Efter en hjerneblødning lagde Andre Janssen livet helt om og etablerede gårdbryggeriet Hof Ten Dormaal. Stor fokus på mange forskellige fadlagrede øl – og nu også syrlige øl.
Beerticker har været på en tur i Belgien arrangeret af Visit Flanders for en række skandinaviske ølskribenter. Den bliver dækket i en sommerserie her på Beerticker.
Blandt ølskribenterne var der bred enighed om, at det mest overraskende bryggeribesøg var ved Hof Ten Dormaal. Positiv overraskelse vel og mærke.
Hof Ten Dormaal er et lille charmerende og meget autentisk gårdbryggeri udenfor Tildonk ikke langt fra Leuven. Ved ankomsten blev vi modtaget af en endog meget heftig “koncert” fra frøerne i dammen ved siden af gården.
Sammen med bryggeriet i en af gårdens lader, er der en lille bar med både indendørs og udendørs siddepladser. Flaskeøllet kan man smage på stedet eller købe med sig.
Men ejeren og bryggeren Andre Janssen bød os ind i hovedbygningen, hvor vi satte os omkring et gammelt egetræs bord, der var præget af tidens tand. Det emmede af historie på gården, som familien havde ejet i 300 år. Den ene søn står nu for driften af den 135 hektar store gård. Ifølge Andre sagde hans far, at tre mand var blevet lavet på det gamle egetræsbord – og fem var blevet dræbt!
Så var tonen lagt for vores besøg. Men det var en tydelig nervøs brygger med lav stemmeføring, der tog imod os. Og det var der en baggrund for, som han ikke lagde skjul på.
Hans interesse for øl var kommet meget sent i livet, efter et dramatisk kursskifte. Udover gårdejer havde han været revisor, men blev ramt af en hjerneblødning, som efterfølgende efterlod ham i en depression. Konen sendte ham på en ferie i USA med besked om, at han ikke skulle komme hjem igen, før humøret var kommet tilbage.
I USA drak han for første gang øl – efter han var fyldt 50 år. Så var interessen vakt. I Montana faldt han over brugt brygudstyr i et nedlagt brændt bryggeri, som han fik sendt hjem til Belgien. Andre havde fundet livsglæden igen, men nu var det konens smil, der var forsvundet!
Med hjælp fra de to sønner kunne Hof Ten Dormaal lancere de første øl i 2009. Alt var nu på plads bortset fra en lille detalje – øllet skulle også sælges.
Men Andre Janssen er langt fra nogen sælger – vedgik han ærligt selv. Således var han kørt til en bar i området med prøver på øllet. Han sad to timer i bilen, for han vovede at gå ind. Han kom aldrig tilbage for at få et svar – han var for bange for at få et nej.
Det endte dog med, at han fik en importør i USA – Twelve Percent. En eksport han er betænkelig afhængig af, for hele 80% af øllet eksporteres nu til USA.
Det lille gårdbryggeri er næsten selvforsynende med råvarer, der er dyrket på gården. Økologisk bitterhumle og korn – kornet bliver maltet ved belgiske Dingemans. Aromahumlen dyrker de ikke selv. Vandet kommer fra egen brønd og gæren kommer fra professor Freddy Delvaux – sønnen Filip Delvaux har været konsulent for bryggeriet. Delvaux familien vender Beerticker tilbage til i dækningen af Belgien turen.
Hof Ten Dormaal startede ud med at brygge traditionelle belgiske øl. Men i 2012 blev der introduceret det, som nu i høj grad nu kendetegner bryggeriet – fadlagret øl. Med en europæisk vinkel for der bruges kun brugte egefade fra Europa. Vi taler mange forskellige fade – brandy, moscatel, portvins, sauternes, sherry, whisky, madeira, cognac, armagnac, grappa o.s.v. Indtil nu er der købt ca. 300 fade.
Andre Janssen fortsætter jagten efter nye fade. Knut Albert fra Norge talte under besøget om, at han kendte en kontakt til at skaffe akvavit fade, hvilket Andre straks viste interessse for.
Det er to grundøl, der lagres på fadene – en Dark og en Blond Strong Ale på 12%.
Nu er han også begyndt at brygge øl med en historie i den nye Taste Lab serie, hvoraf den første er Brand van Leuven – en Belgian Sour Blond Ale. Baggrunden for denne øl er, at tyskerne brændte Leuven under Første Verdenskrig. Tanken var – hvilket er lykkedes – at øllen skulle smage af krig – røget, sur og bitter.
Næste øl i serien får navnet Dictator. Der er også tanker om en ølserie, der skal symbolisere ægteskabet – Andre Janssen er en modig mand!
Men Hof Ten Dormaal brygger således nu også syrlige øl. Starten på dette var at kultivere vildgær fra gården. En urt blev delt i 10 og placeret forskellige steder på gården. To af dem endte med at være egnet til, at arbejde videre med. Gårdbryggeriets første sure øl var klar til at blive frigivet sidste vinter – Zure van Tildonk, en Belgian Sour Ale.
B-Wine var bryggeriets nyeste øl, og efter Beertickers mening også den bedste. En syrlig Barley Wine der har lagret på muscat- og brandyfade.
Vi fik yderligere et indblik i gårdlivet, da vi blev præsenteret for en enorm Brabant arbejdshest. Den blev spændt for en plov, hvorefter vi fik demonstreret hvordan sønnen Dries sørgede for, at der ikke var ukrudt mellem de endnu spæde humleranker.
Som sagt var gruppen af skandinaviske ølskribenter ret imponeret over Hof Ten Dormal. Så mon ikke det kun er et spørgsmål om tid, før øllet finder vej til Skandinavien.
Beerticker var inviteret til Belgien af Visit Flanders, der betalte for turen. Men Beerticker har frie hænder til at skrive om turen.