To nye øl fra grønlandske Godthaab Bryghus.
Godthaab Bryghus IPA Whale Ale (7,09%):
“Ale”-øltypen stammer helt tilbage Englands kolonitid, hvor soldater og andre udstationerede i kolonierne, særligt Indien (IPA står for “Indian Pale Ale”), skulle have deres vante øl. Men den månedlange sørejse forbi Ækvator og rundingen af Sydafrikas Horn viste sig at raffinere øllet på en helt speciel (god) måde. Da det ikke på den tid var muligt at køle øllet, bryggede man nemlig øllet stærkere og mere bittert for derved at gøre det mere holdbart. Typisk blev øllet efter ankomst spædet op med vand i forholdet 1:1.
Godthaab Bryghus’ IPA har naturligvis ikke været jorden rundt, og smagen er skabt til vor tid, men for dog at skabe reference til havet har vi navngivet øllet med tanke på det overalt i Grønland så velkendte hvalfangerskib “Sonja”! Øllet er 100% brygget på Godthaab Bryghus og har 7,09% alcohol. Det er en relativ mørk (sort), maltholdig øl. Smagen er let bitter og øllet har et lysebrunt, ret fast skum. Den samlede bryg-tid er ca 5 uger, incl opholdet i gær-tanken, hvor øllet færdiggøres og modnes ved +/- 1 grad celsius. Der er primært anvendt den særlige malt-type Pale Ale tillige med Münchener Malt. Vor brygmester har endvidere anvendt bitterhumlen Warrior og to aromahumler; Palisade & Sterling.
Godthaab Bryghus Nuummiut Kölsch (5,09%): Nuummiut er på dansk “fra Nuuk”.
»Kölsch« er navnet på en berømt special-øl fra den Tyske by Køln, hvor den har været brygget siden 1800 tallet. Den må i originalversionen alene brygges af 17 navngivne bryggerier i Køln, og selvom vi har tilstræbt at komme så nær originalen som muligt, er Nuummiut Kölsch naturligvis baseret på vores egen recept og er en ægte grønlandsk øl, skabt i respekt for og anderkendelse af vore tyske kolleger. I Køln drikkes Kølsch i øvrigt altid af små, slanke glas på 20 cl., som udskiftes løbende og helt automatisk!
Nuummiut Kölsch er 100% brygget på Godthaab Bryghus og har max 5,09% alcohol. Det er en lys, overgæret øl med en strå-gul tone. Smagen er let, nærmest perlende, og man aner den forsigtige anvendelse af humle. Den samlede bryg-tid er ca. 5 uger, inkl. opholdet i gær-tanken, hvor øllet færdiggøres og modnes ved +/- 1 grad celsius. Der er anvendt Münchener Malt tillige med lys Lagermalt. Vores brygmester har endvidere tilsat bitterhumlen Warrior og to aroma-humler Palisade & Cascade.