Påskebryg og københavnske ølbarer i Weekendavisen. Opsang til barer om fadøl og manglende rengøring.
Påskeudgaven af Weekendavisen har en længere artikel, hvor Anders Holst Markussen anbefaler de her påske- og forårsbryg:
- Carlsberg Semper Ardens Easter Brew (lakridsøl på historisk opskrift)
- Fanø Bryghus Forår (madøl)
- Husbryggeriet Jacobsen Forårsbryg (skovmærke)
- Nibe Bryghus Forårsbryg (kvinde “mynteøl”)
- Raasted Bryghus Forår (bælle)
- Søgaards Bryghus Gækkebryg
To af de anbefalede øl får ekstra opmærksomhed.
Husbryggeriet Jacobsen Forårsbryg:
I dette øl løfter urten øllets robuste krop med pikant parfume, anis og marcipan, som efter lidt tid folder sig ud i glasset. Nogle hader det, men urteøl kan være et smukt sidespring fra de kornede øl. Urterne må doseres behersket, hvilket jo ligner tendensen til at pynte mad nordisk med urter.
Sjovt nok skal man i årets påskebryg finde behovet tilfredstillet i et bryg med hyldeblomst og mynte (fra Nibe Bryghus, som er mindre heldig med en øl på salvie). Men mynten er frisk i den ufiltrerede, kvædefarvede bryg. Perlende og frugtig, lidt vandet (lidt à la Ørbæks Fynsk Forår, som fås året rundt).
Anders Holst Markussen er desuden ude med riven efter de mange barer, der har beskidte fadølsanlæg:
… mange barer formår besynderligt nok ikke at holde deres anlæg rene – dvs. slanger, dyser, haner og fustager som øllet løber ad. Beskidte anlæg kan ofte smages som metal eller som harsk smør. Affald. Renhed er et fravær af bismage, off flavours.
Hovedparten af artiklen er ellers en rundtur på københavnske ølbarer – et uddrag kan læses på Anders Holst Markussens blog:
- Ølviden – det ny sex? (Nordic Kitchen)
Den komplette artikel kan kun læses i Weekendavisen:
- Ikke frit tilgængelig: Den rene vare (Weekendavisen)