Beerticker.dk

  • Email
  • Facebook
  • RSS
  • Nye øl
  • Events
  • Øltests
  • Nyheder
  • Facebook

Årets Danske Ølnyhed 2012: De 12 finaleøl præsenteret

01/02/2013 Af Peter Myrup Olesen

Nærmere præsentation af de 12 finalister til Årets Danske Ølnyhed 2012.

Der stemmes i to kategorier – under 6% samt 6% og over. Grundet stemmelighed er 7 øl kommet med i kategorien under 6%. Danske Ølentusiasters afstemning for medlemmer foregår hele februar her. Resultatet offentliggøres 16. marts på generalforsamlingen i Odense.

UNDER 6%:

Det Lille Bryggeri Chokolade Chili Porter

Det lille Bryggeri Chokolade Chili Porter (5,8%):

Glæden ved at lave øl, er også at eksperimentere og udfordre sine egne og andres smagsløg. Chokolade chili porter er netop lavet for at udfordre og vise øllets spændende og mangfoldige verden. Chokoladen og chilien er tilsat både i brygningen og under lagringen. Chokoladen vi har brugt er Callebaut Ecuador 70%, som er en mørk bitter chokolade, der tilføjer øllen en behagelig og lækker eftersmag, chilien gi’r et ekstra pift.

Hornbeer Eskil

Hornbeer Eskil (5,6%): Schwarzbier.

Øl i meget gamle dage var sort, brunt og skident. Sidstnævnte betød blot, at det var ufiltreret. Det bedste øl blev brygget på klostrene overalt i Nordeuropa. Blandt de dygtigste var cisterciensermunkene, der skabte fornemt øl af gode landbrugsvarer.

Vi har brygget en gammeldags munkeøl – opkaldt efter biskop Eskil, der grundlagde en række klostre i 1100-tallets Danmark. Mest kendt er nok Esrum Kloster i Nordsjælland. Vi hylder hans minde med en behagelig humlet, knaldsort øl, der har fået tilsat belgisk overgær. Det er en øl, som kan nydes i en blød stol eller til et dansk frokostbord. En øl til alle tider.

Eskil er blevet til i et samarbejde mellem forfatter Carsten Berthelsen og Hornbeer. Carsten Berthelsen, har skrevet en række bøger om øl og kultur.

Hornbeer Julegris(k)

Hornbeer Jule Gris(k) (5,8%):

Juleøl brygget til ære for den finansielle sektor der slår nye rekorder !

Igen i år har den finansielle sektor, med bankerne klart i spidsen, vist nye veje i en krisetid. Hvordan man kan køre banker i sænk, og direktionen alligevel hæver millionstore ”gyldne håndtryk”. Hvordan man kan modtage ”bankpakker” og beholde indholdet, uden at sætte gang i erhvervslivet. Hvordan man kan blæse på afgørelser i pengeinstitutankenævnet, og fortsat kalde sig seriøs. Hvordan direktøren kan sidde i finansrådet, og i sin egen bank tage r…. på ordentlige mennesker. Hvordan man kan tilbyde NUL % i rente på indlån og tage 13-14% på udlån. Hvordan man kan kalde sig ”Rådgiver”, og alligevel bare mele sin egen kage.  Hvordan man…..nej, jeg orker ikke de sidste 100 eksempler…det er jo snart jul, og så skal alle være glade. Og i Hornbeer er vi glade for at vores øl ”Grisk” ikke blev forbudt, selvom en bank forsøgte at få den forbudt. Grisk beskrev jo bare hvordan tingene virkelig forgår i banken – og så skulle den forbydes ? Julegris(k) er en del af Hornbeers bankpakke. Det er en undergæret øl af typen ”Doppelbock”. Julegris(k) er med masser af karamelsmag som en rigtig tysk Doppelbock. Vi har krydret den meget nænsomt – det er jo jul. Den holder 7 % alkohol – lige mellem indlånsrenten på 0% og udlånsrenten der nærmer sig 14%.  Nu nærmer vi os jo årets afslutning. Så er det tid for nytårsfortsætter. Kunne det ikke være dejligt, hvis bankernes ledelse alle har dette nytårsfortsæt: ”Fremover vil vi opføre os anstændigt. Vi vil drive bankerne seriøst, og næsten udelukkende  beskæftige os med indlån og udlån, og hele tiden tage udgangspunkt i hvad der gavner vore kunder. Vi vil ikke længere tildele hinanden skyhøje lønninger, optioner og gyldne håndtryk. Vi vil ikke længere udnytte, at politikerne ser gennem fingrene med alle vore rævestreger”

