Opdateret med beskrivelser af Amager Bryghus’ øl.
Redaktør på ØLentusiasteN, Ole Madsen er for tiden i gang med at udarbejde festivalguiden til Ølfestivallen i Valby. Han er så flink at ligge foreløbige og ukomplette udgaver af guiden på nettet, mens han arbejder på den. Fra den første absolut ufærdige udgave af guiden optræder nedenstående nye danske øl, som jeg ikke allerede har nævnt her.
Angående udenlandske øl ser det ud til, at det er endda særdeles begrænset, hvad der er med af nyt.
Amager Bryghus:
- Lunde From The Moon (10%): Barley Wine. Onde tunger påstår, at den ene halvdel af Amager Bryghus, Morten Valentin Lundsbak også kendt som ”Lunde”, tidligt om morgenen ligner noget, der er faldet ned fra månen. Faktisk er han så ømt et syn, at denne voldsomme American style Barley Wine måtte opkaldes efter ham. Drik den i rigelige mængder, knib øjnene sammen og kig på Morten – så forstår du straks alt! Tørhumlet med rigelige mængder Cascade. Kun tilgængelig på ølfestivallen. Lørdag fra kl. 20.00.
- MurpHill (9%): På Amager Bryghus eksperimenterer vi lystigt med at lagre udvalgte øl på træfade. Således har vi haft vores rugporter liggende på et amerikansk bourbon-fad i hele 6 måneder. Det har rundet den i forvejen bløde rugporter med behagelige toner af vanille, træ og selvfølgelig varmende bourbon. MurpHill vil efter festivallen være tilgængelig på fad og flaske i meget begrænset mængde. Lørdag fra kl. 18.00.
- Nitro (10%): Double IPA. Vi har sagt det før, og vi står ved det: på Amager Bryghus er vi ikke andet end store drenge, der elsker at lege med humle. IPA er en klar favoritstil, og i denne har vi bøffet alt op og lavet en Double IPA (DIPA) efter amerikansk forbillede. Med Northern Brewer, Columbus, Centenniel, Cascade og Amarillo i karret garanterer vi, at ingen humlehoveder vil gå forgæves. Vil indgå i vores specialsortiment i begrænset mængde.
- Rug Porter (8,5%): Tilbage i august 2008 fik Amager Bryghus fornemt besøg af to af USA’s mest innovative bryggere, hvis evner længe er kommet danske ølelskere til gode. Mike Murphy (Ølfabrikken) og Shaun Hill (Nørrebro Bryghus) bryggede noget så usædvanligt som en porter, hvor 16% af malten består af rug. Det giver en fantastisk sødlig fylde kombineret med en diskret og balancerende syrlighed, som ikke overraskende minder lidt om rugbrød. Vi er ret glade for resultatet, og håber at gøre Rugporter til en del af vores faste sortiment.
Bryghuset Braunstein:
Fredag den 6. februar ønskede Braunstein den ene af sine tre bryggere, DM i håndbryg, René Hulgreen, hjerteligt tillykke med færdiggørelsen af uddannelsen som diplombrygger. For at fejre Rene, gav Braunstein husets ”porter og stærkølsbrygger” frie hænder til at lave en heftig Imperial Stout. Den kommer i tre fortolkninger – i meget begrænset oplag, og på specialflasker!
- Diplombryggerens Imperial Stout: En ”ren” version, fadlagret på rustfri ståltank.
- Diplombryggerens Imperial Stout (Bourbonfadlagret): Lagret på otte til formålet indkøbte bourbonfade i kraftig amerikansk eg
- Diplombryggerens Imperial Stout (Portvinsfadlagret): Lagret på et tomt fad Taylors Vintage Port 1977, som til formålet er blevet erhvervet for et femcifret beløb.
Bøgedal:
Bryg No 170 Hvede må nok være lig Bryg No 165 Hvede, som kom tidligere i år. Bryg No 163 og No 164, som kom tidligere i år, er nye opskrifter.
- Bryg No 166 (5,5%): – ny opskrift. Gylden, Perle, Cascade, Tettnang, karamelliseret sukker. Traditional Ale – 5,5% vol. Mørk gylden øl der dufter af karamel og har et cremet skum. Den aromatisk øl har en let smag af kaffe, lys chokolade og muscovado sukker. Den virker perlende i munde og efterlader en med en god fornemmelse af kaffe.
