Fuglebjerggaard Kølster Bryg No. 100 Kulsvier (8,7%):
Kulsvier’en – vores bryg no. 100 – blev brygget julestuedagen lørdag den 5. december med deltagelse Lars Kristensen, Simon Wrisberg, Uffe Lund, Jakob Bondesen, Henrik Jørgensen og Martin Hokfeld, som alle har været eller fortsat er med til at bidrage til, at ‘KØLSTER’ er det den er (eller han er) i dag. Og tak for det!
Brygget er skabt på en blanding af alle gårdens kornarter byg, hvede, spelt, rug, havre i rå udgave og/eller maltet i form af 15 malttyper fra malteriet, hvoraf nogle har været igennem en langvarig og nænsom ristning. Winge4, en fuldtræffer af en klassisk bitterhumle blev kogt ind med urten. Jeg valgte den helt igennem unikke humle ‘Svenstrup Citron’ som aromahumle. Jeg har dyrket den nu i 4 år ud fra en stikling jeg fik af en gut, Bent, der bor ved Svenstrup Gods. Hans kone ville ha’ ham til at fjerne det ‘skidt’, men humlen stod lige op af bryggerset og har utvivlsomt været en værdifuld bryggehumle. Og som han sagde: “Og så har den en utrolig duft af citron verbena”. Gæren blev afgjort i plenumdiskussion kl 12 på dagen. Valget vil stod imellem en undergær S23 og forskellige overgærtyper S05, S33 eller S04 eller evt. en blanding. Vi landede på vores sikre kending S04, som har en effektiv gæring og en neutral tilgang til at blande sig i smagsbilledet, især når vi gærede under 20 grader. Vi indbryggede ved en høj Plato og gæren skal kunne levere varen. Med andre ord alle gårdens helt igennem unikke råvarer blev bragt maksimalt i spil!
Resultatet er blevet en helt igennem mørk, kraftig sag med med porterens fuldendte krop og samtidig et strøg af den kornede smag som karakteriserer en guiness og som gør selv et meget sort øl drikkeligt. De mørke malte skaber deres naturlige brogede smagsunivers af chokolade, lakrids og kaffe og alligevel fornemmes både de lysere malte og humlens aroma igennem de tykke sorte gardiner.
Fuglebjerggaard Kølster Bryg No. 101 Gækkebryg (7,1%):
Her er vi målrettet gået efter at skabe et bryg som matcher forestillingen om en påskebryg, hvad det så end er andet end en kraftig sæsonøl til foråret festlige sammenkomster og især de traditionelle frokostborde med det kolde og det varme. Bockøl hedder traditionen, men ikke nemt når der foreskrives at øllet skal modne ved 0 grader i lang tid. Det kræver kølegrej, som ikke gemmer sig i vores lilleput bryggeri. Så vi har stillet op til disciplinen ved at brygge før jul og derefter påkalde os gudernes nåde og sende os rigtig vinter – og fik vi!! Så er det lykkedes at holde en lang modningstid nær ved og næsten nul! Og så er den eftergæret på flasken, Det er heller ikke klassisk for sådan et øl, hvor ingen forventer et bundfald. Men heldigvis er det jo blevet til en kvalitet og ikke en fejl.
Den er således brygget på blidt tørret Pallas bygmalt, lidt Pallas kiksemalt der har fået en varm slutbagning samt lidt rå Ølandshvede. Urten er kogt på egen Hallertauer Magnum humle, tilsat Winge9 som aromahumle og gæret med S23.
GækkeBrygget har en stor smagsfylde og samtidig friskhed med en meget flot humlebitterhed og aroma af Winge9’eren, en meget lovende type! og så viser den et flot hvidt skum der lover godt for duften.