Indslev Bryggeri Mørk Hvede

Indslev Bryggeri Mørk Hvede (4,9%): Dunkelweizen.

Mørk Hvede er frugtig og fuld af noter af citrus, banan, modne æbler og kryddernelliker. Mørk Hvede er vores fortolkning af den bayerske dunkelweizen tradition, som kan dateres tilbage til omkring 800 f.kr. Faktisk stammer de ældste spor af ølbrygning man har i Europa fra en mørk hvedeøl nedsat i en grav i Franken.

Nyd den ved frokostbordet, til smørrebrød, charcutteri eller kolde og lune danske sommerretter med fisk og skaldyr.

Brygget af hvede- og bygmalt, humle og gær.

Pladderballe Bryghus Kakerlakpuler

Pladderballe Bryghus Kakerlakpuler (5,5%): Stout.

Kakerlakpuler fra Pladderballe Bryghus er en dejlig kraftig og fyldig stout. Her er ikke sparet på den hårdt ristede malt, der giver den sorte farve og kaffenoter. Her er også anvendt caramel-malt. Kombinationen giver noter af karamel/lakrids.

Brygget af bygmalt, humle, gær og vand.

Ugly Duck Brewing Co. Hoppy Christmas

Ugly Duck Brewing Co. Hoppy Christmas (5,9%):

Juleøllet kan godt blive for sødt og kagekrydret. De volumiøse og fede retter den danske jul er kendetegnet ved, vil faktisk hellere have en sprød, humlet og frisk øl. Hoppy Christmas er en 5,9 % IPA med masser af appelsin. Tørhumlet selvfølgelig.

Ugly Duck Brewing Co. Simcoe & Chinook IPA

Ugly Duck Brewing Co. Simcoe & Chinook IPA (5,9%):

We love hops! It´s as simple as that.

A smooth and well balanced IPA. Typical grapefruit and pine character    on a golden coloured malty background.

Hops: Take a guess

Malts: Pilsner, Caramel

6% OG OVER:

Bryggeriet Vestfyen Willemoes Jul 2012

Bryggeriet Vestfyen Willemoes Jul 2012 (9%):

Willemoes Jul 2012 er, lidt utraditionelt en IPA, brygget af lys malt fra tre forskellige europæiske bygsorter for at opnå den højst mulige kompleksitet kendt fra sort øl. Øllet er brygget med australsk Galaxy humle, som er kendt for sin forførende aroma af passionsfrugt og citrus.Gæret med vores egen overgær.

Smagen er frugtig, fyldig og rund. Med sin let bitre afslutning er øllet perfekt til de fede, danske juleretter.

Fur Bryghus Christmas Ale 2012

Fur Bryghus Fur Christmas Ale 2012 (9,4%):

Fur Christmas Ale 2012 er en kompleks julebryg af typen Belgian Strong Dark Ale med muscovadosukker og amerikansk humle.

Fur Christmas Ale 2012 passer perfekt til den kraftige julemad, men er også glimrende til enhver hyggestund. Nyd den – det fortjener den! Den vil udvikle sig flot i mange år, og der vil med tiden kunne forekomme et let, naturligt bundfuld.

