The Oxford Companion to Beer: Den nye ølbibel eller katastrofe?

Øllets første encyklopædiske opslagsværk udsat for massiv kritik. Er det berettiget?

Med The Oxford Companion to Beer har øllet dette efterår fået det første encyklopædiske opslagsværk. Redaktøren er Garrett Oliver, brygmester ved Brooklyn Brewery og forfatter til den meget anerkendte The Brewmaster’s Table.

The Oxford Companion To Beer er et monumentalt værk, hvis lig ikke er set før i ølverden. 920 sider med over 1.100 opslagsord skrevet af 166 bidragydere fra 24 lande.

Udgivet af det meget estimerede Oxford University Press, der står bag højt respekterede opslagsværker. Forbilledet er den meget ansete Oxford Companion to Wine, der første gang udkom i 1994. Seneste og tredje udgave af den har 3.900 opslag. Så det var på tide ølverden fik noget lignende.

The Oxford Companion to Beer startede ud med at få en positiv modtagelse – og anmeldelser.

Men så skrev Martyn Cornell et meget kritisk blogindlæg under overskriften “The Oxford Companion to Beer: a dreadful disaster?” – en frygtelig katastrofe? Cornell – der i øvrigt selv bidrager til bogen – er nok den ølhistoriker, der mest pedantisk går ned i detaljen. Han påviste en række fejl i bogen relateret til Storbritannien.

Det gav anledning til en meget ophedet debat – samt flere der fandt fejl. Så som Ron Pattinson, der påviste graverende fejl i bidrag fra Horst Dornbusch. Den mest kritiserede bidragyder, hvilket er ekstra uheldigt, da han også er medredaktør på bogen.

Der tegnede sig et billede af, at kvaliteten af opslagene afhang af forfatterne. Lige fra top kvalitet til de uheldige eksempler, der har givet anledning til stor debat. Det stillede spørgsmålstegn ved, hvor god kvalitetskontrollen havde været. Om der havde været såkaldt “peer review”, som er standarden i den akademiske verden. Hvor andre eksperter gennemgår/udøver kritik.

Garrett Oliver (billedet) svarede igen på kritikken, bl.a. med et detaljeret indblik i hvordan Oxford Companion to Beer var blevet til. Inklusiv hvordan kvalitetskontrollen fungerede.

Problemet er naturligvis, hvis fejl i så autorativt et værk ender med blive anerkendt som sandheden. Øl mytologi ender med at blive øl fakta, når de står i reference bogen over alle. For Oxford Companion to Beer lanceres som værende det hidtidige højdepunkt af videnskabelige detaljer og præcision inden for øllets verden.

Men bogen er første udgave, af hvad der er en monumental opgave. Og meget let at kritisere – specielt i disse internet tider. Uanset hvad er Oxford Companion to Beer et stort skridt mod en professionalisering med hensyn til at samle diverse øl relateret viden.

Alan McLeod, der står bag A Good Beer Blog, oprettede OCBeerCommentary wikien som svar på den store diskussion. Wiki hvor fejl og mangler i Oxford Companion to Beer samles. Et initiativ Garrett Oliver har taget positivt imod. Indtil nu er det ikke overvældende mange fejl i bogen, der er i denne wiki – foreløbig 62. Men denne wiki er også i sin spæde begyndelse. Men måske er det de forholdsvis få store fejl, der er løbet med opmærksomheden i forhold til, hvordan niveauet generelt er i de over 1.100 opslag.

Rådet må være: Køb Oxford Companion to Beer – den kan skaffes fra Amazon for under 300 kr. For der eksisterer ganske enkelt ikke noget lignende opslagsværk. Men tjek også OCBeerCommentary ved opslag. Så skulle der være en chance for at undgå fejlene. Og glæd jer til anden udgave af bogen kommer om x antal år.

Tre danskere har bidraget til bogen. Anders Kissmeyer, stifter af Nørrebro Bryghus – nu Kissmeyer Beer & Brewing. Jens Eiken, tidligere brygmester ved Husbryggeriet Jacobsen, der nu er Director of Technical and Supply Chain Strategy ved Molson Coors UK. Samt Per Kølster, Fuglebjerggaard. Endelig er der også Wolfgang Lindell, der er Liquid Innovation Manager ved Carlsberg i Danmark. Betalingen til bogens 166 bidragydere har været enten beskeden eller ingenting.

Se bogen i forvejen:

Via Google Books og Amazon kan man komme til at se en ret stor del af The Oxford Companion to Beer i forvejen:

The Oxford Companion to Beer har givet anledning til meget heftig debat, så i nedenstående links er det også vigtigt at læse kommentarerne.

Kritisk dækning:

Jyllands-Postens ølblogger Christian Andersen er også meget kritisk over for Oxford Companion to Beer:

Biblen har et uskønt skær af overfladiskhed over sig. Artiklerne er af meget svingende kvalitet. For mange mangler. For mange tilfældigheder. Forventningerne om et højt akademisk niveau for en bog, en bibel, bliver ikke indfriet. Skuffelsen er desværre stor.

Ølfolket og ølbranchen trænger nemlig til og har fortjent en værdig encyklopædi. Et skrift som fx kan tage kampen op med myriaderne af vinbøger og dermed være med til at ændre synet på øl fra et underlødigt konsumprodukt til kvalitet.

I overskriften kalder jeg bogen The Garrett Olivers Companion to Beer, for mage til amerikansk selvsmagning, skal man lede længe efter.

… Den akademiske discplin, som er livsgrundlaget for et værk af denne karakter, udebliver.

Jeg vil give The Oxford Companion to Beer en karakter. Den får to ud af seks stars and stripes.

Læs mere om dækningen af Danmark i bogen, som Christian Andersen også er meget skuffet over:

Garrett Oliver (svarer igen på kritikken i første link):

Positiv dækning (hovedsagelig):

Øvrig dækning:

Den næste store internationale ølbog, som er på vej, er The World Atlas of Beer, som Tim Webb og Stephen Beaumont er forfattere til. Kommer til foråret 2012 – tidligere kort omtalt.