På Lord Nelson i København tirsdag den 25. august kl. 18, vil der være København premiere på 4 øl fra Svaneke Bryghus‘ eksperimenterende bryganlæg.
Der vil være verdens premiere på 2 gæstebryg fra sommeren med Christian Skovdal Andersen – Beer Here, Shaun Hill – Nørrebro Bryghus og Peter Sonne – Halsnæs Bryghus. Christian Skovdal Andersen og Svaneke Bryghus’ brygmester Jan Paul vil selv være til stede. Shaun Hill er for tiden i USA, før han til september vender tilbage til Nørrebro Bryghus i et par måneder. Shaun Hill er ellers permanent på vej tilbage til USA.
Black Hill IPA (6%): Sort Rug IPA. Shaun Hill og Peter Sonne gæstebryg ved Svaneke Bryghus 17. juli. Sort IPA med IBU på ca. 70. 15% rug malt, domineret af Columbus humle men der er også Simcoe humle. Balanceret, fyldig mørk øl. Aroma og smag af toffee, mørk chokolade, passions frugt, grape og humle. Navnet Black Hill stammer fra bjergene ved Shaun Hill’s gård i Vermont. Omtale af dette gæstebryg kan ses her: International øl (video – TV2/Bornholm), Sort smag af sommer (TV2/Bornholm)
Bobarækus (5,5%): Hopfen Weizen. Christian Skovdal Andersen gæstebryg ved Svaneke Bryghus 28. juli. Undergæret humlet hvede øl. IBU er ca. 15 til 20. Humleprofilen er helt amerikansk med Simcoe som den dominerende. Aroma er stærkt domineret af esters, humle og en snert styren. Smagen er behagelig sød og humlet med næsten ingen bitterhed. Bobarækus er faderen til den berømte bornholmske trold Krøllebølle.
Jylsplat (5,2%): Belgisk Frugt Øl. Andengæring med solbær, ribs og stikkelsbær giver en dejlig vildgærs infektion. Frugtig, læderagtig tørst slukker. Jylkat er et pindsvin på bornholmsk – Jylsplat er så et pindsvin, der er kørt over.
Biltyven (4,6%): Lubliner Single Hop Pilsner. Kun humlet med Lubliner humle fra Polen. Meget mild humle aroma med nuancer af eg. Det er den anden i en serie af Single Hop Pilsnere. Den første – Butikstyven – var med Tettnanger humle. Den næste i serien – Snedige Snyder – vil være med Centennial humle. Et Sirius (Christiania) gæstebryg.
De fire øl er alle brygget på Svaneke Bryghus’ gamle bryganlæg på Torvet i Svaneke. Bryghusets øl bliver ellers nu brygget på et topmoderne bryganlæg i udkanten af Svaneke. Men på det gamle bryganlæg i Restaurant Bryghuset brygger brygmester Jan Paul normalt hver fredag startende ved 10-tiden.
Her bliver der eksperimenteret med nye øl, der som udgangspunkt kun kan fås på fad ved Restaurant Bryghuset (som er forpagtet ud). Men de finder også vej til ølfestivaller og netop Lord Nelson.
Eksperimenterende øl kan ende med at komme bredt ud på markedet. F.eks. Red Hot Chili Ale fra sidste år er nu i Fakta den kommende uge.