Opdateret
Det genopstandne Fanø Bryghus ændrede kurs med den amerikanske brygmester Ryan Witter-Merithew.
Marcus Aggersbjerg har for Berlingske Tidende besøgt Fanø Bryghus. Fokus er på den amerikanske brygmester Ryan Witter-Merithew.
Marcus Aggersbjerg skriver om Fanø Bryghus efter konkursen i 2008:
Forhistorien er kort og kaotisk: Efter konkursen i 2008 købte en lokal investor bryggeriet, smed penge i projektet og ansatte en tysk brygger, der endte med at springe fra aftenen inden sin første arbejdsdag. I en desperat redningsaktion blev den afgående chefbrygger fra Nørrebro Bryghus, amerikanske Shaun Hill, hentet til øen. Hill var egentlig på vej hjem til USA for at åbne sit eget bryggeri, så han fik overtalt sin landsmand Ryan Witter-Merithew til at komme til Danmark.
I dag er Shaun Hill længst tilbage i USA, mens Ryan Witter-Merithew har slået rødder på Fanø, hvor det lokale bryghus tjener sine penge på at brygge humlestærke, amerikansk inspirerede øl og på at lade nomadebryggere fra hele verden leje sig ind, når der er ledigt i produktionskalenderen. Det betyder ikke, at man skal være trænet øldrikker for at lægge arm med bryghusets faste øl.
– Når jeg laver øl med nomadebryggerne får den fuld gas, men når jeg brygger til Fanø Bryghus’ faste sortiment, skruer jeg ned for vildskaben. Jeg er ikke ude på at skræmme folk væk. Men selvfølgelig har øllet et personligt touch. Øl er kun interessant, hvis man mærker, at der ligger en tanke bag, siger Ryan Witter-Merithew.
Nogle vil sikkert ryste på hovedet over endnu en excentrisk mikrobrygger, som forsøger at tale varm luft ind i en ølflaske. Men meget har ændret sig på ølfronten de seneste år. Engang havde vinen eneret på at være genstand for intellektuelle diskussioner og floromvunden poesi, mens øl var noget, man bællede i sig, når græsplænen var slået. Men i strømmen på den seneste mikrobølge har flere bryggere kastet sig over ølbrygningen med en energi, der normalt hører hjemme i pladestudiet. Nogle af dem har ligesom Ryan Witter-Merithew ladet sig fastansætte på etablerede bryggerier, mens andre lejer sig ind forskellige steder for at brygge på andres anlæg.
Marcus Aggersbjerg mødte desuden den amerikanske nomadebryggger Brian Strumke, Stillwater Artisanal Ales på Fanø Bryghus. Dagen før havde han sammen med Mikkel Borg Bjergsø, Mikkeller brygget Rauchstar på Fanø Bryghus. Det var i juni sidste år.
Læs mere:
- De vilde bryggere (FRI/Berlingske) – alternativ link eller her