Forsidebilledet er et mere end 55 mio. år gammelt fossil af en guldlaks, fundet i moleret på Fur.

Specialøl brygget af vand fra Fur, bygmalt, rørsukker og humle.

Hornbeer Grisk ny etiket

Hornbeer Grisk (6,4%): IPA. Den oprindelige etiket kan ses her.

Hornbeer Grisk  er brygget til ære for den finansielle sektor, der med usædvanlig høj moral varetager en vigtig funktion i samfundet. I den sektor lever man helt op til det gamle ordsprog: “det ingen ser, har ingen ondt af”. Når ordentlige mennesker betror banken deres opsparing, så bliver den “forvaltet” med “rettidig omhu”, så banken tjener sikre penge. Det er ikke sikkert der bliver ret meget tilbage til kunden. Når banken er blevet lidt for “risikovillig” og den kører fast og skal reddes af de danske skatteydere, så modtager direktørerne “gyldne håndtryk” for deres  seriøse indsats ! En masse mennesker står tilbage med store tab. Men det er ikke kun ved de store bankkrak, at ordentlige mennesker bliver snydt. Når banken “rådgiver”, så kan du være helt sikker på, at det er med udgangspunkt i, at banken skal tjene penge. Banken har simpelthed en anden dagsorden end den officielle.  Danmark indtager en flot førsteplads når det gælder befolkningens tillid til hinanden – til naboen, til offentlige institutioner og, ja, til den finansielle sektor. Det er en tillid som er værdifuld i et velfærdssamfund. Uden den tillid ville alting blive mere besværligt med mere kontrol, Ja, det ville formentlig koste vores førsteplads som “Verdens lykkeligste folk”. Så det er bare så ærgerligt, at der er en vigtig sektor med en helt anden moral og dagsorden. Med Hornbeer Grisk vil vi gerne være med til at sætte fokus på moral – modsat griskhed. Hvis denne øl  kan være med til at flere mennesker stiller krav til deres bank om redelighed, så har vi nået vores mål.  Se mere på hjemmesiden eller scan qr-koden.

Men øllet er godt nok – det holder til gengæld hvad det lover. En humlet type, IPA 6,4% – lige mellem bankernes indlånsrente på 0,5% og udlånsrenten på 10% – kaldet “rentemarginalen” – se evt Ebberød Bank. Een krone pr. flaske Grisk bliver doneret til kræftens bekæmpelse.

Ugly Duck Brewing Co. Hopfest

Ugly Duck Brewing Co. Hopfest (7,5%): India Pale Ale.

Vi fejrer i den grad humlen. Denne sagnomspundne lille blomst der er kilde til så megen glæde og fornøjelse. Vi holder en fest for humlen. En Hopfest.  En i den grad massivt humlet IPA. Vi har puslet med en ny måde at humle øllet på, men først til Ølfestivallen ved vi om anstrengelserne har båret frugt.

Humle: Cascade, Simcoe. Malt: Pilsner, Caramel.

Ugly Duck Brewing Co. Imperial Vanilla Coffee Porter

Ugly Duck Brewing Co. Imperial Vanilla Coffee Porter (10%): Sælges i Canada under navnet Hans Across the Water – læs nærmere her.

Resultatet er en stor og kraftig Porter med en umiskendelig og lækker kaffearoma. En blød og lækker øl, selvom den med sine knap 10 % er en kraftig sag. Både Cascade og Simcoe skinner fint igennem de ristede elementer og blander sig dejligt med den ristede aroma og kaffen. Brygget på samme maltkomposition som vores Rye Porter, men gæret, så øllet får en lidt lettere krop. Næsen indikerer det som smagsløgene i den grad bekræfter – der er kaffe i den kraftige herre.

