Med 206 er der rekordmange bryggerier i nyere tid i Danmark, viser Beerticker analyse for Bryggeriforeningen.
Ved årtusindskiftet var der blot 12 bryggerier i Danmark. Men fra 2003 steg lysten til at brygge øl gevaldigt, således at der ved udgangen af 2008 fandtes 114 danske bryggerier. Derpå satte finanskrisen en dæmper på foretagsomheden, indtil det fra 2013 igen myldrede frem med bryggerier, så der nu er hele 206 af dem.
Af de 32 nye bryggerier i 2018 er seks kontraktbryggerier, som får brygget deres øl på andre bryggeriers anlæg. Specielt da finanskrisen slog til, vandt den type bryggerier udbredelse, da de har lavere startomkostninger.
Det kulminerede i 2013 med 47 kontraktbryggerier, der udgjorde 33% af det samlede antal. Det er faldet til 37 i 2018 – 18% af alle bryggerier. Mange af dem ender med at investere i eget brygudstyr.
– Det er dejligt for forbrugerne, at der fortsat er nye bryggerier, som fyrer op under i øl-kedlerne. For det betyder både større udvalg af øl, mere innovation og stærkere konkurrence. Folketinget har netop besluttet at øge mikrobryggeriernes rabat på øl-afgiften, som samtidig sænkes for alle bryggerier. Så der er gode incitamenter til, at den danske øl-revolution fortsætter, siger direktør Niels Hald fra Bryggeriforeningen.
I 2018 lukkede 19 bryggerier eller overgik til at være inaktive. Fem af dem gik konkurs, men heraf blev Indslev Bryggeri på Fyn overtaget af Bryggeriet Vestfyen, og vestjyske Mylius-Erichsen Bryghus’ udstyr og lokaler er overtaget af Hvide Sande Bryghus. Desuden gik Ladager Bryghus, Landsby-Bryggeriet og Stevns Bryghus konkurs.
Folkene bag Stensbogaard Bryghus gik på pension. Det inaktive Black Rooster Brewery lukkede helt i 2018. Desuden lukkede Howling Monkey, Læsø Bryghus, Miracle Breweries og Taarbæk Mikrobryggeri. Rocket Brewing Company flyttede til Sverige.
7 bryggerier overgik til at være inaktive i 2018 – d.v.s. frameldt fødevarekontrol.
Stigningen i antal danske bryggerier fremgår af et revideret overblik, som Beerticker har udarbejdet for Bryggeriforeningen ved udgangen af 2018. Udarbejdet efter skærpede kriterier, som er indført i 2019. Skærpelsen gælder hovedsagelig, hvornår et bryggeri anses for at være inaktivt – og således ikke tælles med. Tallene er således fuldt sammenlignelige gennem alle årene.
Men virkelysten blandt danske bryggere er langtfra slut endnu. Beerticker har kendskab til en lang række nye projekter. Blandt de mest konkrete er Sæby Bryghus og Halkær Bryghus i Nordjylland samt Borgs Bryghus ved Herning. I hovedstadsområdet er en række nye bryggerier på vej: Nyboder Bryghus, CPH Brewhouse, Chaise Rouge Brewery, Skáld, Science Brew, Bunker Beer Brewery og Christiania Bryghus. Opdatering: Skáld har ændret navn til Old Hat Brewing Co.
Det mest ambitiøse nye projekt er nok det økologiske restaurantbryggeri Broaden & Build på Refshaleøen i København. Bag det står amerikaneren Matt Orlando, der er medejer af restauranten Amass og er tidligere Noma-kok. Det åbner allerede 24. januar.
Med i de 206 danske bryggerier indgår endda ikke de såkaldte private label bryggerier, som der ved udgangen af 2018 var 11 af.
Beerticker og Bryggeriforeningen introducerer denne nye kategori med den her analyse. Private label bryggerier har øl-relateret cvr-nummer og kommercielt tilgængeligt øl – men ikke egen fødevaregodkendelse. De falder ind under godkendelsen ved det bryggeri, som de får kontraktbrygget øl ved. Ved forbrugerne fremstår de som et bryggeri. Private label bryggerierne tælles ikke med i det samlede officielle tal fra Bryggeriforeningen og Beerticker. Den nye kategori oprettes, fordi denne type bryggerier har vundet udbredelse de seneste par år.
De 11 private label bryggerier ved udgangen af 2018:
- Agile Brewing
- Andrik Mikrobryggeri
- Bang & Harbo
- Beard Brew
- BrygBrygBryg
- Bryggeriet Djævlebryg
- Christiania Bryg (ikke lig Christiania Bryghus)
- Fluxxus Brewing Company
- Gurre Bryghus
- Rørvig Bryghus
- VesterRix
Det gælder for både bryggerier og kontraktbryggerier, at de både skal have en aktiv cvr-registrering samt en fødevaregodkendelse. Et bryggeri anses for åbent fra første dag dets øl er kommercielt tilgængelig. Opgørelsen gælder bryggerivirksomheder – selvom f.eks. Royal Unibrew brygger mere end et sted, tæller det kun som ét bryggeri. Hovedvirksomheden i kontraktbryggerier skal være øl-relateret.
CVR-registreringer og fødevaregodkendelser er systematisk blevet gennemtjekket ved årsskiftet af Beerticker.
Skriv et svar