Jacobsen Mermaid Porter 2013 lanceres i dag – den 23. august, hvor Den Lille Havfrue fylder 100 år. Fra kl. 16:30 til 19 er der gratis smagsprøver og porterkage ved Visit Carlsberg, Gamle Carlsberg Vej 11 i Valby.
Husbryggeriet Jacobsen Mermaid Porter 2013 (10%): Limited Edition. Baltisk Porter.
Danmarks nationale klenodie Den lille havfrue fylder 100 år den 23. august. Det var som bekendt Carl Jacobsen, søn af J.C. Jacobsen, der via Ny Carlsberg fondet skænkede Den lille havfrue til København i 1913. Igennem årene har Carlsberg fejret Den lille havfrues jubilæer på mange forskellige måder. Alt fra synkront havfruebadning ved Langelinie til specialdesignet udklædningstøj til Carlsbergs egen kopi af Den lille havfrue. Men på Husbryggeriet Jacobsen var alle enige om at 100-årsjubilæet skulle fejres på særlig vis – og hvordan bedre end at brygge en jubilæumsøl?
I udviklingen af den nye øl faldt valget meget hurtigt på øltypen baltisk porter, der kendes fra hele østersøområdet, og som af navn knytter bånd til Den lille havfrues placering ved Østersøens kyst. For yderligere at understøtte det maritime tema, valgte man også at tilsætte den lille strandvoksende salturt, samt levende østers. Brygmester Morten Ibsen udtaler: ”Vi fandt salturt interessant, fordi den med sin salte smag giver et interessant smagsmæssigt sammenspil med de søde chokoladeagtige noter fra de mørke malte”.
Begrundelsen for at bruge østers var mere historisk betinget. I England var det helt op i det 20. århundrede almindeligt at behandle brygvandet med knuste østersskaller for at øge vandets hårdhed, især til portere. Men det skulle vise sig at østerserne fik en noget uventet rolle i Jacobsen Mermaid Porter. ”Vi var i dialog med fødevarekontrollen og fik allernådigst lov til at bruge østers, hvis vi garanterede at de var hele og friske. Østerserne overlevede naturligvis ikke mødet med det skoldhede brygvand, men jeg kan forsikre, at de ikke døde forgæves. Meget tyder nemlig på at østerserne bidragede med god næring til gæren, som tydeligvis stortrivedes under gæringsforløbet ” forklarer Morten Ibsen.
Udover de eksotiske ingredienser er øllet naturligvis også brygget på mere gængse råvarer. For det første en kompleks maltskrå bestående af en række specialmalte, havregryn, ristet byg og demerara rørsukker. Dertil rigelige mængder af den tobaksduftende Sovereign humle.
Resultatet er at Mermaid Porter er en tjæresort porter med en god fylde og et skum så kraftigt, at man skulle tro selveste Vestenvinden havde blæst det op. Øllet dufter indbydende af friskbagte beskøjter, tovværk og skippers nystoppede snadde. Smagen er rig på varme, malt og lakridsagtig bitterhed. Perfekt til en tur ud på havet efter havfruer.
Ingredienser: Bygmalt, sukker, rugmalt, havregryn, hvedemalt, byg, kulsyre, humle, østers og salturt.
Kun til salg i The Carlsberg Brand Store og Carlsbergs webshop.
Læs mere:
- 100 years of the Little Mermaid – Carlsberg Launch ‘Mermaid Porter’ to Celebrate (Carlsberg)
- DJ, øl og fødselsdagsfest (Visit Carlsberg)
[…] Mermaid Porter 2013 fra Husbryggeriet Jacobsen får ligeledes 5 stjerner. Den er brygget i anledning af Den Lille Havfrues 100 fødselsdag. […]