Weekendavisens Anders Holst Markussen ser i dag nærmere på tjekkisk pilsner.
“Mens de store ismer er døde, har øllet overlevet i Tjekkiet. Siden 1842 har øllet i Plzeň besiddet den særlige korn-læskende og humle-bidende karakter. Pilsneren er et studie i diskretion, som også danske bryggerier kunne lære af.” Således starter en længere artikel i dagens nye udgave af Weekendavisen om tjekkisk pilsner.
Efter aftale med Anders Holst Markussen bringer Beerticker.dk uforkortet det uddrag fra artiklen, som han selv bringer på sin blog. Det er imidlertid kun en femtedel af hele artiklen, som er i Weekendavisen i dag.
Urbryg fra Plzeň
De danske mikrobryggerier profilerer sig stadig på ekstremøl. Den tjekkiske pilsner derimod er et studie i diskretion, som også de fleste danske bryggerier kunne lære af. Hermed et indblik i et par hidtil ubeskrevne mikrobryggerier.
Mikrobryggerier i Pilsen
Først i dag mere end 20 år efter Fløjlsrevolutionen er mikrobryggerier så småt begyndt at poppe op igen i Pilsen (som ligger 90 km sydvest for Prag og har cirka 170.000 indbyggere).
De nyeste af disse bryggerier er endnu ikke beskrevet nogen steder. Mange af Pilsens indbyggere har kun hån til overs for “eurobeer”, som man omtaler det meste udenlandske øl. Men de yngre generationer efterspørger andre og nye øltyper.
Purkmistr
Det forsøger man at imødekomme på det noget større mikrobryggeri Purkmistr, som ligger i forstaden Černice 20 minutters kørsel fra Pilsen centrum. Her afholdes en årlig ølfestival med mere end 5000 gæster.
Brygmesteren er 28 år gammel, Petr Krýsl, og han er søn af en tidligere chefbrygger fra Urquell. Men uanset hans påfund med smag af cappuccino og hamp, er hans traditionelle pilsnere for mig klart at foretrække. Her direkte fra lagringstanken, mens brygget endnu mangler en uge, får jeg turens bedste øl. Absolut friskhed.
Groll
I selve Pilsen ligger det nyåbnede mikrobryggeri Groll. Husets serie af fadøl hedder Lotr, ‘skurk’ eller ‘slem dreng’, men øllet, som serveres i frosne glas, smager nu pålideligt. Bryghuset anvender træfadlagring og bryggeriets i alt ni 500 liters tønder (forhenværende vintønder) renses én gang årligt med kogende harpiks. Hele denne praksis reklamerer bryggeriet ikke med; det er tradition. En sådan markedsføringsmulighed ville aldrig stå ufortalt i herhjemme.
Poloraný červeňák
De fleste tjekkiske bryggerier anvender humlen poloraný červeňák, også internationalt kendt som ‘semi-early red’ eller direkte oversat ‘halvtidlig rød’. Denne humle som er dyrket på egnen ved Žatec, på tysk Saaz, har en dejlig aroma og god bitterhed på grund af et alfasyre indhold på 4 %. Trods de relativt store mængder humle man tilsætter øllet, er bitterheden behagelig. Det øl som sælges lokalt undgår man endvidere at pasteurisere.
Ufiltreret og upasteuriseret Urquell
Ufiltreret og upasteuriseret Urquell: Dette øl er en lokal attraktion og bestilles under navnet: en “kalný”, skyet, eller en špinavý”, beskidt. Det ufiltrerede øl er pløret at se på og udmærker sig med en anelse større mundfylde. Dette øl vidner om stedets urbryg: 30 meter under Urquell bryggeriet ligger et stort og fugtigt gangsystem. I åbne trætønder gæres dette øl – det er også dette poetiske anlæg, som journalister får at se og ikke bryggeriets ståltanke.
Læs også:
- Hvem laver den bedste pilsner? (Nordic Kitchen)
- Ikke frit tilgængelig: Urbryg fra Plzeň (Weekendavisen) – man kan få prøveadgang til Weekendavisen her
[…] Beerticker.dk fredag: Tjekkisk pilsner i Weekendavisen […]