Forbudt øl er Årets Danske Ølnyhed 2010!

Sensationen er en realitet. Den forbudte øl med snus – Rough Snuff fra Midtfyns Bryghus – er klart blevet valgt som Årets Danske Ølnyhed 2010.

Ved Danske Ølentusiasters generalforsamling i dag blev det offentliggjort, at Midtfyns Bryghus Håndbryg Fisherman’s Ale Rough Snuff vandt titlen som Årets Danske Ølnyhed 2010. Det er Erik Nielsen, Ø-Bryg samt oldermand i Svendborg Bryglaug, der står bag denne øl. En videreudvikling af den opskrift, som Erik fik kåret som “Sydfyns bedste håndbryggede påskebryg”.

Af alle nye øl i 2010 vandt netop den, der blev forbudt af Fødevarestyrelsen. Fordi den indholder snus – og det er ikke tilladt at komme tobak i fødevarer. Det skal siges, at det her blev offentliggjort 1. marts – efter afstemningen var afsluttet.

Eddie Szweda sagde i den forbindelse til Fyns Amts Avis:

Vi forsøger jo, at være innovative og lave noget, som ingen har lavet før, og i den forbindelse har vi tilsat den nye øl lidt snus. Det vil sige, at der også er lidt nikotin i øllen, men det er altså nul komma nul nul ingenting og absolut ikke noget, nogen tager skade af. Alligevel har Fødevarestyrelsen nu meddelt mig, at jeg skal indstille produktionen, fordi man ikke må tilsætte fødevarer noget, der ikke er fødevarer.

Sagen startede ved, at Rough Snuff skulle på det svenske marked, hvilket kræver en godkendelse af de danske fødevaremyndigheder.

Eddie Szweda overvejer nu i stedet for at tilsætte lidt lakridsrod, for at nærme sig Rough Snuff’s smag. Der er i øvrigt også blæretang i Rough Snuff.

Eddie Szweda anser hele sagen for værende god markedsføring for Midtfyns Bryghus – og nu hvor den endda er blevet Årets Danske Ølnyhed 2010, ja så…

Hermed har Midtfyns Bryghus for tredje gang vundet titlen Årets Danske Ølnyhed – det er rekord. For et år siden med Chili Tripel, der fik 18,4% af stemmerne blandt de 10 finaleøl. Første gang vandt de med Imperial Stout, der blev Årets Danske Ølnyhed 2007. Med 13,7% af stemmerne. Men Rough Snuff blev den klareste vinder med 22,3%. Kun Carlsberg Semper Ardens Christmas Ale har fået en endnu klarere sejr med 29,6%, da den blev Årets Danske Ølnyhed 2004.

Midtfyns Bryghus er nu absolut veteran i Årets Danske Ølnyhed sammenhæng, så der er sådan set ikke nogen grund til at gentage historien om bryghuset – man kan læse den her fra sidste år. Midtfyns Bryghus håber nu at kunne flytte til et nedlagt landbrug, der samtidig skal være privatbolig for Eddie Szweda og familien. Det skulle muliggør en meget tiltrængt udvidelse af produktionen.

Stemmeresultat

Rækkefølgen blandt de 10 finaleøl blev som følger:

  1. Midtfyns Bryghus Fisherman’s Ale Rough Snuff Håndbryg: 22,3%
  2. Hornbeer Hophorn: 18,9%
  3. Midtfyns Bryghus X Porter: 12,7%
  4. Thisted Bryghus Black Ale: 11,7%
  5. Hornbeer Winter Porter: 9,1%
  6. Indslev Bryggeri Hvede I.P.A. – Indslev Pale Ale: 7,9%
  7. Thisted Bryghus Jule Ale 2010: 4,6%
  8. Husbryggeriet Jacobsen Pale Ale: 4,4%
  9. Bryggeriet Vestfyen Willemoes Jul 2010: 4,4%
  10. Randers Bryghus Hoppy Sundown Imperial Ale: 4,1%

Om Rough Snuff:

Læs og se mere om den nu forbudte øl:

Læs også:

Trackbacks