Øl ved Mikkeller/Struise ølmiddagen på restaurant Mielcke & Hurtigkarl vurderes af Informations Niels Ivar Larsen.
Niels Ivar Larsen fra Information var til ølmiddagen med Mikkeller og belgiske De Struise Brouwers på restaurant Mielcke & Hurtigkarl den 22. februar. Nogle af de øl, der var med, vurderes nærmere. Startende med Mikkeller Mielcke og Hurtigkarl – brygget til restauranten. De øvrige Mikkeller øl, der nævnes, var eksklusivt kun med til denne ølmiddag.
M&H er et eminent stærkale-bryg, som man fornemmer både kokkene og bryggeren er stolte af. Dens niveau af ypperlighed skal et stykke ad vejen tilskrives en halvårlig lagring i fade, der har indeholdt Chateau d’Yquem, verdens mest eksklusive dessertvin. Den er perlende livlig med noter af eg, banan, orangeskal, druer og hvidvin og et lille bid af alkohol. Tsjeeses er en orangeblond vinterøl med en aroma af kløver, belgisk gær, muskatnød og kardemomme, kompleks og udfordrende.
Videre til jordskok i kalk, som har efterkogt i jordskokkejuice. Smagsindtrykket er intenst som den fornemste trøffel. Den ledsages af en Mikkeller-quadruppel, der har ligget på Grand Marnier-fade, en øl, der brillerer med syrligtsøde toner af overmodne æbler, appelsin, fersken og fenol. Heroverfor en belgisk Pannepot Grand Reserva 08, der eksploderer i krydderier, tørrede frugter og blommer. Så kommer turen til jomfruhummer i sauce maeda-san. Hertil har Mikkeller brygget en IPA, som er smagt til med jalapeños. Simcoe-humlens distinkte præg af grapefrugt og nyslået græs får her modspil fra grøn chili! Og så en endnu stærkere Pannepot, denne gang årgang 09.
… Desserten bestod af græskaris, græskarfrø og frisk græskar, hvorpå fulgte chokolade tilsat malt og humle. De Struises Special Klay tog her stikket hjem som en af de bedste desserstouts, jeg kan mindes: Fuldfed byder den ind med lakrids, mørk chokolade, tovværk, tjære og røg – lige som det skal være. Alt i alt en fantastisk aften i legende kunstneres smagsunivers.
To øl får karakter af Niels Ivar Larsen. Der gives op til seks.
- 6: Mikkeller Mielcke og Hurtigkarl
- 5: De Struise Brouwers Tsjeeses (2010)
Læs mere:
- SPISDrik: Avantgardistisk forbrødring (Information)
- Verdens førende ølguruer slog sig løs på toprestaurant (Politiken.dk)
- Mikkeller meets Struise @ Mielcke & Hurtigkarl (Malt Humle Jäst & Vatten)
- Mikkeller/Struise ølmiddag på Mielcke & Hurtigkarl (Beerticker.dk)