Opdateret med ølbeskrivelse
Bøgedal’s nye øl brygget på malt lavet af en gammel dansk byg type er klar, men den er ikke til salg.
Byggen til Bøgedal Bryghus nye øl er dyrket af den fynske landmand Børge Jensen, der har fået kornet fra Nordisk Genbank. En kornsort der ellers ikke har været dyrket siden 1850’erne. Efterfølgende er byggen maltet ved Per Kølster, Fuglebjerggaard.
Fyens Stiftstidende skriver:
Første leverance af korn gav 400 flasker, og der er planer om at fortsætte samarbejdet mellem landmand og bryggeri, fortæller Casper Vorting.
– Vi har allerede lavet markplan for næste år. Jeg har også modtaget en anden type ”nøgen” byg uden skaller, som jeg glæder mig til at brygge af, fortæller Casper Vorting.
I første omgang bliver det ikke muligt at købe en flaske af øllen, for de første flasker skal bruges til at markedsføre bryggen over for eventuelle kunder.
Den nye øl har været dyr at lave. Casper Vorting, Bøgedal vurderer at hvis skulle den sælges, ville den koste noget der ligner 200 kr. for en 0,75 l flaske.
– Det er uden sammenligning den dyreste malt, vi nogensinde har brygget af, siger Casper Vorting.
Opdatering – Bøgedals beskrivelse:
Bøgedal No 202
Lys øl brygget på gammel dansk toradet 1849 byg NGB 9441, humlet med Northern Brewer 5,8 %
Dansk to-radet 1849 byg NGB 9441 er dyrket på Fyn af Børge Jensen. Den har været hengemt i årtier i Nordisk Genbank Banks fryser. Herfra bliver den en gang i mellem taget frem og dyrket for at holde sig i live. Dette store arbejde er Børge Jensen dybt involveret i. Bøgedal har været så heldige at aftage den helt unikke byg og har af brygget en yderst begrænset mængde. Der findes kun 350 flasker af Bøgedal No 202. Malten er maltet af Per Kølster på Fuglbjerggård.
Det er den første øl fra Bøgedal i en lang stribe af eksperimenter med øl brygget på gamle danske kornsorter.
Læs mere:
- Ikke frit tilgængelig: Premiere på gammeldags øl (Fyens Stiftstidende)
- Ikke frit tilgængelig: En dyr øl – hvis den kommer i handlen (Fyens Stiftstidende)
Fra arkivet:
- Jensens fynske korn bliver til jysk øl (fyens.dk)
- Gammeldags korn bliver til ny øl (fyens.dk)
[…] No. 202 […]