Humle: Magnum, Nelson Sauvin

Malt: Pilsner, Caramel, Rye, Oats, Chocolate, Black

Vanilje og kaffe

Skrevet i: Nyheder Tags: Årets Danske Ølnyhed, Bryggeriet Vestfyen, Det Lille Bryggeri, Fur Bryghus, Hornbeer, Indslev Bryggeri, Pladderballe Bryghus, Ugly Duck Brewing Co.

  • Facebook
  • RSS

Kommentarer

  1. Per Sund siger

    01/02/2013 at 11:15

    Fur Christmas Ale 2012 er en helt klar vinder. Den har både fylde og en helt enestående smag.

  2. Marco siger

    01/02/2013 at 12:04

    Er det her for sjov?!

    Man savner i den grad nogle af de danske bryggerier der virkelig rykker noget. Jeg nævner i flæng: Mikkeller, To Øl, Evil Twin, Flying Couch og Fanø Bryghus

  3. Steffen siger

    01/02/2013 at 19:16

    Ølvalget er jo helt ude i hampen.

  4. Steffen siger

    02/02/2013 at 13:37

    Jeg er enig med Marco og Steffen.
    Det er jo en ren skandale, at man bevidst ser bort fra bestemte bryggerier, som alle er enige om år efter år markerer sig totalt på den danske ølscene. Hvorfor er der ikke øl med fra Mikkeller, Ewil Twin, To ØL osv, som Marco skriver? Svaret er desværre at DØE igennem flere år bevidst har valgt at se bort fra disse bryggerier fordi de ikke vil indordne sig under DØE’s til tider meget traditionelle og monopolistiske løbebane. F.eks. valgte Mikkeller jo at bryde ud fra horden og lave sin egen ØL-festival, CBC og det har uden tvivl været et kæmpe horn i siden på DØE.
    Jeg respekterer de 12 ØL som er valgt ovenfor, flere af dem synes jeg også er gode øl. Men faktum er at der klart burde være ØL repræsenteret fra f.eks. Mikkeller og Ewil Twin, da de har lavet flere helt fantastiske ØL i 2012.
    Alene Mikkeller og Ewil Twin stod for mere end hver 5. nye øl i Danmark i 2012!
    De 12 øl ovenfor giver derfor ikke, efter min mening, et retvisende billede af “årets danske øl-nyhed 2012”, da man bevidst har valgt at udelukke en række bryggerier. Derfor synes jeg egentlig at afstemningen er en ren joke.
    Min personlige favorit i 2012 er To ØL’s Sort Mælk. En fuldstændig fantastisk ØL.

  5. Mads J siger

    03/02/2013 at 13:52

    Jo flere øl du sender ud i supermarkedet jo større chancer for at blive valg til “årets øl.”
    HVis du samtidig lobbyerer i lokalforeningerne er der dobbelt op på exponeringen. Det er trist
    Fungerer fint hvis målet er at omvende/fange novicers interesse. Det må man rose DØE for.
    Spændende øl? glem det! DØE burde have endnu en kategori. Evt hvor et panel udvælger finalisterne for årets “ekstrem/mest spændende øl”!!!

  6. Gert Svanborg Sloth siger

    05/02/2013 at 12:27

    Det er dejligt nemt og omkostningsfrit at kritisere det andre gør. Og at snakke skandale og skyde andre i skoene at man ser bevidst bort fra bestemte bryggerier – altså decideret forfordeling… Det er da en misforståelse af de helt store!

    Tillad mig at korrigere. Hvert medlem af foreningen Danske Ølentusiaster har mulighed for (uden indblanding af smagsdommere) at tage stilling til hvilken øl, de mener bør kåres som Årets Ølnyhed. Der er lavet en liste med alle ølnyheder under og over 6% som man kan vælge ud fra.

