Første to øl lanceret. Magtenbølle Honning & Mjød dyrker fynsk humle, der vil være med i ny øl til efteråret.
Fyn har fået endnu et bryggeri. Magtenbølle Honning & Mjød har nu udvidet produktionen til at inkludere øl, efter de første produkter – honning og mjød blev introduceret sidste år. Magtenbølle ligger vest for Odense.
Bag Magtenbølle Honning & Mjød står parret Klaus Ankerstjerne Eriksen og Else Marie Kristensen. Billedet er fra Kulinarisk Sydfyn, hvor Beerticker talte med dem.
Naturligvis er der her tale om honningøl – de to første øl er Magtenbølle Ale (5,8%) og Magtenbølle Stout (5,7%).
Magtenbølle Honning & Mjød’s produktion koncentrerer sig om biavl, og hvad der kan laves med udgangspunkt i det. Der er således også planer om lys og cremer.
Det foregår på en ejendom i Magtenbølle med næsten en hektar jord. Biavlen startede som en hobby for seks år siden, men sidste år blev det professionelt. Men for bryggeren Klaus Ankerstjerne Eriksen er det en fritidsbeskæftigelse ved siden af hans job som maskinoperatør.
Til efteråret er det planen, at frigive den tredje øl – med birkesaft, honning, fynsk humle og måske også fynsk malt.
Der er allerede lavet nogle prøvebryg med fynsk humle, men konklusionen er, at det ikke bliver særlig vellykket, hvis der kun bruges fynsk humle som både bitter- og aromahumle. Derfor er det planen, at den fynske humle kun vil udgøre noget af aromahumlen i den kommende øl.
Klaus Ankerstjerne Eriksen indsamler og dyrker fynsk humle. Det startede allerede i 2007 med humleplanter fra Aarhus Universitets forsøgsstation i Årslev. Senere er der også kommet humle til fra Humlemagasinet i Harndrup og egnsmuseet i Gummerup.
Der brygges på to 150 liters gryder, som giver ca. 250 liter pr. bryg. Der anvendes samme udstyr som til mjød produktionen. Forventningen er, at der vil blive brygget hver anden måned.
Klaus Ankerstjerne Eriksen begyndte at håndbrygge øl for tre år siden, og har lavet mjød i fem år. Det sidste var oplagt på grund af biavlen.
Parret besluttede i foråret 2013, at gå kommercielt med mjød produktionen. Et udhus på 40 kvadratmeter blev indrettet med bryggeri og lagerrum. Men der eksisterer ikke nogen uddannelse i mjødbrygning. Så Klaus fandt et kursus der lignede – et 7-dages ølbrygnings AMU-kursus i Kolding. Meget af det kan bruges i forbindelse med mjødbrygning.
Dette kursus og inspirationen fra deltagerne ansporede Klaus til også at brygge øl kommercielt, så for et år siden blev de første prøvebryg lavet. En række prøvebryg førte frem til de to øl, der nu er lanceret – Magtenbølle Ale og Magtenbølle Stout. Samt den birkesaft øl der er på vej til efteråret.