Amager Bryghus Barrel Proof (9,5%): Bourbon Barrel Aged Barley Wine. CBC: fredag kl. 10, lørdag ved Ølfestival København.
Barley Wine – som navnet antyder er det en drik af næsten vinstyrke, men blot lavet på bygmalt i stedet for druer. Rig og fyldig med karamelnoter som sig hør og bør for typen, men med tilstrækkelig humle til at holde både sødme og alkohol i skak.
Udtrykket “Barrel Proof” kendes fra den amerikanske bourbonindustri, hvor det bruges om en whiskey, der tappes på flaske uden nogen form for fortynding. Og således også med vores Barrel Proof, der har tilbragt 5 måneder netop på bourbonfade og derefter tappet på flaske helt uden svinkeærinder.
Resultatet er en øl, der i høj grad er til stille nydelse og fordybning. Og hvad derefter sker, kan vi ikke tage ansvaret for – men vi hører meget gerne om det!
Ingredienser: Vand, Malt: Pilsner, Munich, Cara-Munich, Crystal, Wheat, Cara-Aroma, Demerara sukker, Humle. Tomahawk, Amarillo, Gær: US-ale.
Amager Bryghus King Of Kentucky (11%): Bourbon Barrel Aged Imperial Stout. CBC: lørdag kl. 15:30, fredag ved Ølfestival København.
Internt på bryghuset har striden raset længe: skal en Imperial Stout være rå, potent og voldhumlet – eller skal den i stedet være blød, blid og imødekommende? Med King Of Kentucky var det for en sjælden gangs skyld sidstnævnte fløj, der vandt det battle.
Vi bryggede en helt ny Imperial Stout fra bunden, som var en lille smule sødere end normalt og mindre bitter. Den har så fået lov til at hvile sig i 5 måneder på helt friske bourbonfade fra Kentucky, hvilket har tilføjet krydrede vaniljetoner og et strejf af egetræ. Resultatet er ganske fornøjeligt og særdeles harmonisk. Vi må dog samtidig advare mod at undervurdere kongen her – han sparker bagud. Og vi kan ikke anbefale, at man konsumerer mere end tre flasker på en aften.
Ingredienser: Vand, Malt: Pilsner, Munich, Chocolate, Roasted barley, Melanoidin, Wheat, Cara aroma, Crystal, Sukker: Demerara, hvid, Humle: Herkules, Cascade, Gær: US-ale.
Amager Bryghus Shadow Pictures (8%): Double IPA. Samarbejdsbryg med Grassroots Brewing. CBC: lørdag kl. 15:30, Ølfestival København alle dage.
Shaun Hill – magiker, excentriker, troldmand og en af den moderne ølverdens helt store personligheder. I enhver henseende så langt fra typisk Tårnby drengerøvsmentalitet, som man kan forestille sig. Men på trods af dette – eller måske netop på grund af dette – blev Shaun en god ven af Amager Bryghus, hvor flere øl kom til verden som resultatet af et frugtbart samarbejde, mens Shaun selv arbejdede som brygger på Nørrebro Bryghus. Da vi i juni 2013 besøgte New England var det derfor kun naturligt, at vi slog forbi Shauns gårdbryggeri Hill Farmstead – absolut in the middle of nowhere. Vi fik skideballer af Shaun, da vi kom til at tømme et par af hans fade med god Saison, men det var alt sammen glemt, da vi dagen efter bryggede “Shadow Pictures Of A Journey” – en ren og næsten fornærmende letdrikkelig Double IPA fyldt med de sprødeste aromahumler. “Shadow Pictures – Skyggebilleder” er vores fortolkning af samme øl, som opstod den dag hos Shaun i Vermont.
Ingredienser: Vand, Malt: Pilsner Cara-Hell, Munich, Humle: Herkules, Tomahawk, Simcoe, Chinook, Amarillo, Centennial, Cascade, Citra, Hvid sukker, Gær: US Ale.
Amager Bryghus The Days Of Barley And Roses Niepoort Edition (10%): Portvins fadlagret Barley Wine. CBC: lørdag kl. 10, torsdag ved Ølfestival København.
På det seneste har vi eksperimenteret en del med dobbeltmæskning – altså, at lave en øl på øl. The Days Of Barley And Roses er netop sådan en dobbeltmæsket øl. En fyldig og ganske potent maltbase er kombineret med en ikke alt for voldsom tilsætning af amerikansk Cascade-humle – for det var aldrig meningen, at dette skulle være et humlemonster. Og så lod vi det hele hvile fredeligt på et Niepoort portvinsfad i 11 måneder, hvilket efterlod et tydeligt men ikke overdøvende aftryk af egetræ. Dette er i udpræget grad en sidde-og-nyde-øl, en af den slags øl som er til stille eftertanke og refleksion – ikke til at hælde i halsen som fadbamser! Øllen er ikke opkaldt efter en film men efter et rockalbum. Ved du hvilket?
Amager Bryghus Black Dakini (8,9%): Imperial Black IPA. Kun ved CBC – fredag kl. 15:30.