    Hvis det var således at de meget aktive bryggerier som i nævner var sorteret fra på disse lister – så kunne jeg forstå jeres indvendinger. Men de er jo IKKE sorteret fra. Så man har IKKE bevidst valgt at vælge nogle bryggerier fra fordi man ikkekan lide dem! Måske laver de bare så meget øl at det kan være svært at nå at få det hele smagt. Der kan også være andre begrundelser for at der ikke er nok folk der stemmer på deres øl…

    Så stop jeres brok og hyleri og lav jeres egen konkurrence, hvor I kårer årets “ekstrem/mest spændende øl”. Jeg vil glæde mig til at der sker noget – men forventer ærligt talt ingenting :-/

  7. Hans-Henrik Topp siger

    05/02/2013 at 14:38

    Hej Gert, tusinde tak for et ualmindeligt godt indlæg, som på alle måder fortæller hvordan årets ølafstemning foregår og som en 100% demokratisk proces.

Trackbacks

  1. Årets Danske Ølnyhed 2012: Fur, Hornbeer og Ugly Duck er favoritter siger:
    14/03/2013 kl. 20:41

    […] 87 point: Hornbeer Jule Gris(k) […]

  2. Årets Danske Ølnyhed 2012: Indslev Bryggeri vinder dobbeltsejr siger:
    16/03/2013 kl. 14:13

    […] Februar: Årets Danske Ølnyhed 2012: De 12 finaleøl præsenteret (Beerticker) […]

Arkiv

Øllister

  • Nye danske øl 2018 – 1.825 nye øl (ny rekord)
  • Danske julebryg 2018
  • Nye danske øl 2017 – 1.622 nye øl
  • Nye danske øl 2016 – 1.424 nye øl
  • Nye danske øl 2015 – 1.298 nye øl
  • Nye danske øl 2014 – 1.108 nye øl
  • Nye danske øl 2013 – 927 nye øl
  • Nye danske øl 2012 – 756 nye øl
  • Nye danske øl 2011 – 616 nye øl
  • Nye danske øl 2010 – 590 nye øl
  • Nye danske øl 2009 – 604 nye øl
  • Nye danske øl 2008 – 647 nye øl.

Danske Ølentusiaster brugte før 2011 listerne til afstemningen om Årets Danske Ølnyhed.

Foredrag og ølsmagning med Beerticker

Ølfestival København 2014 Beerbliotek og Beerticker

Hold et arrangement med manden bag Beerticker, Peter Myrup Olesen. Et foredrag med eller uden ølsmagning. Om den danske ølverden siden år 2000 – den såkaldte ølrevolutions tidsalder.

Foredraget eksisterer i to versioner.

  • Den underholdende til ølforbrugere og interesserede.
  • Den mere seriøse og faktaorienterede til branchefolk.

For mere information skriv til:

Mail Beerticker

Foto: Ole Svenningsen, RealHoppyAle

Ølåret 2015 – Beerticker’s overblik

Nye danske øl 2015 medierne version 2

  • Rekordlisten: Nye danske øl 2015
  • Rekord: 1.298 nye danske øl i 2015 – nu 172 bryggerier
  • 404 øl’s forskel mellem Beertickers og Danske Ølentusiasters årslister
  • Medieomtale: Ny rekord – 1.298 nye danske øl i 2015
  • 15 bryggerier stod bag halvdelen af nye danske øl i 2015
  • Milepæl: For første gang over 1.000 nye øl brygget i Danmark i 2015
  • Hver tiende danske øl brygget ved Ølkollektivet
  • Mikkel Borg Bjergsø, Mikkeller involveret i 284 nye øl i 2015
  • Nye danske øl 2015: Markant alkoholprocent fald på to år
  • IPA er stadig den mest populære ølstil – hvad rykkede ellers i 2015?
  • Økologisk øl: 2015 var et gennembrudsår – dobbelt så mange på to år
  • Øl rekorder også i Hovedstadsområdet, Fyn, Nordjylland, Bornholm o.s.v.

