Den nye regerings bebudede forhøjelse af ølafgiften giver anledning til stor bekymring blandt mikrobryggerier.
- Mikrobryggerier frygter for fremtid (video – TV2/Fyn)
Som omtalt bebuder den nye regering forhøjede afgifter på øl i regeringsgrundlaget. Begrundet i at forebygge sygdomme. Men der er intet kommet frem om, hvor stor forhøjelsen bliver. Det nærmeste man kommer det er, at regeringspartiet Radikale Venstre i forbindelse med valget foreslog en fordobling.
Ølafgiften beregnes efter en glidende afgiftsskala ud fra ABV (hvor stærk øllen er). På nuværende tidspunkt er ølafgiften på 50,90 kr. pr. liter 100% ren alkohol. For en 50 cl øl på 4,6% ABV udgør ølafgiften således 1,17 kr. – eller 2,34 kr. pr. liter øl. Ølafgiften for en 50 cl øl på 8% er i dag 2,04 kr. – eller 4,07 kr. pr. liter. Ølafgiften gav i 2010 staten en indtægt på 901 mio. kr.
Tidligere i år blev alle mindre bryggerier ligestillet, så de får afgiftslettelse via den såkaldte ølmoderationsordning. For bryggerier der producerer op til 3.700.000 l afgiftspligtigt øl årligt, er denne afgiftslettelse på 0,70 kr. pr. liter øl – uanset ABV. Så f.eks. en fordobling af ølafgiften vil meget klart blive større, end den lettelse mange af bryggerierne fik via den ændrede moderationsordning.
Meldingen fra mikrobryggerier og Bryggeriforeningen er, at en forhøjelse af ølafgiften vil få store konsekvenser.
Amager Bryghus salgsdirektør Morten Lundsbak siger således til evb.dk, at øgede afgifter vil gå ud over de små bryghuse og deres innovation:
– Priserne i detailleddet er pressede. Det er svært at opnå højere priser i det nuværende marked og derfor har vi ikke brug for nye omkostninger i form af en afgiftsforhøjelse, som vi måske selv må æde.
Bryggeri Skovlysts direktør Casper Møller frygter ifølge Politiken, at en del af de små bryggerier vil være nødt til at lukke samt de, som ikke drejer nøglen om, må hæve ølpriserne:
– Det plejer forbrugerne ikke at være glade for. Prisstigninger er aldrig populære. Det er rigtig skidt med højere afgifter, og det bliver helt sikkert sværere at drive forretning.
Birthe Skands, Bryggeriet Skands mener ifølge Politiken, at højere ølafgift får konsekvenser for bryggerierne:
– Det kommer direkte til at gå ud over forretningen. De vil uden tvivl reducere brygeriernes overskud, eller også vil de øge deres underskud. Vi sælger jo i forvejen dyrere produkter end storbryggerierne, så vi kan ikke forvente, at vores kunder vil betale mere.
Politiken har også talt med direktør Claus Winther, Fanø Bryghus, der ikke har hævet priserne siden 2009:
– Men nu kan vi blive tvunget til at hæve priserne. Vi skal jo tjene penge, og vi skal overleve. Jeg håber, vi kan fortsætte. Det er jo negativt for os, og det bliver ikke nemt at være mikrobryggeri.
Direktør Anders Busse Rasmussen, Indslev Bryggeri frygter ifølge TV2/Fyn den nye ølafgift:
– I yderste konsekvens må vi dreje nøglen om, men så meget håber jeg sandelig ikke, de kan finde på at hæve afgiften. Den største omkostning på en flaske øl for os, det er afgiften. Selvom vi kan blive bedre til at at udnytte vores råvarer og spare to ører hist og pist, løbe lidt hurtigere, lave lidt mere øl pr medarbejder. Hvis afgiften bliver hævet med 50 ører, så nytter det ikke noget. Der er ingen til at betale ud over os.
Anders Busse Rasmussen mener desuden, at en forhøjelse af ølafgiften specielt vil gå ud over mikrobryggerierne:
– Vi har nogen væsentlig højere omkostninger end f.eks. Albani. De har et helt andet omkostningsniveau end vi har. Vi har væsentlig flere medarbejdere pr. liter øl vi producerer. Vi har nogen væsentlig højere omkostninger til alle vores råvarer osv., så vores omkostningsniveau ligger bare meget højere.
Bryggeriforeningen påpeger også, at en forhøjet ølafgift kan få store konsekvenser:
Forbrugerne er ikke længere parat til at betale op til 40 kroner for en flaske specialøl, som for bare få år siden. Priserne ligger nu nærmere på godt det halve.
Det betyder, at bryggerne ikke kan lægge de øgede afgifter oven i priserne. De må selv til lommerne og finansiere eventuelt øgede afgifter. Det kan medføre lukning af bryggerier.
Læs mere:
- Mikrobryggerier rammes hårdt af forhøjet afgift (evb.dk)
- Mikrobryggerier frygter regeringens nye ølafgift (Politiken.dk)
- (Af-) Gift for mikrobryggerier (Bryggeriforeningen)
- Øl og vand (Leder – Bryggeriforeningen)
- Øl- og vinafgiftsloven (Skatteministeriet)
- Ølafgift (Bryggeriforeningen)
Læs i øvrigt om afgifter, sundhed og alkoholkultur i det nye nummer af Nyt fra Bryggeriforeningen:
Fra arkivet:
- Den nye regering vil øge afgifter på øl (Beerticker.dk)
[…] Mikrobryggerier: Vi bliver hårdt ramt af afgiftsforhøjelse (Beerticker.dk) […]