Amager Bryghus lancerer to serier med fadlagrede øl i 37, 5 cl flasker med korkprop.
Amager Bryghus Hr. Frederiksen Portvinslagret (11%): Imperial Stout. Den første i en serie hvor Hr. Frederiksen lagres på forskellige fade.
Var den oprindelige Hr. Frederiksen en potent kraftkarl med skarpe kanter, så har han i denne inkarnation i udpræget grad fundet ind til sine kvindelige sider. De 12 måneder på portvinsfade har nemlig dæmpet temperamenterne og skabt en anderledes blød og fremkommelig øl – uden at den af den grund har mistet det mindste af sin virilitet, hvilket de 11% alkohol i udpræget grad vidner om.
Øllen er det sorteste af sort med et cremet lysebrunt skum, der efterlader de nydeligste ”gardiner” i glasset. Portvinspræget fornemmes klarest i næsen, som er blød og rund – prøv at lade den gå rundt til desserten ved næste familiefest. Kroppen er stadig fyldig med rigelig brændt malt og toner af mørk, bitter chokolade. Træfadet tilføjer en rustik og let oxideret kant – akkurat som i de bedste portvine. Til gengæld har de 12 måneder på træ ikke fået gjort det af med Amagers velkendte bitterhed, som i Hr. Frederiksen kommer både fra de hårdt ristede malte og en generøs tilsætning af humle. Og den indbyggede alkohol gør pejsen overflødig, for du kan varme dig ved Hr. Frederiksen med portvinsnæsen alene.
Brygget af: Amarkansk kommunevand, dansk pilsnermalt, tysk hvede- og münchenermalt, engelsk sortmalt, chokolademalt, umaltet ristet byg, havregryn, Centennial humle og amerikansk overgær.
Ny eksperimentel serie med forskellige fadlagrede øl navngivet efter danske blomster, hvor de første to øl er Dicentra Cucullaria (hjerteblomst) og Galanthus Nivalis (vintergæk).
Amager Bryghus Dicentra Cucullaria (6,2%): Flamsk Rød lagret på franske Bordeauxfade.
Flamsk Rød – det lyder måske mest som en højtydende malkerace indenfor kvægbruget. Men der er nu ikke meget mælk over indholdet i denne flaske – det skulle da lige være syrnet kærnemælk. Flamsk Rød er nemlig en historisk belgisk øltype, som vi her på Amager Bryghus er stolte over at kunne præsentere i vores eksperimentelle serie af fadlagrede øl. Med sin tydelige trækarakter efter 7 måneder på brugte franske Bordeaux-fade og sin udprægede syrlighed er det en øl for udsøgte og kræsne ganer.
I glasset står Amager Dicentra Cucullaria smukt rødbrun med et livligt boblende beige skum. Duften har tydeligt præg af de franske rødvinsfade med en forfriskende syre. Smagen præges af mineraler og tør, syrlig frugt – syrlig men aldrig sur. I øllens finish blender syrlighed sig med den behagelige tørhed fra humlen.
Brygget af: Amarkansk kommunevand, tysk wiener- og krystalmalt, East Kent Golding humle, engelsk overgær og udsøgte bakteriekulturer.
Amager Bryghus Galanthus Nivalis (11,2%): Portvinslagret engelsk Barley Wine.
Midt i den koldeste tid er vintergækken (Galanthus Nivalis) en budbringer om varmere og bedre tider. Hvor vinteren måske mest kræver sort og fyldigt øl, så vil vi med denne Barley Wine af engelsk stil gerne signalere, at foråret er på vej. Dog indeholder Galanthus Nivalis tilstrækkelig med råstyrke at varme sig på også i de kolde nætter – ellers havde det jo ikke været en ægte Amager Bryghus øl.
I glasset fremstår Amager Galanthus Nivalis varmt ravfarvet med et cremet off-white skum. Duften er fuld af rig karamel med et umiskendeligt fadpræg. Smagen er rigt maltet med toner af karamelliserede æbler og igen et tydeligt præg af de 13 måneder på portvinsfade, der giver en blød og oxideret kant. Og alkoholen kan du nærmest ikke mærke, den varmer blot blidt og behageligt.
Brygget af: Amarkansk kommunevand, Maris Otter malt, engelsk krystal hvedemalt, kandis, Chinook humle og engelsk overgær.
De tre øl lanceres på Amager Bryghus 1. maj.
USA
Jacob Storm og Morten Valentin Lundsbak, der er lig Amager Bryghus, var i USA i forbindelse med World Beer Cup og Craft Brewers Conference i Chicago. Her gæstebryggede de Hr. Frederiksen “på amerikansk” ved Goose Island Beer Co.
[…] Bryghus har 3 nye øl med til Ølfestival København 2010. Foruden de 3 fadlagrede øl der får premiere 1. […]