Ole Madsen, redaktør på ØLentusiasteN er for tiden i gang med at udarbejde festivalguiden til Ølfestivallen i Valby. Han har nu lagt den anden foreløbige og ukomplette udgave (pdf) af guiden på nettet. Festivalguiden er nu 50 % klar. I denne opdatering optræder nedenstående nye danske øl, som ikke har været nærmere omtalt her på Beerticker.dk. Jeg kommer med en samlet oversigt til sidst, som inkluderer danske øl, som er kommet i 2009.
Fuglebjerggaard:
- Kølster Bryg No. 78 Ravgylden (5,5%): Et smukt, ravgyldent bryg med et flot skum. Smagen er fyldig med et solidt bidrag fra såvel malt, som humle og den krydrende gær. Brygget på en blanding af lys malt og malte der er ristet ved stigende temperaturer, urten er kogt med en engelsk humle Wye Challenger, overgæret med T58. Genbrug af navn – ny opskrift.
- Kølster Bryg No. 79 Gyldenwinge (6,3%): En gylden ale, godt humlet, ufiltreret og upastueriseret og med en solid smag af maltens forskellige nuancer og med en god blød bund af karamelliseret malt. Brygget på en blanding af lys bygmalt, en münchenertype og en letristet bygmalt, urten er kogt med humle en engelsk humle og aromahumlen er Winge2. Genbrug af navn – ny opskrift.
- Kølster Bryg No. 80 Original Porter (8,0%): En kraftfuld, mørkerødbrun porter af den originale skole brygget efter inspiration fra sidste års gæstebryg med Jens Eiken. Genbrug af navn – ny opskrift.
- Kølster Bryg No. 81 Special Bryg (4,7%): Pale Ale. Special bryg af historiske bygsorter. Dette er et bryg, som henter sin smag fra gamle dage. Det er brygget af en lys malt fremstillet af en historisk sort bevaret af den nordiske genbank (NordGen). Brygget i 50 varianter med malt fra 50 bygsorter. Bryg 81 bliver muligt at smage i sæt af 5 stk. til en polets pris, smagsprøve i glasset plus besvarelse af skema. Altså folkets dom over de forskellige malttyper. Tidligere omtalt her.
Nibe Bryghus:
- Den Lille Fede (5,0%): En smuk rød-orange pilsner brygget i anledning af Nibe Festivalens 25 års jubilæum i 2009. En pilsner i den lette ende, single hopped med tjekkisk Saaz humle. En øl der egner sig fortrinligt til sommer og rockmusik.
- Ujamaa Brown Ale: Udviklet i samarbejde med Peder Zacho Hansen, Ebeltoft Gårdbryggeri og Nibe Bryghus´ diplombrygmester Antoni Madsen. Peder og Antoni har brygget en fælles lækker og letdrikkelig Brown ale. Brygget som et tvillingebryg, først på Ebeltoft Gårdbryggeri og derefter nøjagtig samme opskrift på Nibe bryghus. Opskriften, de har kreeret i fællesskab, lover en meget velafbalanceret og behagelig øl. Fredag kl. 14 til kl 15 og lørdag kl. 14 til kl 15 uddeles 2 smagsprøver for én polet på DKMBS’ stand. Kom og smag Ujamaa Brown Ale i to udgaver brygget hhv på Ebeltoft Gaardbryggeri og Nibe Bryghus efter nøjagtig samme opskrift.
Svaneke Bryghus:
- Filibuster (4,7%): Red Ale. Fribyttere eller “filibustere” har ganske vist deres måde at se på ejerskabsforhold, men det kan ikke nægtes, at de fører et eventyrligt liv. Om det så handler om vore dages somaliske speedbådspirater, der tapper af den vestlige verdens aorta, eller de romantiserede karibiske sørøvere. Denne karmoisinfarvede ale er flydende gods, som godt må deles – dog uden sabelraslen. Den californiske gær giver sprødhed, medens de kontinentale humlesorter Hallertauer og Spalter leverer urteagtige nuancer. Om den så er et øl-politikum kan man føre en filibusterdebat omkring. Overgæret. Denne øl kommer vist også i Fakta inden Ølfestivallen.
- Syd-Øst for Paradis (3,5%): Frugtøl. Syd-Øst for Svaneke ligger byens lille strand ”Hullehavn” klemt ind mellem klipperne. Her er strandbar, beach volley og gedigen hygge. Til tider jammes der om aftenen, til andre tider er det bare havets brusen. Vi har flasket sommeren for dig. Undergæret.
Bør bemærkes at Svaneke Bryghus har de for de fleste svært tilgængelige øl med, som brygges på det gamle bryganlæg på Restaurant Bryghuset i Svaneke. Kan som udgangspunkt kun fås der, og i et vist omfang på Lord Nelson i København. Faktotum (dubbel), Medicinskabet (bruin), Pivo (tjekkisk pilsner), Red Hot Chili Ale (krydret ale), Salmecykel (imperial stout) samt Svalen, Min Troe (wit) med. Tidligere omtalt her og her.
Virklund Bryghus:
- Hvede (5,0%): En ny fortolkning af både tyske og belgiske hvedeøl. Rigelige mængder hvedemalt, sammen med Saazer humlen giver en frisk, lys øl, der fremhæver hvedens karakteristiske duft, fylde og smag.
- Rug (6,1%): En fusion af tyske og amerikanske rugøl. Rugen giver øllet en mild, krydret og fyldig smag – en øl, der pirrer smagsløgene, så man lige skal have lidt mere.
WinterCoat:
- Mols Øl (6,2%): Krydret ale. Nr. 2 i serien af WinterCoat egnsøl. Niels Jørn Thomsen har længe tumlet med ideen om egnsøl, der tager inspiration fra specifikke egne og gør brug af lokale ingredienser. Den første egnsøl var Vildmoseøl. Nu præsenteres Mols Øl, som er brygget med byg-, hvede-, havre-, og rugmalt, og blidt krydret med vild timian og enebærgrene. Farven er mørk rav, med en rødlig glød. Smagen er let sødlig, med en fint afstemt bitterhed, og en frisk eftersmag, hvor rug, enebær og timian anes i fin harmoni. Den friske lethed egner sig især til fisk, kylling, svinekød og frokostretter.
Grauballe Bryghus har “Prøvehanen” med blandet guf med fra ”brygkælderen”.
Dansk VinCenter, som har overtaget Brøckhouse restlagret og navnet, har Brøckhouse øl med på festivallen. Inklusiv en endnu unavngivet imperial stout på 13%. Den er nok lig prøvebrygget Brygmesterens Bryg nr. 12.
Uafklaret om Bryggeriet Vestfyen‘s Willemoes Jul 2009 er ny opskrift i år.
Læs mere – bemærk foreløbig og ukomplet festivalguide (ca. 50% færdig):
Foreløbig Festivalguide Valby 2009 (pdf)
Tidligere overblik over nye øl ved Ølfestivallen i Valby:
Nye danske øl på Ølfestivallen i Valby – del 1 (Beerticker.dk)
Nye øl: Mikkeller og venner på Ølfestivallen i Valby (Beerticker.dk)
Nye øl: Beer Here på Ølfestivallen (Beerticker.dk)
Nye øl: De Molen på Ølfestivallen i Valby (Beerticker.dk)
[…] nye øl mere er kommet med i programmet, udover den tidligere medtagne porter, […]