Fur Bryghus:
Da Fur Bryghus blev etableret for snart 4 1⁄2 år siden, havde vi oprindeligt planer omkring to serier – VULCANO og FUR. Det blev som bekendt kun FUR der blev valgt til vores specialølsprodukter. Vi har imidlertid fået så mange opfordringer og henvendelser på, om vi ikke kunne lave en Pilsner og en Classic øl, så det har vi nu gjort, og hvad vil være mere naturligt end at introducere den for gæsterne på Ølfestivalen 2009 i Valby. Øllet tappes på fad i første omgang.
- Vulcano Pilsner (4,6%)
- Vulcano Classic (4,6%)
- Frokost (2,6%): Bitter Pale Ale. Fur Bryghus har arbejdet meget med at skabe en øl som kan være meget smagfuld, men samtidigt også kan indeholder mindre alkohol. Baggrunden er, at mange af vore kunder har efterlyst en øl som har den gode smag af øl,men som samtidigt også kan sikre at man efter indtagelse kan varetage jobbet efterfølgende. Uafklaret om den er lig Low Alcohol, som var med ved Ølfestivallen i Århus sidste år.
Hornbeer:
- Happy Hoppy Viking (9,2%): Har haft premiere tidligere.Vores hidtil mest humlede øl – en triple IPA med omkring 130 IBU. Vi har brugt bygmalte, hvoraf nogle har karamelkarakter. Farven er derfor gylden. Vi har tørhumlet øllet ved at lade det trække med humle under lagringen. Det er derfor man fornemmer en tydelig blomsterduft, når man hælder øllet i glasset.
- Black Magic Woman (11%): Har haft premiere tidligere. Imperial Stout – Vores bud på en anderledes stout med tørverøget malt. Her er tale om en rigtig mandfolkeøl med meget af det hele. Øllet er brygget på ristede bygmalte, birkerøget malt, tørverøget malt, karamelmalte og alemalt. Øllet er humlet mere end ellers for at balancere den kraftige maltprofil.
- Pink Panther (4,7%): Frugtøl. Brygget på hvede, hvedemalt, bygmalt, bær og saft. Den har en let syrlighed fra bærrene, fylde fra kornet og let bitterhed fra humlen. Farven rød og skummet hvidt. Den er rigtig flot i champagneglas og hældes op så der danner sig et flot skum.
Skovlyst:
- Imperial Brown Ale (9%): Gæstebryg af Christian Skovdal Andersen fra BeerHere, som har haft frie hænder til selv at definere en Skovlyst øl. Imperial Brown Ale er brygget med inspiration fra vinens verden hvor “blending” er en almindelig metode til at opnå et resultat, der overgår summen af de enkelte dele. En maltsød og vinøs brown ale, der efter et kort ophold i amerikanske bourbonfade, er opblandet i en lys, tør og kraftigt humlet ale.
Thisted Bryghus:
Thisted Bryghus kommer med årets første julebryg!
- Jul i Overhuset (7,9%): Økologisk, overgæret julebrygforsøg. Øllet er som økologisk JuleRen – med narrestreger – i form af overgæren og længere lagringstid. Og så er der lige nogle andre af brygmesterens hemmeligheder indbygget.
- Ronkedor (9%): Øllet er den gamle brygmesters sidste og dermed ultimative overgærede porter i 23-forsøgsserien. Historien er, at når den gamle brygmester (efter egen mening) havde fremstillet ”verdens bedste” overgærede porter, kunne han lade sig pensionere med den øl. Og det sker så nu inden så længe. Øllet er brygget på Thisted Bryghus med Christian Skovdal Andersen som gæstebrygger – den formentlig eneste gæstebrygger i Peter Klemensens funktionsperiode på Thisted Bryghus. Christian Skovdal Andersen er bekendt for sin specielle humlingsmetode. Fusionen mellem Christian Skovdal Andersens humlingsmetode og Peter Klemensens stenølsproduktion håber begge på bliver succesfuld. Døm selv. Øllets bitterstofindhold er ca. 80 ibu.
Læs mere – bemærk absolut foreløbig og ukomplet festivalguide:
Link til det foreløbige festival-guide er ikke korrekt:
http://users.cybercity.dk/~ccc12357/Festival/TempGuide2009-2.pdf
Jeg har leget “gæt en URL” og fundet
http://users.cybercity.dk/~ccc12357/Festival/TempGuide2009.pdf
men jeg ved ikke om det er den seneste udgave.
Er rettet. Det link du fandt frem til var korrekt.