Det eneste hollandske trappistbryggeri skriver Marcus Aggersbjerg om. Det trappistbryggeri med flest øltyper.
Marcus Aggersbjerg har for Berlingske besøgt det hollandske trappistbryggeri La Trappe:
Hos La Trappe munkene på Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Koningshoeven klosteret i hollandske Tilburg er man ikke bange for at afsøge nye territorier, og bryggeriet er det trappistbryggeri, som kan fremvise det største udbud af øltyper. Fra læskende witbiers over undergærede lagerøl til bryggeriets quadrupel, en mørk og alkoholtung ale, der synes at destillere det bedste fra klosterverdenens brygtraditioner.
– Vi har ikke den samme lange tradition for at brygge specialøl som de belgiske trappistbryggerier. I mange år var vi et traditionelt lagerølsbryggeri, der producerede letdrikkeligt øl uden særlige karakteristika, og det skaber nok en mindre højtidelig tilgang til brygarbejdet, forklarer La Trappes administrerende direktør, Thijs Thijssen.
La Trappe brygger 10 forskellige øl:
I dag laver bryggeriet 10 forskellige øl, og sortimentet vokser stadig. Senest introducerede man som det første trappistbryggeri en witbier, læg hertil en stærk trang til eksperimenter, som blandt andet har resulteret i en række limited editions af bryggeriets stærkeste øl lagret på gamle vin-, cognac-, sherry- og whiskyfade.
– Vi har haft mange diskussioner om, hvor mange forskellige øl et trappistbryggeri kan tillade sig at brygge, og vi nåede frem til, at man ikke behøver at holde sig til klassiske klostertyper. I forvejen laver munkene kager, chokolade og shampoo, så det naturlige spørgsmål er: Hvorfor ikke flere øl? fortæller Thijs Thijssen.
Læs mere:
- La Trappe-munke rækker tunge af traditioner (FRI/Berlingske)