Moderat øl forbrug mindsker risiko for knogleskørhed, hjertekarsygdomme, demens og alzheimers samt har en gavnlig effekt på hudkræft og hududslæt.
Der eksisterer meget videnskabelig forskning, som viser at moderat og jævnt fordelt øl forbrug er direkte sundt.
Denne pointe blev yderligere slået fast ved et seminar arrangeret af Bryggeriforeningen – Nordic Beer and Nutrition Seminar. Her fremlagde en række forskere resultater, der bekræfter budskabet om det sunde ved et moderat øl forbrug.
Inklusiv at kvinder burde udskifte vin med øl, fordi det kan virke forebyggende mod knogleskørhed. Øl indeholder en stor mængde af let optagelig silicium, som har en knoglestyrkende effekt. Det gør vin og spiritus ikke.
Dette budskab kom fra Dr. Aafje Sierksma, Instituttet for viden om øl ved Wageningen Universitet i Holland.
Den ved mænd kendte ølvom fik også et par ord med på vejen. Det er en myte, at øl er årsag til den, fastslog Aafje Sierksma. Der er f.eks. færre kalorier i øl sammenlignet med vin. Årsagen skal nærmere findes i, der bliver indtaget usunde fødevarer sammen med øl.
Hun fastslog endvidere at øl – men også generelt alkohol – kan mindske dødsrisikoen med næsten 20%. Samt mindske riskioen for hjertekarsygdomme med 20 til 30%. Igen skal det understreges, at der tales om et moderat forbrug – højst en genstand om dagen for kvinder og to for mænd.
Dette blev understreget af seniorforsker Dr. Henk Hendriks fra TNO, Holland. Han fremlagde resultater der viste en klar reduktion i død forårsaget af hjertekarsygdomme ved et moderat forbrug af alkohol – sammenlignet med hvis man overhovedet ikke drikker alkohol.
Årsagen er, at alkohol øger mængden og effekten af det såkaldte gode HDL-kolesterol. HDL-kolesterol forhindrer det “dårlige” LDL-kolesterol i at oxidere og fjerner kolesterol fra blodårerne, så de ikke stopper til. Endvidere mindsker alkohol fibrinogen og apolipoprotein A1 niveauet, hvilket mindsker risikoen for blodpropper.
Der er også studier, som viser, at et moderat og jævnt alkoholforbrug mindsker risikoen for demens og alzheimers.
Det ser også ud til, at de mange polyfenoler, der er i humle og malt, kan have en gavnlig effekt på hudkræft og hududslæt. Det viser i hvertfald forsøg foretaget på mus, fortalte professor Dr. Med. WenChieh Chen fra Afdelingen for dermatologi og allergi, Teknisk Universitet München i Tyskland. Desuden viser forsøg med mus med hudkræft, at dannelsen af tumorer kan reduceres med 70%, ved påsmøring af lunasin der er i øl.
For de forfængelige var der også gode nyheder. Polyfenolerne i øl kan have en foryngende effekt på huden, stimulere regenereringen af collagen, kan have en udjævnende effekt i forhold til pigmentfejl, og kan mindske akneudbrud med sine antibakterielle egenskaber.
Budskabet, om at et moderat og jævnt fordelt ølforbrug er direkte sundt, passer godt sammen med et ølforbrug, hvor der er fokus på kvalitet fremfor kvantitet.
Og naturligvis skal det ikke ses som et isoleret mirakelmiddel. Det er stadig vigtigt at spise sundt samt dyrke motion.
Læs mere: