Fjerde og sidste del af en samlet oversigt over de nye danske julebryg, der er kommet på markedet i år.
52 nye julebryg blev det til i 2009.
Andrik J-øl (5,4%): Er nu ved Lord Nelson i København.
Nørrebro Bryghus JuleKloster 2009 (8%): Den anden årgangsjuleøl fra Nørrebro Bryghus. Øllet er en belgisk dubbeltype, brygget med lidt ekstra juleguf, og ind i denne har vi forskåret en andel mere end 3 år gammel Tärnö Imperial Stout, som bl. a. har lagret på bourbonfad. Resultatet er en stærk, mørk, krydret øl med en diskret buket af komplekse duft- og smagselementer fra stout og fad. Brygget af bygmalt, hvedemalt, havremalt, figner, rosiner, humle og engelsk lakrids.
Randers Bryghus Juleøl (6%): En dejlig nøddebrun Jule ale med tydelige noter af frugt, kraftig malt karakter og sødme. Let krydret med stjerneanis, appelsin og koriander.
Raasted Bryghus Hoppy Christmas Ale (6,75%): Krydret som en Juleøl og humlet som en Pale Ale. Et velsmagende møde mellem 2 forskellige typer. Blend af Juleøl og Pale Ale. Lavet specielt til Jyske Øldage 2009.
Sct. Clemens Bryggerens Jule-Special (7,2%)
Slotsbryggeriet Føniks Brd. Olsen’s Jul (8,5%): Brødrene Olsen’s Jul er brygget i samarbejde med 2 garvede håndbryggere fra “Det gamle bryggeri” i Næstved. Brødrene Jørgen og Herman har lagt vægt på at brygge en juleøl med stor fylde og aroma i samspil med en tydelig sødme. Bitterheden fra de 3 typer humle, balanceres af lakridssmag fra stjerneanis. Gæret med belgisk abbey ale gær, som fremhæver de sødmefulde nuancer. Øllet er brygget på vand, black malt, pilsner malt, chokolade malt, cara aroma malt samt cara crystal malt. Af humle har vi tilsat cascade, first gold samt chinook. Som ekstra krydderi har vi kommet stjerneanis i for at skabe den rette julestemning.
Stevns Bryghus Fiddivous Julebryg (6,5%): En smagsfuld belgisk inspireret brown ale, hvor smagen fra de mørke malte, sukre og humlen følges af en let krydret smag, som passer godt til dansk vellavet julemad. Øllet er brygget af: Vand fra Stevns, bygmalt, sukker, humle, gær, orangeskal og kanel.
Svaneke Bryghus Jule Bock (6,5%): Også kendt som Rød Bock. Kun ved Restaurant Bryghuset i Svaneke.
Svaneke Bryghus Jule Spektakel (8%): Kun ved Restaurant Bryghuset i Svaneke, foruden den har været ved Lord Nelson i København. En Tripel – men ikke magen til Jule Tripel Kabouter Hygge. Jule Spektaklet har ligget på tank i over 150 dage og har en anderledes humleprofil (single hop) og maltsammensætning. Navnet Jule Spektakel fordi vi syntes, at et gedigent familieskænderi hører lige så meget til juletiden som dansen om det brændende træ.
Svaneke Bryghus Jule Tripel Kabouter Hygge (8%): Flaske på Bornholm samt Gæstgivergården i Helsingør. Med den belgiske øl ekvilibrisme som anduvningsfyr har vi brygget en mørk og krydret Tripel. For i Belgien drikker man Tripel til jul – helst til lammesteg med kroketter og julesalat – og en ordentlig klat mayonnaise. Og så er juletiden tilmed den eneste tid i året, hvor de belgiske nisser, Kabouterne, gør andet end at drille folk: De hygger. Denne Tripel har en brunlig farve med rødligt skær og en lille, men cremet skumhat. Kroppen er fyldig og sødmefuld. Duft og smag præges af tørrede blommer og æbler, bergamotte, kirsebær, honningkage, chokolade, toffee og karamel, medens eftersmagen udgøres af diskrete riste nuancer samt en blid og balancerende humlebitterhed. Overgæret med trapistgær. Ingredienser: Vand, bygmalt, rugmalt, hvedemalt, ristet byg, humle og gær.
Thisted Bryghus Jul i Overhuset (7,9%): Økologisk, overgæret julebryg. Øllet er som økologisk Jule Ren – med narrestreger – i form af overgæren og længere lagringstid. Jul i Underhuset er lig Thy Økologisk Julebryg Jule Ren.
Vejle Bryghus (Mølleåens Bryghus) Holy Night (7,5%): En fyldig mørkebrun amerikansk inspireret strong ale. Den er brygget på syv forskellige malttyper samt valset havre og mørk cassonadesukker. Dette giver en kompleks sødme som komplimenteres af de tilsatte figner, dadler og abrikoser. Øllen er kraftigt humlet med de fire amerikanske humletyper Nugget, Chinook, Amarillo og Palisade. Dette mærkes i aromaen som præges af frugt, krydderier og citrus, men også i smagen hvor bitterheden gør sit til at balancere den markante sødme og fylde. Brygget af: Vand, malt (pilsner, Maris Otter, hvede, karamel, brown, crystal, chocolate), valset havre, humle (Nugget, Chinook, Amarillo, Palisade), mørk cassonadesukker, figner, dadler, abrikos og alegær.
Bryggeriet Vestfyen Christmas Ale (6,5%): Overgæret juleale med diskret vinøs smag, fyldig krop og enkel bitterhed. Brygget af vand, malt, farin og humle. Blend af Willemose Ale og Willemose Jule Ale.
Bryggeriet Vestfyen Willemoes Jul 2009 (10,5%): Årets Juleøl 2009 fra Bryggeriet Vestfyen i kvalitetsserien Willemoes Jul er i år kendetegnet ved at være gæret med såvel under- som overgær. Øllet har en kraftig, karakterfuld og vinøs smag med undertoner af mørke frugter som bl.a. rosiner og blommer samt en anelse lakrids. Desuden har øllet en let og frisk citrusagtig bitterhed fra de forskellige amerikanske humlesorter og en varm alkoholisk finish fra det høje indhold af alkohol. Øllet har en smuk mahognifarve og en dejlig duft af friskbagt rugbrød.
Læs også:
Nye danske julebryg 2009 – Del 1 (Beerticker.dk)
Nye danske julebryg 2009 – Del 2 (Beerticker.dk)
Nye danske julebryg 2009 – Del 3 (Beerticker.dk)
[…] ikke forveksles med Randers Bryghus Juleøl (et ord), der brygges til Fakta. Opskriften er ikke den samme trods ligheder. Filed Under: Øl […]