Informations Niels Ivar Larsen har testet 7 spanske øl.
Inedit fra Estrella-Damm får topbedømmelse med karakteren seks. Denne øl er udviklet af Estrella Damm i samarbejde med Ferran Adria, der var køkkenchef ved den meget berømte – men nu lukkede – restaurant El Bulli.
Hvilken genre er Inedit så? Svaret er, at den på måde er sin egen genre og derved lever op til sit navn (’aldrig lavet før’). Tættest i udtrykket kommer den nok på en belgisk witbier, men den er knap så diset og mere gylden end lysegul og kunne også minde om en helles i München-stilen. Inedit er en unik blanding af pilsner- og hvedemalte, og så er den let krydret med lakrids, orangeskal og koriander.
Aromaen forfører næsefløjene med blid hvededuft og blomsterduft fra humle og hvedegær. Mange slags malt er virksomme i det samlede indtryk, hvor især orangeskallen er ret fremtrædende, og det samme gælder en ejendommelig note af hvid peber. Humlen er ganske nedtonet og af den florale knap så bitre slags, der matcher koriander. Smagen er meget frugtagtig og med stærke indslag af peber, som aromaen lod antyde. Inedit er som en mere raffineret udgave af Hoegaarden med mere krydret karakter og større kompleksitet. Dens gastronomiske potentiale er åbenlyst, og Spanien ry som ølnation er blevet gevaldigt afstivet med denne meget interessant og sofistiskerede øl.
Der gives op til seks i karakter.
Ivan K siger
Jeg har igennem årene fulgt Informations ølanmelder, som det gang på gang lykkedes at beskrive øl og kommentere øl, når det allerede er blevet beskrevet igennem årenene af andre ølskribenter; så kan Informeren godt følge med i jbelkoret over imperial stouts og IPAs fra USA. Her prøver anmelderen sig så af på de mest makrobryggede øl i Espania + Adrias forsøg på øl. Det er nemt at synes godt om Inedit, når man drikker Moritz, San Miguel og Estrella ved siden af, fair nok. Men at give den 6 ud af 6(?), give den gastronomisk potential; are you fuckin´kidding me? Jeg drak den øl for første og sidste gang for snart 5 år siden, er det først lige gået op for Information at der brygges øl i Spanien?
Det anbefales hermed at Informations ølanmelder, tager sig tid til at se hvad Brdr. Bjergsøe (Mikkeller/Evil Twin) går og roder med i den gastronomiske afdeling og så komme igen og påstå at Estrella har lavet noget andet end end hvedeøl på medio-niveau. Vi byder også anmelderen velkommen på Copenhagen Beer Celebration i maj 2013, der kan han og jeg jo fortsætte snakken om hvordan det an være at snart sagt alle anmeldere af alting, synes at være håbløst bag ud, når det kommer til at vide hvor udviklingen går hen og dermed også vide hvor barren er sat for hvad godt øl er. Inedit, tsk.
Claus Brade siger
Den er i orden, en frisk hvedeøl, som smager godt uden at være for sød. Intet at udsætte på den. Den er top. Drik den uden fordomme.