Over halvdelen af årets danske byghøst er inficeret med svampen fusarium. Fusariuminficeret malt giver øl der overskummer.
Den fugtige sommer har medført, at over halvdelen af den danske byghøst er inficeret med svampen fusarium. Øl der overskummer er resultatet, hvis der brygges med fusariuminficeret malt.
Ingeniøren har talt med lektor Henrik Siegumfeldt, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevaremikrobiologi på KU Life:
– Fusarium efterlader i byggen nogle proteiner, som forårsager, det vi kalder, overskumning. Laver man en øl med fusariuminficeret byg, så er den ikke farlig for mennesker, men den forårsager det her problem.
Danmark er sammen med Frankrig de største eksportører af byg til ølbrygning, og ifølge hjemmesiden Agrimoney er over halvdelen af den danske byghøst i år inficeret med fusarium, og med til at forværre problemet har været, at inficeret byg er blandet sammen med ikke inficeret byg, hvilket ifølge lektor Henrik Siegumfeldt betyder, at hele partiet vil blive betragtet som inficeret.
– Når man blander det gode sammen med det inficerede, så bliver det hele til foderbyg, og det er dårligt. Det vil gå ud over prisen, for landmanden eller foderstofkompagniet får ikke det samme for foderbyg som for maltbyg.
Han gør dog opmærksom på, at bryggerierne er meget opmærksomme på problemet og screener for forekomsten af fusarium i bygpartier.
– De sidste 15 til 20 år har man screenet for det, og er der fusarium i et batch, så kan man ikke redde det. Det er ikke muligt at gøre noget ved det teknologisk, men kun bruge det til svinefoder.
Læs mere:
- Svamp i dansk byghøst giver ‘eksplosive’ øller (Ingeniøren)
Foto: spin spin, flickr.