Søren Houmøller ser med udgangspunkt i Mikkeller fordele ved at være et fantombryggeri i disse krisetider. Altså ikke have sit eget bryganlæg.
Søren Houmøller, tidligere landsformand for Danske Ølentusiaster, skriver ved Ingeniøren:
– Det er på den måde man skal drive bryggeri i disse dage. Uden faste omkostninger i form af et dyrt produktionsapparet, som banken kan slå en ihjel på og med friheden til at skrue op og ned afhængig af efterspørgslen i stedet for som funktion af kapacitetsudnyttelsesgraden. Tilmed kan jeg formode de for tiden er i stand til at shoppe bryggekapacitet ret billigt, for der er masser af bryggerianlæg, der ikke udnytter det anlæg de har investeret i fuldt. Eller for den sags skyld halvt.
Mikkel Borg Bjergsø, Mikkeller fortæller også om måden de amerikanske bryggerier etablerer sig. I Danmark køber man et fuldautomatiseret tysk anlæg, der kan skabe en god forretning når det en dag bliver fuldt udnyttet – man starter med at brygge hver fredag. I USA køber man et lillebitte bryggeri og brygger 6 gange i døgnet, indtil man måske en dag bliver etableret nok til at det er nødvendigt at købe et nyt, stort anlæg. I USA har de lært præcist den samme lektie for 10-15 år siden som bryggerierne i Danmark lærer lige nu, slutter Søren Houmøller.
Jeg kan tilføje, at vi har følgende fantombryggerier (kontraktbryggerier) i Danmark. I parentes de bryggerier der brygges ved.
Fantombryggerier:
- Beer Here (Søgaards Bryghus, Nøgne Ø, BrewDog, før Herslev Bryghus)
- Bryggeriet Djævlebryg (Herslev Bryghus, før Brøckhouse)
- Den Gale Brygger (Søgaards Bryghus, før HaandBryggeriet)
- Esbjerg Mikrobryg (Ølgod Bryghus)
- Frederiksodde Haandbryggerlaug (Kvajj)
- Grønland Ice Cap Beer (Viru Õlu (Harboe) i Estland)
- Kalle’s Bryghus (Nibe Bryghus)
- Klosterbryggeriet (Indslev Bryggeri)
- Medicibeers (Bryggeriet Refsvindinge)
- Mikkeller (De Proef Brouwerij, Nøgne Ø, før Amager Bryghus, Ørbæk Bryggeri og GourmetBryggeriet)
- Mikrobryggeriet Andrik (Det Lille Bryggeri)
- Ordrup Bryggeri (før Brøckhouse – hvis ikke nogen ny endnu)
- Storåens Bryghus (uspecificeret UK bryggeri – mit bud er Thwaites eller Atlas Brewery)
- Vinspecialisten Nyborg (Ørbæk Bryggeri)
- Xbeeriment (Amager Bryghus)
- Ølsmeden (Slotsbryggeriet Føniks)
Nogen af ovenstående har overvejelser om at få bryganlæg. Foruden nogen af dem også laver små bryg ved dem selv. Gæstebryg/ samarbejdsbryg tæller ikke med her.
Midlertidige fantombryggerier (indtil eget bryganlæg/bryghus er klar):
- Bie’s Bryghus (Raasted Bryghus som nu er gået konkurs)
- Bøllingsø Bryghus (hjemmebrygger Ken Thøgersen)
- Halsnæs Bryghus (Herslev Bryghus, men åbner 21. maj)
- Jelling Bryggeri (Warwik Bryghus, før Raasted Bryghus)
- Vejle Bryghus (før konkurslukkede Brøckhouse, men åbner til sommer)
Ud over ovenstående er der andre bryggerier, der får brygget deres flaskeøl på andre bryggerier. Eller noget af deres øl på andre bryggerier. Flere brands under samme bryggeri hører ikke med på listen over fantombryggerier. Så som senest Ørbæk Bryggeri, der nu også sælger øl under JefferSon Brewery navnet.
Skriv endelig i kommentarerne, hvis der er smuttet et fantombryggeri i svinget. Bemærk at De 5 Gaarde er listet under Harboe.
Læs mere:
Ølinnovation (Ingeniøren)
Foreslår, at du indfører kategorien “Fupbryggerier” om brands som 5 Gårde, Kongens Bryghus, Jefferson Brewery og lignende fra de store ølfabrikker.
Jeg ble også grundig lurt av 5 gårde for noen år siden – jeg trodde jeg hadde funnet noe nytt og spennende!