1.123 af de 1.298 nye danske øl i 2015 blev også brygget i Danmark. Langt hovedparten af de 175 brygget i udlandet stod Mikkeller og To Øl for.
I rekord årslisten over nye danske øl i 2015, som Beerticker har offentliggjort gemmer der sig en milepæl.
Beerticker har gravet dybere ned i tallene, og kommet frem til at for første gang nogensinde, var over 1.000 af årets nye øl rent fysisk også brygget i Danmark.
Endda ret klart da hele 1.123 af årets nye øl var brygget i Danmark. Til sammenligning blev der i 2014 lanceret 937 øl, der var brygget i Danmark.
Årslisten over nye danske øl inkluderer øl, der blev kommercielt tilgængelige på det danske marked i løbet af året. Fra danske cvr-registrerede bryggerier og kontraktbryggerier. Sidstnævnte ejer ikke selv brygudstyr, men får brygget deres øl ved andre bryggerier.
Hvis de øl, der blev kontraktbrygget i udlandet, ikke medregnes, så er 2015 det første år, hvor der var over 1.000 nye dansk bryggede øl. 1.123 øl der rent fysisk blev brygget i Danmark. Ud af de 1.298 nye danske øl der kom i 2015.
Langt hovedparten af de øl, der blev brygget i udlandet, kom fra Mikkeller samt To Øl, der har meget tæt tilknytning til Mikkeller. Inklusiv at Mikkellers eneejer Mikkel Borg Bjergsø ejer en tredjedel af To Øl. Ja, langt de fleste af de her øl blev endda kontraktbrygget ved et eneste udenlandsk bryggeri. De Proef Brouwerij der ligger ved Gent i Belgien.
Af de 175 nye danske øl, der blev kontraktbrygget i udlandet, var hele 135 brygget ved De Proef Brouwerij. Af Mikkeller, To Øl samt nogle få øl fra Mad Beer og Gypsy Inc, der er tilknyttet til Mikkeller. Endvidere fik Mikkeller og To Øl også kontraktbrygget ved norske Lervig Aktiebryggeri, amerikanske Sly Fox, Montseny i Spanien samt engelske Buxton Brewery. Med det kommer det op på 150 øl.
Dermed er der faktisk kun 25 nye danske øl, som er kontraktbryggede i udlandet, der ikke kommer fra Mikkeller relaterede selskaber. Men der er naturligvis også øl, der bliver kontraktbrygget i Danmark. 117 af de nye danske øl var kontraktbrygget ved danske bryggerier.
Altså samlet 292 nye danske øl, som enten var kontraktbrygget i Danmark eller udlandet. Endelig var der yderligere 19 øl fra danske kontraktbryggerier, der både blev brygget i udlandet og kun har været til salg i udlandet. De er ikke anerkendt på Beertickers årsliste som værende nye danske øl.
Belgiske De Proef Brouwerij specialiserer sig i at kontraktbrygge for andre. Mikkeller er klart deres største kunde, og mon ikke To Øl efterhånden er den andenstørste. Kommende nye øl fra Mikkeller markerer, da De Proef bryggede øl efter opskrift nr. 1000. Rigtig mange af dem er kommet fra Mikkeller og To Øl. Recipe 1000 kommer i forskellige fadlagrede udgaver senere i år. Dirk Naudts, der står bag De Proef, kalder Mikkellers eneejer Mikkel Borg Bjergsø for en ølarkitekt.
Som udgangspunkt er forbrugere fuldstændig ligeglade med, hvor en øl rent fysisk er brygget. For dem drejer det sig om smag, pris samt bestemt ikke uvæsentligt – storytelling. Præsenteres der en god historie bag øllen.
Til gengæld kan det give anledning til megen debat internt i branchen blandt bryggerier og bryggere. Om man selv brygger øllet eller får det brygget et andet sted. Endelig er kontraktbrygning mange ting. Lige fra man bestiller en øl ved et andet bryggeri, som så står for alt. Til man lejer brygkapaciteten ved andet bryggeri, men selv rent fysisk står og brygger øllen.
Rekord øllisten:
- Nye danske øl 2015 (Beerticker)
Læs mere:
- Rekord: 1.298 nye danske øl i 2015 – nu 172 bryggerier
- 404 øl’s forskel mellem Beertickers og Danske Ølentusiasters årslister
- 15 bryggerier stod bag halvdelen af nye danske øl i 2015
- Hver tiende danske øl brygget ved Ølkollektivet
- Mikkel Borg Bjergsø, Mikkeller involveret i 284 nye øl i 2015
- Nye danske øl 2015: Markant alkoholprocent fald på to år
- IPA er stadig den mest populære ølstil – hvad rykkede ellers i 2015?
- Økologisk øl: 2015 var et gennembrudsår – dobbelt så mange på to år
Book manden bag Beerticker, Peter Myrup Olesen til foredrag eller ølsmagning: