Øl favoriseres fremfor vin mener vin- og spiritusimportører og grossister.
Brancheorganisationen for vin- og spiritusimportører og grossister VSOD – Vin og Spiritus Organisationen i Danmark er utilfreds med, at vinafgiften nu stiger med 55% fra nytår, hvorimod ølafgiften slap med en stigning på 25%. Vinafgiften steg senest 1. oktober, så den samlede stigning bliver på 74%.
Sekretariatschef i VSOD Thomas Klit Christensen siger til Jyllands-Posten:
– Når det gælder om at kunne påvirke lovgivningsarbejdet, er Bryggeriforeningen en stærk faktor, og Carlsberg er en stor dansk virksomhed. Bryggerierne har en langt større brancheforening end os og har lagt store kræfter i lobbyarbejdet med dette. Så man favoriserer simpelthen øl. Det er et voldsomt brud på det princip, som har været fastholdt af skiftende regeringer i årevis om, at øl- og vinafgifter skal følges ad, fordi Danmark er et ølproducerende land. En så markant forskelsbehandling mellem øl og vin er højst sandsynligt EU-stridig.
Bryggeriforeningens direktør Niels Hald svarer:
– Vi er principielt modstandere af afgifter, som vi ikke mener har nogen sundhedsmæssig effekt. Det mener regeringen åbenbart. I så fald giver det mening at øge afgiften på vin. Danskerne får nu mere alkohol fra vin end øl, og der er mere alkohol i vin end i øl. Men samtidig undrer det os meget, at man helt har fritaget den hårde spiritus fra de øgede afgifter. Og vi går ud fra, at Skatteministeriet har afklaret, at afgiftsforslagene er i overensstemmelse med gældende EU-regler.
Om forskelsbehandlingen af vin og øl skriver Skatteministeriet (pdf):
Ifølge EU-reglerne må der ikke diskrimineres mod import, og det vil sige, at et ølproducerende land som Danmark ikke afgiftsmæssigt må diskriminere vin. Der er dog ingen fast grænse for, hvor stor afgiftsforskellen skal være, før der er tale om diskriminering.
Blandt andet Irland har i de senere år udvidet afgiftsspændet mellem øl og vin, uden at det er blevet anfægtet i forhold til EU-retten. Idet det lægges til grund, at en tilsvarende skalering kan gennemføres i Danmark, forhøjes vinafgiften isoleret med 24 pct. ud over den foreslåede forhøjelse på øl. Det giver mulighed for at hæve ølafgiften med 25 pct. og vinafgiften med op til 55 pct.
Det forventes, at den samlede afgiftsforhøjelse på vin på 74%, fra årsskiftet giver et ekstra provenu på 550 mio. kr. Den forhøjede ølafgift skulle give 175 mio. kr årligt.
Jyllands-Posten har beregnet, at en Jacobsen Golden Naked Christmas Ale (7,5%) på 70 cl stiger fra 30 kr. til 30,83 kr. En Royal Export (5,5%) stiger fra 10 kr. til 10,43 kr. En 12% vin på 75 cl. til 30 kr. stiger til 34,23 kr.
Læs mere:
- Vinbranchen angriber Bryggeriforeningen (Jyllands-Posten via Food Supply)
- Opgør om afgifter i øl- og vinbranchen (Jyllands-Posten)
Christian Scheffel siger
Det er da underordnet hvor meget en flaske af det ene og det andet stiger. Hvor meget er den samlede afgift på et gram alkohol fra hhv. vin, spiritus og øl? Det er vel det der afgør om der er afgiftsulighed.
Og i forhold til handelshindringer, så ville det også være på sin plads at vinimportørerne skulle sætte pantmærke på deres flasker, og indberette hver eneste vin til Dansk Returpant til godkendelse. Så kan vi begynde at tale om diskrimination.