Information’s residerende ølanmelder Niels Ivar Larsen har bedømt tre julebryg.
Den amerikanske øl YuleSmith Holiday Ale fra AleSmith i San Diago, Californien scorer maksimumkarakteren seks. Niels Ivar Larsen kalder øllen en åbenbaring og fortsætter:
Brunligt changerende over i tindrende orange med drøjt skum, der hænger ved, folder den sig ud i en duftpalette, hvor karamelmalt brydes med et vestkysthumleorkester af fyrrenåls-, mandarin- og grapefrugtnoter og et strejf af etanol. Smagen begynder i det citrusagtige, men viger for en fuldtonende, kraftig og næsten vinøs karamelssødme, som bare bliver ved og ved, selv i den humlede eftersmag. Denne røde amerikanske imperial ale bryder mange julekonventioner, men er en perfekt ledsager til den stund, hvor julefreden er indstævnet til at brede sig i sindet.
Christmas Ale fra fynske Coisbo Beer får fem point:
Diset ravrød og med beigefarvet skum med en krydret næse, der byder ind med ingefær, karamel, kardemomme, abrikos, muskatnød, anisfrø og solbær. Sødmefuld og krydret, ja, næsten pebret, men med god balance i det elegante smagsbillede. Coisbos smagstroldmænd anbefaler at matche denne øl med »nakke af frilandsgris, kålmarmelade, knoldselleri, sennep og karse« – gastronomiske overvejelser, der vidner om omhu for de små detaljer. Det var da værd at afprøve.
Husbryggeriet Jacobsens nye julebryg Julebock får fire point:
Den præsenterer sig smukt med kobberrød lød og flødefarvet skumkrone, der afsætter kniplinger på glasset, og en ædel maltsødmebouquet med indslag af citrus, gran, hallerthauhumle (tror jeg) og rosin oveni karamelpræget. Maltfriskheden spiller også op i en smagsprofil, hvor karamel, rugbrød og chokolade diffunderer i en passende lang eftersmagsbitterhed. Det er ikke måske fuldstændigt uforglemmeligt og mageløst, og alt er selvfølgelig så stramt kontrolleret, som det kvalitetsbevidste bryggeri føler sig mest tryg.
Læs mere: Højt skum: På ølfronten varer julen fra først i november til ind i januar (Information)