Seneste tids tophistorier

Rekorder: Over 10.000 nye danske øl på 10 år – hele 1.825 nye øl i 2018

Nu over 200 danske bryggerier

Danske øl: Markant fald i gennemsnitlig alkoholprocent

Danske øl: Markant fald i gennemsnitlig alkoholprocent

Ølrekorder Danmark rundt i 2017 – rekordåret med 1.622 nye danske øl

Ølrekorder Danmark rundt i 2017 – rekordåret med 1.622 nye danske øl

Rekorder: 1.622 nye danske øl i 2017 – hele 30 nye bryggerier på et år

Rekorder: 1.622 nye danske øl i 2017 – hele 30 nye bryggerier på et år

Rekord: 1.424 nye danske øl i 2016 – nu 187 bryggerier

Rekord: 1.424 nye danske øl i 2016 – nu 187 bryggerier

Hvor mange nye danske øl kom der i 2016?

Hvor mange nye danske øl kom der i 2016?

De første vindere af Nordic Beer Challenge

De første vindere af Nordic Beer Challenge

Ølfestival København 2016 – et tilbageblik

Ølfestival København 2016 – et tilbageblik

Ølfestival København 2016 – åbningsdagen

Ølfestival København 2016 – åbningsdagen

Årets Danske Ølnyhed 2015: Hornbeer storfavorit, Midtfyns og Syndikatet kæmper

Årets Danske Ølnyhed 2015: Hornbeer storfavorit, Midtfyns og Syndikatet kæmper

Medieomtale: Ny rekord – 1.298 nye danske øl i 2015

Medieomtale: Ny rekord – 1.298 nye danske øl i 2015

Øl rekorder også i Hovedstadsområdet, Fyn, Nordjylland, Bornholm o.s.v.

Øl rekorder også i Hovedstadsområdet, Fyn, Nordjylland, Bornholm o.s.v.

Milepæl: For første gang over 1.000 nye øl brygget i Danmark i 2015

Milepæl: For første gang over 1.000 nye øl brygget i Danmark i 2015

IPA er stadig den mest populære ølstil – hvad rykkede ellers i 2015?

IPA er stadig den mest populære ølstil – hvad rykkede ellers i 2015?

Nyeste indlæg

  • Rekorder: Over 10.000 nye danske øl på 10 år – hele 1.825 nye øl i 2018
  • Nu over 200 danske bryggerier
  • Danske øl: Markant fald i gennemsnitlig alkoholprocent
  • Ølrekorder Danmark rundt i 2017 – rekordåret med 1.622 nye danske øl
  • Rekorder: 1.622 nye danske øl i 2017 – hele 30 nye bryggerier på et år
  • Rekord: 1.424 nye danske øl i 2016 – nu 187 bryggerier
  • Hvor mange nye danske øl kom der i 2016?
  • De første vindere af Nordic Beer Challenge
  • Ølfestival København 2016 – et tilbageblik
  • Ølfestival København 2016 – åbningsdagen
  • Årets Danske Ølnyhed 2015: Hornbeer storfavorit, Midtfyns og Syndikatet kæmper
  • Medieomtale: Ny rekord – 1.298 nye danske øl i 2015
  • Øl rekorder også i Hovedstadsområdet, Fyn, Nordjylland, Bornholm o.s.v.
  • Milepæl: For første gang over 1.000 nye øl brygget i Danmark i 2015
  • IPA er stadig den mest populære ølstil – hvad rykkede ellers i 2015?
  • Nye danske øl 2015: Markant alkoholprocent fald på to år
  • Økologisk øl: 2015 var et gennembrudsår – dobbelt så mange på to år
  • Mikkel Borg Bjergsø, Mikkeller involveret i 284 nye øl i 2015
  • 15 bryggerier stod bag halvdelen af nye danske øl i 2015
  • Hver tiende danske øl brygget ved Ølkollektivet

Copyright © 2025 ·Magazine Pro Theme · Genesis Framework af StudioPress · WordPress · Log ind