Bryggeriforeningen har fået beregnet, hvad danske bryggerier og tapperiers andel af Danmarks samlede CO2-udledning udgør.
0,36 % af Danmarks samlede CO2 udledning (Bryggeriforeningen)
0,36 procent. Så stor/lille er de danske bryggerier og tapperiers andel af Danmarks samlede CO2-udledning. Bryggerierne er en af de første brancher i landet, der er i stand til at beregne dette tal. Det er tale om et uhyre kompliceret regnestykke. Derfor har Bryggeriforeningen søgt hjælp hos COWI A/S, der i samarbejde med brancheforeningen, har udviklet et klimaværktøj og gennemført beregningerne i overensstemmelse med internationale ISO standarder.
– Det er svært at bedømme om 0,36 procent er meget eller lidt. Det må andre vurdere. Vi har hjulpet vores medlemmer med at udvikle et værktøj, så de kan måle omfanget af deres CO2-udledning helt præcist. Det gør virksomhederne i stand til at optimere deres processer og minimere CO2-udledningen. Det er godt for klimaet og samtidig sparer virksomhederne penge, siger Bryggeriforeningens direktør Niels Hald.
Fra råvare til butik
Danmarks samlede CO2-udledning er på 251.000 tons om året. Bryggerierne og tapperiernes andel udgør ca. 0,36 % af disse, og tallet omfatter alle processer fra udvinding og produktion af råvarer og hjælpestoffer til bortskaffelse af affaldsprodukter og genanvendelse af materialer. I beregningerne indgår også bortskaffelse af affald og indsamling af den tomme emballage via pantsystemet til genbrug og genanvendelse.
Af de 0,36 % udgør øl 0,19 procent. Bryggeriernes egen andel, det vil sige produktionen på bryggeriet, udgør 0,04 %. Resten af udledningen foregår i landbruget ved dyrkningen af afgrøderne/råvarerne og i forbindelse med produktionen af emballage. Tilsvarende udgør læskedrikke udgør 0,12 % (0,027 %) og kildevand 0,04 % (0,016 %), hvor parentesen angiver andelen knyttet til den egentlige produktion på tapperiet.
Dåser og flasker
Beregningerne er baseret på data fra de største virksomheder i branchen og deres leverandører. Hvor der ikke er primære data, er der benyttet branchenøgletal, data fra litteraturen og databaser. Der er tale om gennemsnitsberegninger for en liter øl, en liter læskedrik og en liter kildevand. Der er således ikke tale om beregninger af emissionen af forskellige øltyper eller smagsretninger, endsige ned på produktniveau. Rapporten viser samtidig, at det ikke gør nogen væsentlig forskel på klimaaftrykket, om en øl produceres på dåse eller flaske. Det skyldes først og fremmest de korte afstande, når øllet skal fragtes rundt i landet, samt det effektive pant og retursystem.
Se faktaark på 9 sider:
Klimaaftryk – Carbon footprint (Bryggeriforeningen)
Læs mere:
CO2-beregner viser øl og sodavands klimaaftryk (Teknik og Viden.dk)
[…] Bryggeriforeningens offentliggjorte beregninger fra sidste uge, om at danske bryggerier og tapperiers andel af Danmarks samlede CO2-udledning udgør 0,36%, er […]