Ølsnedkeren og Brøggeren overtager Stronzo’s konkursbo

Ølsnedkeren og Brøggeren brygger fremover i det nedlagte mejeri i Nordsjælland. Flaskeøl introduceres og Ølsnedkeren på Nørrebro bliver nu en ølbar.

Ølsnedkeren Brøggeren

Ølsnedkeren og Brøggeren har sammen købt konkursboet efter Stronzo Brewing Co., samtidig med de også overtager Stronzo’s lejemål i det gamle mejeri ved Gørløse. Bag brewpubben Ølsnedkeren på Nørrebro, København står Simon Toft Hansen og Brøggeren er lig Tobias Rieck. Sidstnævnte er meget tæt tilknyttet til Ølsnedkeren, og har været med til at brygge en række af øllene. Brøggeren debuterede med øl i december – brygget ved Ølsnedkeren.

Men nu skal al ølbrygning flyttes til det nedlagte mejeri sydøst for Hillerød, så Ølsnedkeren i Griffenfeldsgade skifter status fra brewpub til ølbar. Ølsnedkerens og Brøggerens øl vil som noget nyt nu også blive tilgængelig på flaske, oplyser Simon Toft Hansen til Beerticker.

Vis stort kort

Der er også tanker om, at inddrage de gamle bryglokaler på Nørrebro til publikumsområde. Der vil stadig blive brygget mange små bryg af nye øl, der kommer på fad. Det overvejes så, at bruge ølbarens kunder til at bestemme, hvad der kommer ud som større bryg – inklusiv på flaske.

Simon Toft Hansen og Tobias Rieck ønsker at ændre brygprocessen på Stronzo’s gamle anlæg, så det bliver mere optimalt. Der skal mæskes på en anden måde, og der skal gæres i nogle andre tanke. Derfor er der ikke umiddelbart klart til at brygge, fordi der skal investeres i nye fermentere til at gære i.

I stedet for flyttes det lille bryganlæg fra brewpubben til Nordsjælland, som der så i første omgang vil blive brygget på.

Ølsnedkeren åbning

Både Simon Toft Hansen (tv) og Tobias Rieck (th) får ejerskab i det nye selskab, der kommer til at køre med to brands.

Tanken er så, at Ølsnedkeren skal koncentrere sig om IPA’ere, Stouts, Saisons og de andre typer øl, der indtil nu er blevet brygget på brewpubben. Mere interessant end konsumøl fra mikrobryggerier, som f.eks. er til salg i supermarkeder. Men stadig ikke ekstremt med hensyn f.eks. til alkoholprocent eller bitterhed, siger Simon Toft Hansen til Beerticker.

Til gengæld er planen, at Brøggeren skal være “grand cru brandet”. De mere ekstreme øl, fadlagrede øl – og vigtigst af alt ifølge Simon en fadlagret linje af vildgærede øl.

Men det skal understreges i denne nyhed, at det generelt er foreløbige planer, der kan ændre sig. Stronzo’s konkurs blev offentligt kendt for kun lidt over tre uger side, så alt er foregået meget hurtigt, nu da muligheden kom.

Men der var i forvejen generelt et ønske om at udvide, da Ølsnedkeren flere gange har manglet øl – og har måttet sige nej til at kontraktbrygge for andre. Før Stronzo’s konkurs var Ølsnedkerens planer om at udvide allerede så konkrete, at Simon havde været tæt på at bestille en udvidelse af det eksisterende anlæg.

Arbejdsfordelingen mellem de to bliver, at Simon Toft Hansen fortsat arbejder fuldtids i bryggeriet – han er den praktiske og forretningsansvarlige. Tobias Rieck er mere teoretikeren, men sammen udvikler Simon og Tobias nye øl. Tobias Rieck tager lige nu en bachelor i Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet, hvorefter det er planen at fortsætte med Brewing Science and Technology om et års tid ved universitetet. Har tidligere arbejdet ved Maltbazaren, men det sidste halve år har han arbejdet ved Ølsnedkeren. Men han har været tæt tilknyttet til Ølsnedkeren helt fra starten.

Kristian Strunge fra det konkurslukkede Stronzo Brewing Co. er slet ikke involveret i det nye projekt. Først på året lavede Ølsnedkeren/Brøggeren faktisk et samarbejdsbryg med Stronzo. Derfor havde de nærmere forhåndskendskab til anlægget, nu da de bød på det.

Ølsnedkeren åbning udendørs

Ølsnedkeren og Stronzo var i 2013 de bryggerier, der stod bag flest nye øl brygget i Danmark – henholdsvis 62 og 50. Der kom vel og mærke 62 nye øl, som Ølsnedkeren selv havde brygget – en ny imponerende rekord.

Ølsnedkeren fortsætter med at sprøjte nye øl ud – der er allerede kommet 38 nye i første halvdel af i år!

Nu er der også planer om at kontraktbrygge i større stil for andre. Med tættere tilknytning til kontraktbryggerne, end der hidtil er set i Danmark. Desuden er der rigelig plads på det gamle mejeri, så meget af det vil blive videreudlejet.

Eneejer og brygger Simon Toft Hansen åbnede Ølsnedkeren i august 2012. Før da havde han en fortid som håndbrygger, foruden han tidligere har været håndværker, teatertekniker samt været i gang med ingeniørstudie.

Læs mere: