udover det økologiske vægter de det også meget højt at bruge lokale råvarer. Men de kan ofte ikke kan fås i certificeret økologisk udgave.
I 2015 brugte de f.eks. honning, brombær, kirsebær, mirabeller, æbler og hindbær fra lokalområdet – hvilket ikke kunne skaffes økologisk. Bryghuset har også en problemstilling med at bruge vilde planter, som ikke kan blive økologisk certificeret.
Dette er generelt et problem, når der brygges økologisk. Det er langt fra sådan, at man bare kan få råvarer i tilsvarende økologisk udgave. Så det begrænser udfoldelses mulighederne for bryggerne. Det er også derfor, at når en kendt øl går økologisk, så bliver den ofte medtaget på Beertickers årsliste som ny øl. Fordi det ikke har været muligt at følge den oprindelige opskrift.
Det er nok også derfor, at langt de fleste bryggerier med økologisk øl kun vælger, at nogle af deres øl skal være økologiske. Det bliver heller ikke nemmere af, at økologisk humle er lidt af en mangelvare. Hvis man er et bryggeri, der eksperimenterer meget med mere specielle råvarer, bliver det virkelig problematisk.
I år bliver Nørrebro, København for alvor et hot spot for økologisk øl i Danmark. I forvejen ligger den økologiske ølbar Kølster’s Tolv Haner på Nørrebro.
Sidste uge meddelte Nørrebro Bryghus så, at alle deres øl fremover er økologiske. Indtil nu har det kun været deres flaske- og fadøl brygget ved deres bryggeri i Hedehusene. Men det gælder fremover også de mindre bryg, der brygges ved restaurantbryggeriet på Nørrebro.
Endelig åbner To Øl til sommer Tapperiet Brus ved biografen Empire på Nørrebro. Hvor der skal mikrobrygges økologiske drikkevarer – inklusiv naturligvis øl.
Både Nørrebro Bryghus og To Øl er traditionelt nogle, der lancerer mange nye øl. Det er således næsten allerede givet, at 2016 bliver det første år, hvor der kommer over 100 nye danske økologiske øl på markedet.
Som sagt blev 2015 et år, hvor Danmarks i særklasse største bryggerier for alvor satsede økologisk. Carlsberg lancerede Tuborg Rå nationalt, efter den i 2014 kun havde været tilgængelig som fadøl ved Roskilde Festival og Northside.
I april kom Royal Unibrews bud på en økologisk øl – Royal Økologisk Pilsner. Aktuelt har Royal Unibrew netop lanceret endnu en økologisk øl – Royal Økologisk Classic. Med Carlsberg og Royal Unibrew satsninger rykker økologisk øl nu for alvor med hensyn til volumen, der sælges og drikkes i Danmark.
Hvis man både vil have en alkoholfri og økologisk dansk øl, blev det også muligt i 2015. Greenlight blev i 2015 lanceret af Svaneke Bryghus (billedet øverst). Her er det lykkedes brygmester Jan Paul, at brygge en øl fra bunden uden alkohol. Således der kommer mere smag af humle og malt, til forskel fra en øl hvor alkoholen er fjernet til sidst.
Den første økologiske danske øl blev lanceret af Thisted Bryghus i 1995 – Økologisk Thy Pilsner som stadig er på markedet.
Listen med de 89 nye økologiske øl:
Rekord øllisten:
- Nye danske øl 2015 (Beerticker)
Læs mere:
- Rekord: 1.298 nye danske øl i 2015 – nu 172 bryggerier
- 404 øl’s forskel mellem Beertickers og Danske Ølentusiasters årslister
- Medieomtale: Ny rekord – 1.298 nye danske øl i 2015
- 15 bryggerier stod bag halvdelen af nye danske øl i 2015
- Milepæl: For første gang over 1.000 nye øl brygget i Danmark i 2015
- Hver tiende danske øl brygget ved Ølkollektivet
- Mikkel Borg Bjergsø, Mikkeller involveret i 284 nye øl i 2015
- Nye danske øl 2015: Markant alkoholprocent fald på to år
- IPA er stadig den mest populære ølstil – hvad rykkede ellers i 2015?
- Øl rekorder også i Hovedstadsområdet, Fyn, Nordjylland, Bornholm o.s.v.
Book manden bag Beerticker, Peter Myrup Olesen til foredrag eller ølsmagning:
Skriv et svar