Poul Højlund fra Duelund Bryglade svarer på kritikken, og fjerner kritik af specifikke navngivne bryggerier.
Poul Højlund har nu fjernet kritik af navngivne bryggerier i forbindelse med omtalen af BBB-garantimærket (Brygget på Bryggeriet af Bryggeren). I kommentarerne til posten her på Beerticker.dk om den oprindelige specifikke kritik af en række bryggerier, har Poul Højlund nu svaret med følgende:
Nu har jeg selv gjort det, jeg opfordrede til, nemlig at lægge ophidselsen til side. Nu ser jeg bedre, hvad der har gjort jer så rasende, hvilket var aldeles utilsigtet fra min side.
Jeg har derfor skyndt mig at fjerne alle navne fra alt materiale. Det var under ingen omstændigheder min hensigt at lave negativ markeds-føring, og jeg kan godt se nu, at det kunne virke sådan. Det beklager jeg meget.
Så ja, ramt i foden, en ommer, – rigtigt. Av. Men jeg trækker ikke i land, – BBB-mærket består uændret, intentionerne er de samme, men formen er betydelig mere afdæmpet.
Venlig hilsen Poul Højlund
Den omformulerede tekst, hvor kritik af specifikke navngivne bryggerier nu er fjernet, kan ses her (pdf) og her.
Kort tid før ovenstående kom Poul Højlund i kommentarerne her på Beerticker.dk med følgende svar på kritikken.
Kære alle.
Jeg må blankt tilstå, at jeg er forbløffet over jeres reaktioner, og da især de meget personlige angreb, der kendetegner nogle af reaktionerne.
Men derudover: Jeg tror ikke, I har fået læste teksten ordentligt igennem, inden I er faret i tasterne.
For det første: jeg retter ikke noget angreb på fantombryggerierne, men skriver tværtimod: “Men er der noget galt i et være et fantombryggeri? Øllet kan jo være lige godt, måske endda bedre, fordi det store lønbryggeri måske har bedre udstyr, dygtigere bryggere og langt mere erfaring.”
For det andet: BBB-mærket er forbrugeroplysning, – ikke et kvalitetsmærke. Også det fremgår klart og tydeligt: “Garantimærket garanterer ikke for kvaliteten af øllet, derimod for oprindelsen. Det er derefter op til bryggeren at sikre, at mærket også bliver et kvalitetsstempel, som de tilsvarende garantimærker for smør og honning er blevet det.”
For det tredje: Jeg angriber heller ikke industriøllet, læs nu igen, hvad der faktisk står, og ikke hvad I tror, der står.
På den BBB-side, der hedder “Hvorfor” står blandt andet følgende:
“BBB-mærket er ikke en kritik af andres bryg, – men vi vil gerne fortælle forbrugeren, hvordan vores øl brygges, og hvad der betales for. Der brygges godt øl i både slot og vrå.”
For det fjerde: Det, jeg angriber, er fupmærkerne, – der hvor industriøllet forklædes som mikrobryg og altså bevidst færdes i lånte klæder. Jeg synes tilsvarende ikke, at alle de små bryggerier er lige gode til at fortælle, hvor brygget er produceret henne, os selv inklusive.
For det femte: Alle må da vist give mig ret i, at forbrugeren ikke har mange chancer for at se, hvad der er hvad.
For det sjette: Vi har ikke lagt skjul på, at vi selv har fået kontraktbrygget, – ligeledes er BBB-ordningen heller ikke til hinder for, at vi fortsat kan gøre det. Læs nu tingene ordentligt igennem, folkens.
Og til den mere seriøse indvending omkring 1000 hl grænsen: Jeg er ked af tonen i responsen, men selve indvendingen omkring de 1000 hl er god nok; det var det punkt, hvor jeg var mest i tvivl, og som jeg har diskuteret mest med kolleger. Prøv at tjekke siden med “Ofte stillede spørgsmål”, hvor jeg forklarer, hvorfor grænsen havnede netop der. Vil det åbne muligheder, hvis den løftes?
Vi har valgt at gå selv, fordi ingen af de to foreninger ville kunne enes om noget tilsvarende. Det må nødvendigvis give nogle diskussioner og dønninger, og dem tager vi gerne. Men den voldsomt personlige tone ryster mig.
Læg nu ophidselsen til side, og kom ind på banen i stedet.
Venlig hilsen Poul Højlund
Fantombrygger fortid
Poul Højlund ligger ikke skjul på, at han selv tidligere var fantombrygger i 1½ år. Det var på baggrund af – lad os sige det som det er – en meget alvorlig sygdom, som nu er overstået. Det foregik ved Jensens Bryghus, hvor Duelund Bryglade’s øl i første omgang blev tappet. Efterfølgende bryggede Poul Højlund selv øllet ved Jensens Bryghus, og til sidst kontraktbryggede Jensens Bryghus det for ham. Ved Duelund Bryglade selv blev der så udviklet nye øl.
Da Jensen Bryghus gik konkurs i februar tidligere i år, flyttede Poul Højlund det hele hjem til Duelund Bryglade igen.
Yderligere kommentarer til den her sag er naturligvis velkomne.
Læs mere:
Debat om Poul Højlunds kritik af brands og kontraktbryggerier (Beerticker.dk)
Kraftigt angreb på kontraktbryggerier og brands (Beerticker.dk)
Duelund Bryglade lancerer BBB garantimærke for mikrobryg (Beerticker.dk)
BBB garantimærket kan bruges af alle kvalificerede mikrobryggerier (Beerticker.dk)
[…] (Brygget på Bryggeriet af Bryggeren), efter Duelund Bryglade’s Poul Højlund trak sin kritik af navngivne bryggerier tilbage. Se […]