Opdateret: Høtyven kommer også med.
Svaneke Bryghus har fire nyheder med til Ølfestival København 2010.
Svaneke Bryghus Haematopus Ostralegus (5,3%): Red Ale.
Navnet afslører det allerede: Her er én der godt kan li´ skaldyr. Strandskaden, som på engelsk passende hedder ”Oystercatcher”, er en livlig sort-hvid-mønstret vadefugl med et langt rødt næb der nærmest ligner en gulerod. Denne øl er brygget i skaldyr-øjemed og kan tænkes i selskab med hummer, jomfruhummer, kammmusling etc. Ud over at være en Red Ale med sart rød farve og en parfumeret duft af nødder, passionsfrugt, druer og stikkelsbær er det særlige ved denne øl, at den er tilsat havvand – hentet lige uden for den bornholmske klippekyst. Saltvandet er tilsat brygget under mæskningen og har til opgave at forstærke smagen – lige som når man laver mad derhjemme. Da Østersøens salinitet omkring Bornholm kun er på ca. 10 promille og vi ikke brugte mere end 20 liter er den samlede saltkoncentration i brygget på kun ca. 0,02 % – meget mindre end i de fleste fødevarer. Og: Vi har holdt øje med, om der lå en fisker i nærheden der var i færd med at rense torsk – det var der ikke.
Svaneke Bryghus Høtyven: Den fjerde i serien af single hop pilsnere – nu med Hersbrucker humle.
Svaneke Bryghus Mud n’ Blood n’ Beer (6%): Hop Dunkel.
Midt under brygningen af en Mørk Guld gik den ene af tre faser og alt hvad der skulle bruge tre faser (dampkedel, kompressorer, pumper) var ude af drift; akkurat lige som urten skulle ligge og koge en times tid. En af de vigtige processer under kogningen er opspaltning og uddampning af nogle svovlforbindelser som stammer fra malten. Når urten bare ligger varmt hen uden at koge, så sker der en opkoncentrering af disse spaltningsprodukter og medfører en grøntsagsagtig bismag. Hvad finder man på? Med fire gedigne timer inden fasens tilbagevenden var der rige muligheder for at blive kreativ. Løsningen blev et humle-overkill med de amerikanske sorter Centenniel og Columbus – og øllet skiftede fra konservativ tysker til flabet amerikaner. Johnny Cash’s A boy named Sue var ørehængeren under den fire timer lange pause og slåskampen mellem far og søn ude i ”the mud n’ the blood n’ the beer” blev symbolet på undertegnendes slåskamp med faser, svovl og humle. Det færdige øl er faldet yderst heldigt ud og hvis man er til humle, så har man hér noget at ty til. Passionsfrugt, solbær og grapefrugt er de dominerende aromaindtryk. Den kraftige bitterhed balanceres af en forholdsvis høj restsødme, som opnåedes ved at drosle gæringen ned i utide. Frisk og flabet.
Svaneke Bryghus Salmecykel (2010) (9,2%): Spalter Single Hop Imperial Stout.
I fordums tid samledes familien gerne til fællessang. Salmerne blev sjunget til faderens virtuose spil på trædeorglet så det må have været en sand lyst at overvære. Hans ihærdige bearbejdning af det melodiøse møbel må imidlertid have fremkaldt visse associationer hos den nære familie og ført til den kærlige betegnelse ”salmecykel” – hvilket kun den kyniske sjæl kan behæfte med sarkasme. Vores Imperial Stout er brygget ganske i samme ånd: Et ordentligt møbel med solid og mørk maltbasis og ikke for lidt humle på ”tangenterne”. Smagen udgøres derfor af sød lakrids, alkohol og tjære, som igen balancerer med en markant humlebitterhed. Og med sine 9,2 % vol. kaster den i øvrigt sikkert ingen smuds på salmecyklisternes kaste.
Forskellen fra Salmecykel 2009 udgaven er, at sukkeret i opskriften er erstattet med malt.
De her fire øl er brygget på Svaneke Bryghus gamle bryganlæg i Restaurant Bryghuset, så mulighederne for at komme til at smage de her øl er begrænsede, hvis man ikke bor på Bornholm.
Jan Paul siger
..det skal her nævnes på Svaneke Bryghus´ vegne, at “Jylsplat” også kommer med. Siden første udskænkning på Lord Nelson i August har den ligget og udviklet sig stille og roligt. Nu har det “udsplattede pindsvin” 9 gedigne måneder på bagen med sin vildgær og smager “better than ever”..
..endvidere kommer “Snedig Snyder” på hanen hos “Ølklubben Sirius” (Christiania) til festivalen. Lange Finn, Ballet Ken of alle de andre gæve gutter og gutterinder vil glædeligt skænke en tår af det lystige kollaborationsbryg..
..og til syvende og sidst kommer “Høtyven” måske med. Den fjerde tyveknægt i serien af single hop pilsnere. Denne gang med Hersbrucker…
..ud over “Svalen, min troe”, “Pivo”, Double Brown Ale”, “Aurum”, “Påskebryg” etc. som alle kan fås på fad..