Tag noget humle – faktisk rigtig meget humle – og giv det en kant af hårdt ristet malt. Sådan er Black Dakini tænkt, sådan er den født. En Black Double IPA med hovedvægten på friske og sprøde aromahumler.
Amager Bryghus Bunddeutscher IPA (6,3%): Tysk IPA. CBC: lørdag kl. 10, Ølfestival København alle dage, maj måneds fadøl fra Amager Bryghus.
Tysk brygkunst er kendt for et knæhøjt bundniveau, hvor der er langt mellem de deciderede missere. Men samtidig er traditionerne så konservativt fastforankrede, at det kan virke hæmmende på innovationen. Dog er tingene så småt i skred også i Tyskland, hvor små bryghuse med unge bryggere eksperimenterer med utyske stilarter. Og også blandt de tyske humleproducenter har man godt hørt, at der efterspørges andre varianter end de klassiske og efterprøvede. Og det er to af disse helt nye tyske aromahumler, som vi prøver af i denne tyske IPA. Hüll Melon giver som navnet antyder mindelser om (honning)melon og måske litchi, men Mandarina giver friske citrusnoter. Og under dette leverer arbejdshesten Herkules en god basisbitterhed. Vi er slet ikke ude at antyde, at dette er IPA’ernes Mercedes eller Porsche, men måske snarere en fornuftig Opel Ascona….i en lettunet version med gule fartstriber.
Ingredienser: Vand, Malt: Pilsner, Munich, Melanoidin, Cara-Pils, Humle: Herkules, Mandarina, Hüll Melon, Gær: US-Ale.
Amager Bryghus Greed Gone Red (5%): Rødvins fadlagret Kellerpils. CBC: fredag kl. 10, lørdag ved Ølfestival København.
Når man eksperimenterer med lagring af øl på egetræsfade, er det typisk de kraftige og robuste øltyper, man anvender, da de ikke så let lader sig slå ud af kurs af den ofte svært kontrollable mikrobiologi i et træfad. Men hvad sker der, hvis man tager en let og subtil øl og parrer den med de barske tanniner fra et rødvinsfad? Det eksperiment har vi gjort i denne øl, hvor vi har lagt vores tyske Kellerpils Greed til hvile på et fad af ungarsk eg, som tidligere har rummet den danske Nordlund-rødvin. Den umiddelbare diagnose er, at Greed har overlevet dette formastelige overgreb, har formået at bevare sin maltede base, mens rødvinsfadet giver en ganske diskret syrlighed og en kant af træ. En letdrikkelig lille sag!
Amager Bryghus Mama Cocha (12,5%): Portvins fadlagret Quadrupel. CBC: fredag kl. 15:30, fredag ved Ølfestival København.
Der er langt mellem de belgiske øltyper fra Amager Bryghus, men én type er vi glade for: en rigtig fuldfed Quadrupel. Rund, stærk og fyldig er den – akkurat som et gruppebillede af bryghusets ansatte. Så endnu engang har vi tryllet en Quadrupel frem, som vi har haft liggende i en ikke uanselig tid på portvinsfade. Det har virkelig åbnet øllet, så den får den madeirisere note af hedvin iblandet overmoden frugt, noble rot og en tydelig kant af træ. Mama Cocha er vel nok det nærmeste vi kommer at servere frugtmarmelade i flydende form. Øllen er i øvrigt oplaldt efter inkaernes gudinde for havet. Vi ved godt, at det absolut ingen mening giver, men sådan er der så meget i Tårnby.
Amager Bryghus Nouvelle Nordique (6,5%): Ny Nordisk. Kun ved Ølfestival København.
Enhver der kender os fra vores Facebook-side vil vide, at vi med uforbeholden begejstring har kastet os over det projekt “Ny Nordisk øl”, som er fostret af nogle af dette lands mest innovative ølhoveder. Omvendt har det ikke været uden udfordringer, da vi på Amager jo er nogle humletosser, der er mere forankret i en nordamerikansk end i en nordisk ølkultur. Men vi sendte Morten og Jacob til USA for at vandre “The Nordic hop trail”, ruten som skandinaviske indvandrere fulgte fra Minnesota og mod vest. Vores teori var, at de måtte have haft nordisk humlepollen i deres træsko, som har selvsået sig på prærien. Og ganske rigtigt, vi fandt og hjembragte i dølgsmål vild, ny nordiskamerikansk humle, og i en forfalden lade i Iowa fandt vi en vildgær, som når den blev opformeret dannede et umiskendeligt Dannebrogsmønster! René og Papsø brugte hele påsken på at finde spændende vilde bær på Kalvebod Fælled – med en lille afstikker til et sted på Christianshavn, hvor de købte noget spændende urt. Med alle disse spændende ingredienser – tilføjet nordisk kommunevand fra Tårnby Vandforsyning – har vi lavet en øl, om hvilken vi kun kan sige: “Du har aldrig kendt magen”! Navnet Nouvelle Nordique har vi ikke valgt for at være prætentiøse, men vi syntes bare ligesom, at det lød lækkert.