Weekendavisens Anders Holst Markussen ser i dag nærmere på jule- og vinterbryg.
Efter aftale med Anders Holst Markussen bringer Beerticker.dk det uddrag fra artiklen, som han selv bringer på sin blog. Den komplette artikel kan kun ses i Weekendavisen.
Øllets madeleinekager
Julen fyger én i møde som ét langt flashback af blafrende lys og krydrede smage. Som barn gjorde jeg min entré til humlernes verden via nisseøllet – lige så intetsigende som Marcel Prousts madeleinekager, hvis det altså ikke havde været for minderne.
Jeg hadede godt nok nisseøl, ikke kun på grund af smagen, det værste var fornemmelsen af at gå glip af noget – som at være placeret ved et børnebord med røde pølser, mens rigtige kødfibre og ærlig humle er reserveret til voksne. Bring it on!
Men dette års nisseøl på 1,7 % er i øvrigt en behagelig oplevelse med masser af lakrids og varmende sødme (Juleøl fra Kongens Bryghus).
Drinkability
I jagten efter øl med karakter kommer man let til at overse ‘drinkability’, drikbarhed: øllet skal også være appetitligt i større mængder – et underkendt princip i mikrobryg og for enerådende i mainstreamøl. Jeg supplerer med et par liter sikre vinterbryg. Minder må fornyes samt forlænges så der også er sødme til de kommende vintermåneder, hvor intet ellers er en fest.
De rette rene, brændte og ukomplicerede smage finder man i år forløst i Stevns Bryghus (Fiddivous) samt Thisted (Black Ale).
Havheks fra Fanø
Skal det være mere eksotisk, så skal vi til Fanø Bryghus (Juleporter). Denne smagnings nye navn ankommer i flaske med flotte høje skuldre. Den dufter simpelthen af verdens bedste porter. Kaffe, rugbrød, smør (som her er på sin plads) og lidt bæragtig vinøsitet. Mere vintervarigt end specifikt julet. Skummet er flot og holdbart. I munden er brygget mere dragende end eksempelvis den kendte, undergærede Limfjordsporter. Dog klinger Fanø også med en havheks’ sirenesang fra havbund, der hvirvles op og lægger sig som bitter tang hen over tungen, så spyttet samler sig. Men selvom smagen er noget uforløst, så skal brygget have en anbefaling.
Bryggeriets mørke ale (Vadehav) er ligeledes et cool bekendtskab. Begge passer godt til mad. Øllet sælges fortrinsvis lokalt. Der skulle en amerikansk brygger til (den lokalt bosatte Ryan Witter-Merithew).
Og en barley wine til anbefaling
Man skal udvælge sin sin nippeøl på dens vinøsitet. Det lille Bryggeri (Barrel Aged Barley Wine fra 2009, ½ år på egetræsfad) er efter sigende i høj kurs hos finnerne: brygget er i balance og rummer meget af det hele uden at løbe over af sødme.
Der gives ikke karakterer i Weekendavisens øl-anmeldelser.
Læs mere:
- Juleøl og vintermad (Nordic Kitchen)
- Ikke frit tilgængelig: Juleøl og vintermad (Weekendavisen) – man kan få prøveadgang til Weekendavisen her