Husbryggeriet Jacobsen Velvet Ale (5,9%): Blød, vinøs og uden bitterhed.
Specialøl brygget af hvedemalt, sukker, bygmalt, kulsyre og humle.
Jacobsen Velvet Ale er en klar gylden øl med et prægtigt perlende skum. Duften bærer noter af citrusagtig syrlighed, passionsfrugt og en tydelig vinøs karakter. Smagen er indledningsvis let sødlig med en anelse syre, men næsten uden bitterhed. Fylden er rund, mild og blød. Eftersmagen er kort og frisk.
Ambitionen i udviklingen af Velvet Ale har været at skabe en øl, der aromatisk minder om hvidvin og champagne, men som i forhold til smag og forfriskende karakter står rodfæstet i øllets verden. I dette arbejde har det også været en målsætning, at øllet skulle indeholde et minimum af humle, således at det ikke har nogen bitterhed.
I udviklingen af Jacobsen Velvet Ale har brygmester Morten Ibsen ladet sig kraftigt inspirere af hvidvinens og champagnens aromatiske univers. Vin er som bekendt baseret på druer der, når de modnes, ophober et indhold af druesukker (glukose). Glukose er den simpleste form for sukker og omsættes let af alle typer gær. Faktisk bruges glukose, i form af sirup, flittigt rundt omkring i de danske bryghuse til at give lidt ekstra alkoholstyrke m.m. Men ingen af disse øl dufter som bekendt af vin, og det skyldes meget enkelt, at de ikke gør brug af vingær. En meget stor del af vinens aromatiske univers stammer nemlig fra brugen af vingær, og det er lige præcist den observation, der udgør fundamentet for udviklingen af Velvet Ale.
Umiddelbart skulle man tro, at man uden videre kunne anvende vingær i stedet for traditionel ølgær, når målsætningen er at udvikle en øl med vinens aroma. Men så ligetil er det ikke. Det skyldes at malt er en langt mere kompleks kilde til sukker end druer. Nedbrydningen af kornets stivelsesmolekyler er langtfra fuldstændig. Meget af stivelsen ender som mere komplekse former for sukker f.eks. maltose og maltotritose og disse kan vingæren ikke omsætte. Derfor har brygmester Morten Ibsen haft fokus på, at udvikle en særlig mæskeproces, der nedbryder flere af disse sukre, så vingæren har mere at arbejde med og dermed bedre kan danne vinøse aromaer.
I målsætningen om at undgå bitterhed var den oprindelig plan helt at udelade humle i brygningen. Men efter en række testsmagninger blev det vurderet, at resultatet faktisk blev mere fuldkomment, når vi tilsatte en lille smule humle i slutningen af urtkogningen. Valget faldt på den relativt nye australske universalhumlesort Galaxy, der blev fremavlet i Rostrevor Breeding Garden i delstaten Victoria i 1994. Galaxy har en meget unik aromaprofil, der vækker mindelser om citrusfrugter og specifikt passionsfrugt. Disse aromaer fandt smagspanelet, faldt vidunderligt godt sammen med det let syrlige vinøse karakter. Det skal dog understreges, at der er brugt meget små mængder, så bitterheden i Velvet Ale er på et niveau der svarer til ca. 1/5-del af hvad det er i en normal pilsner.
IBU: ca. 4.
Læs mere:
- Husbryggeriet Jacobsen lancerer Velvet Ale (Carlsberg)
[…] Ny øl: Husbryggeriet Jacobsen Velvet Ale (Beerticker.dk) […]