Et bryggeri med et koncept der ikke er set før i Danmark, blev det første nye som fik øl på gaden her i 2009. Eneste danske bryggeri der kun laver spontangærede øl. Noma har sagt ja tak.
Den Gale Brygger er lig Fritz Müller fra Jerslev, der ligger sydøst for Kalundborg. Det med ølbrygning er i generne, da Fritz mor stammer fra Belgien, og hans oldefar Jean Mathieu Eerdekens var brygger i Belgien.
Inspirationen til Den Gale Brygger var det bevis på ølbrygning, man fandt i en birkespand, der blev begravet sammen med Egtvedpigen 1370 f. kr. Den var lavet på hvede, honning, porse og tyttebær (og/eller tranebær).
Første øl – Hinsides:
Premiere brygget Hinsides er naturligt inspireret af netop Egtvedspigens bryg. På 7,3% – brygget med pilsnermalt, hvede, karamelmalt, tyttebær, honning, strisselspalt humle og sukker.
Beskrives i øvrigt således af bryggeren: “Hinsides er en spontangæret øl der er gylden med et svagt rødligt skær. Den har en kraftfuld vinøs aroma, med en markant rustik jordbunden duft fra tyttebærrene. Smagen er ligeledes vinøs, men mere frugtig, let bitter og med et elegant strejf af eg. Den spontane gæring bidrager i øvrigt, med et præg af gård i både smag og aroma.”
Der brygges i samarbejde med Martin Rantzau, der er lig HaandBryggeriet i Gjøl, Nordjylland. Den Gale Brygger’s øl færdiggæres i op til et år på egetræsfade.
Noma sagde ja tak:
En øl der har været lang tid undervejs, hvilket også afspejler sig i prisen, der skulle være noget der ligner 150 kr for 75 cl. Den er netop blevet leveret til BarleyWine, Fish and Beer, Gl. Strand Øl og Vin, Vinbørsen samt restaurant Noma i København. Der er kun ca. 370 flasker.
Først gik denne øl under navnet Egtvedspigens Drøm. Men da Søgaards Bryghus lancerede Egtvedpigens Bryg til 2021 kr. september sidste år, var det nok meget klogt at omdøbe den.
To yderligere bryg på vej:
Oude Eerdekens: Denne øl skal være en hyldest til min oldefar, der frem til 1. verdenskrig var brygger i Belgien. Jeg vil beskrive den, som min personlige fortolkning af mørke stærke belgiske kloster bryg. Det første pilotbryg er færdigt og indeholder cirka 10 % alkohol (vol)
Elverbryg: Endnu et pilotbryg er lavet og er en hyldeblomstøl. Den er spontangæret og er i denne udgave let humlet, men jeg har ikke lagt mig helt fast på hvordan den skal være i sit færdige udtryk. Udover at den skal være en øl på 6 – 7 % alkohol.
En brygger der bestemt ikke går den slagne vej i den danske ølverden. Det bliver interessant at se, hvad dommen bliver.
[…] Først frit tilgængelig på nettet om to dage – handler givet om den her øl: […]