Stensbogaard Bryghus har forsøgsbrygget med 5 fynske humler. Må ændre navn på Fynsk Forårsbryg efter Ørbæk Bryggeri truede med retssag.
Den 14. marts var en række ølkendere til en smagning på Stensbogaard Bryghus af forsøgsbryg med 5 fynske humler. Der var blevet brygget 2 sæt. Et med samme mængde humle – og et med samme IBU. Inkluderende en reference med en kendt tysk humle. Herefter blev 2 lovende humler udvalgt til at arbejde videre med.
”Den ene humle er opformeret fra planter, der har vokset i hegnet lige bag bryggeriet,” fortæller Claus Lund fra det lille Stensbogaard Bryghus ved Ringe, der er manden bag det første prøvebryg. ”Den har sikkert været brugt til at brygge øl af her på gården for 100 år siden – eller mere. Den giver store blomster, har en lækker duft og fik gode karakterer på smag, da vi fik brygget på den.” Og så er den tilmed nem at dyrke og kan høstes tidligt, så der er en god chance for at få humlekopperne i hus i det fugtige danske klima.
Den anden plante, man har valgt at dyrke videre på, er også fra Fyn. Den gav øllet en god humlebitterhed og var den, der fik flest stemmer ved smagningen på bryggeriet.
De to udvalgte humletyper er nu klar til at blive plantet og opformeret. ”Vi planter dem her ved gården, og så håber vi, at vi kan høste og servere ægte fynsk øl til efteråret,” slutter Claus Lund fra Stensbogaard Bryghus, der også er ved at få en aftale i stand med en bonde i nærheden om at så maltbyg til den fynske øl, skriver Det Danske Ølakademi.
Projektet er et samarbejde med Institut for Fødevarekvalitet, Aarhus Universitet om at genfinde gamle fynske humleplanter, som kan anvendes i produktion af øl. Århus Universitet dyrker humle i Årslev på Fyn.
Som tidligere omtalt brygger Fur Bryghus også på dansk humle. Foruden bl.a. Fuglebjerggaard har gang i et maltprojekt.
Fynsk Forårsbryg: I år omdøbte Stensbogaard Bryghus deres Påskebryg til Fynsk Forårsbryg. Lige som andre bryggerier har gjort, for at forlænge den ellers korte sæson for påskebryg. Ørbæk Bryggeri klagede og truede med retssag grundet deres Fynsk Forår øl.
– Efter råd fra vores advokat indgik vi en overenskomst med Niels Rømer, Ørbæk bryggeri, om at stoppe salget af denne øl. De øl som var solgt trækkes IKKE tilbage! Så hvis du vil sikre dig en af disse få øl må du hen i din specielbutik, skriver Stensbogaard Bryghus.
Læs mere:
Øl på fynsk med smag og historie (Aarhus Universitet)
Forår for den fynske humle (Det Danske Ølakademi)
Fynsk øl med karakteristisk bitterhed og aroma fra lokal humle (pdf – projektbekrivelse)
[…] Bryghus: Det tidligere omtalte fynske humle eksperiment, bliver der nu en lejlighed til at smage på. Ved et arrangement den 4. maj, som Danske […]