Christian Andersen, Durst – Jyllands-Posten har sammen med specialkonsulent Bjarke Bundgaard, Husbryggeriet Jacobsen testet de tre Westvleteren øl fra trappist klosteret Sint Sixtus. Under overskriften “Anmeldelse af verdens bedste øl” (den røde kapsel på billedet er en fjerde øl, der ikke længere er tilgængelig).
Westvleteren 12 får topkarakteren 6 (gul kapsel):
En rig øl. En berigende øl. Her er ikke sparet på råstofferne og forkælelsen i bryggeprocessen. Hvis du er til søde, tunge, mørke og stærke belgiske øl, så er Den Gule det perfekte valg. Den er proppet med aromaer, men den tilter ikke. Aromaer fra de mørke stenfrugter som dadler, blommer og rosiner er fremtrædende. Men andre aromaer såsom jordbær, røg, toffee, vanilje og madeira trænger sig absolut også på – og så har vi sikkert overset et par stykker midt i ekstasen. Modsat Den Grønne og Den Blå er der også blevet ok plads til humlebitterheden i Den Gule. Den høje procent alkohol samler øllen og bidrager kun til at gøre oplevelsen endnu mere himmelsk.
Westvleteren 8 får ligeledes 6 (blå kapsel):
Syren er det måske mest interessante ved Den Blå, en mørkebrun ale. Igen smager vi brettanomyces. Der er cideragtige toner. Andre aromaer er kærnemælk, appelsinskal, et skvæt blommebrændevin, mandler og hubbabubba-tyggegummi. Det intense spil mellem syre og sødme kombineret med en ok-procent alkohol åbner for, at Den Blå kunne være en spændende gemmeøl, en øl, som kan udvikle sig i flere retninger efter nogle år i kælderen. Sødmen er høj, men er i balance med resten af de mange andre smagsindtryk i øllen. Humlen spiller igen en birolle, dog med elegant tørhed i finish.
Desuden er Westvleteren Blond også testet – den får 5.
Læs mere:
- Anmeldelse af verdens bedste øl (Durst, Jyllands-Posten)