Opdateret med medieomtale
Den sidste øl i Husbryggeriet Jacobsens trilogi af eksklusive øl blev lanceret i dag.
Husbryggeriet Jacobsen Vintage III (15%): Pale Barley Wine.
Jacobsen Vintage 3 skal, ligesom de to foregående øl i serien, udfordre de dyreste vine. Jacobsen Vintage 3 går decideret efter at udfordre og tilbyde et malt-baseret alternativ til de bedste dessertvine i deres bedste årgange. F.eks. Sauternes, søde vine baseret på Muscat-druen, Beaumes de Venise, Tokaji, Trockenbeerenauslese og Colheita Portvin.
Vintage bliver lagret i Jacobsens kælder fra 1847 på franske Côte d’Or-egetræsfade (fra området omkring Vogeserne). Franske egetræsfade bruges normalt til vin og afgiver meget smag. Côte d’Or-fadene bruges til lagring af Bourgognevine, der regnes for verdens fineste.
Vintage Pale Barley Wine fremstår gylden og perlende med en næsten “fed” klinge, der røber øllets tætte slægtskab med søde dessertvine. Øllet har en varmende næse og et væld af dybe træ- og nøddeagtige aromaer fra fadlagringen.
Der er anvendt 100% af Carlsbergs egen specielt udviklede Null-lox malt og Strisselspalt humle fra Alsace til brygningen.
Jacobsen Vintage 3 er brygget og gæret hos Carlsberg Group Development i Strasbourg i Frankrig som en del af et fremadskuende, innovativt projekt, hvor den nytilkøbte ekspertise fra Kronenbourg udnyttes til fulde. Jacobsen Vintage 3 har således gennemgået en yderst kompliceret og innovativ gæringsproces, der forløber over ikke færre end 76 dage. På denne måde opnås en alkoholprocent på omkring 15 % alc.vol, hvilket er 3-4 procentpoint højere, end hvad der normalt regnes for maksimalt i øllets verden.
Det konkrete bryg har gæret en uge med en fransk overgær. Derefter har det eftergæret i 33 dage med brug af en overgær og dosering af glukose. Derefter lagring på stål i 36 dage ved 0 grader C. Det udfordrende ved denne del af projektet har været at nå op over 11% i alkohol (vol.) ved gæring alene.
Brygmester:
Jacobsen Vintage 3 er kulminationen på et fremadskuende, innovativt samarbejde mellem seks Carlsberg-bryggere fra henholdsvis Norge, Frankrig, Storbritannien og Danmark. Brygmester Morten Ibsen (billede fra lanceringen) fra Husbryggeriet Jacobsen har deltaget aktivt i udviklingen af øllet, men vigtigst har været hans funktion som kældermester under øllets månedlange lagring på franske Côte d’Or-egetræsfade.
Der bliver nok næsten 1.000 flasker – de sidste er ikke tappet endnu. Sidste holdbarhedsår er angivet til år 2110 på flasken.
Den 2010 kr. dyre øl med 37,5 cl kan købes ved carlsberg.dk eller i souvenirshoppen ved Carlsbergs besøgscenter. Den er også ved restauranterne Kong Hans, Le Sommerlier, Aarø & Co samt Mielcke & Hurtigkarl.
Jeg kan oplyse fra smagning ved lancering, at de ovenstående sammenligninger med dessertvine i den grad er relevant. Det er bestemt ikke humle, man ligger mærke til i Vintage III – men der er rigeligt med restsødme. Hvis man umiddelbart smagte den uden at vide, at det er en øl, ville man seriøst gætte på, at det var en dessertvin.
Vintage III er som sagt den sidste i denne trilogi ølserie. Chefbrygmester Morten Ibsen oplyste ved lanceringen, at han håbede på, at et Heritage projekt blev til noget, baseret på gamle oprindelige opskrifter der er fundet frem til ved Carlsberg. Eventuelt i form af fadlagrede øl – baseret på erfaringer fra Vintage-serien – der ville blive solgt til noget der ligner 100 kr. Det projekt er ikke besluttet.
Vintage-serien drejer sig lige så meget om kunst som om øl. Til Vintage III er det Kasper Bonnén, Anders Bojen og Kristoffer Ørum fra Radiant Copenhagen, der har skabt seks forskellige etiketter. Etiketterne tager udgangspunkt i fremtidens Carlsberg Byen – eller en fortid der kunne have været – med hver deres historie. Historien er kort på hver etiket. Men de seks Carlsberg-fortællinger udgør en del af projektet Radiant Copenhagen, hvor man kan læse mere på nettet.
Læs og se også:
- Vintage no3 – Press Kit (Carlsberg)
- Verdens mest eksklusive øl peger langt ind i fremtiden (Carlsberg)
- A collaboration between the art project Radiant Copenhagen and Vintage 3 (pdf – Carlsberg)
- Unik øl på gaden (video – DR TV-Avisen)
- Øl til 2000 kr. flasken (11½ minut inde, video – DR1 Aftenshowet)
- Sidste øl i Carlsbergs årgangstrilogi (video – foodwire)
- Carlsberg: Ambitioner i gære om at kapre nicher fra vinmarkedet (Direkt via TV2 Finans)
- Fornemmere fadøl (Information)
- Weekendavisen tester Jacobsen Vintage III (Beerticker.dk)
- Carlsberg Byen på etiketten af Vintage 3 (Carlsberg Byen)
- Jacobsen Vintage 3 – the World’s Most Exclusive Beer Points towards the Future (pdf – Scandinavian Brewers’ Review)
- Carlsberg slutter Vintage-projekt (ale.dk)
- Jacobsen har lavet verdens næstdyreste øl (Politiken.dk)
- Verdens dyreste øl stiger en krone (FRI)
- Vintage 3 (RateBeer)
- Kend din pusher (Mund-Fuld)
- Verdens mest eksklusive øl peger langt ind i fremtiden (Ekstra Posten)
- 2010 kroner for en god øl (Kjellerup Tidende)
Udenlandsk medieomtale:
- Jacobsen Vintage 3 from Carlsberg launches in Denmark (Beernews.org)
- Radiant Copenhagen, the artist for Jacobsen Vintage 3 (Beernews.org)
- Press Release: Carlsberg’s Jacobsen’s Vintage 3 Released in Denmark (The Beer Spot News)
- Carlsberg lanserer Vintage 3 i Danmark (What’s Up)
- Carlsberg unveils £240 beer (Drinks International)
Fra arkivet:
- Ny øl: Jacobsen Vintage nr. 2 – 2009 kroner (Beerticker.dk)
[…] Ølnyheder 24/7 « Verdens stærkeste øl? 45% – Koelschip Obilix – nej, det er det ikke Ny øl: Jacobsen Vintage III lanceret – 2010 kr. […]