Informations ølanmelder Niels Ivar Larsen tester i dagens avis tre øl fra Skotland. To øl fra Innis & Gunn, der lagres på egetræsfade, bedømmes.
Original Ale, der har tilbragt 77 dage i gamle whiskyfade, har da også fuldstændig samme farve som whisky. Der er ikke meget livlighed tilbage, men det glemmer man hurtigt ved mødet med dens raffinerede aroma: cedertræ, eg, vanilje, honning og diskrete florale humlenoter. Smagen er røget og flødekaramelsød, og overraskende nok mere i retning af bourbon end scotch. Rum Cask Ale har en lignende aromaprofil med indslag af chardonnaydruer og ristet brød. I smagen spores rommen kun som et svagt strejf, her kunne man godt have skruet lidt mere op for krydderierne.
Endvidere har Niels Ivar Larsen smagt på Dog A fra BrewDog:
Vi har at gøre med en krydret super imperial stout på hele 15 procent – en bombe af en øl: Det chokoladebrune skum viger snart den tykflydende natsorte sag, der fylder næsen med mørkristet kaffe, grønne chilifrugter, tobak, tørv, asfalt, kardemomme og lakrids. Smagen er ganske kompleks: espresso, røget chili og mængder af bitter chokolade, men også et saltet islær som fra soja, foruden eg, vanilje og ahornsirup.
Der gives op til seks stjerner:
Læs mere:
- Skotsk øl (Information)