Festivalguiden for Ølfestivallen i Esbjerg – Jyske Øldage 2009 – er nu klar.
Ølfestivallen starter på torsdag og fortsætter fredag og lørdag. Uddelingen af Den Danske Ølpris er flyttet til fredag kl. 16.
Festivalguide (pdf – Danske Ølentusiaster)
Følgende er nye danske øl fra efteråret, som er med i Esbjerg, som ikke har været detaljeret omtalt her. Det er ikke nødvendigvis bekræftet for alle øl på nuværende tidspunkt, at de er nye.
- 5 prøvebryg loves der.
- Knuds Stout (5,9%). En mørk øltype, som er kraftig og tør i smagen. Bryggerne kalder selv øllen for ”en let drikkelig stout med saft og kraft, på trods af en – for denne type øl – relativt lav alkoholprocent.”
- IBA (5,6%). India Brown Ale. Dette er en klassisk amerikansk brown ale. Den har en god duft af blomster/citrus, der stammer fra den fantastiske aromatiske humle Amarillo. Smagen er velafbalanceret mellem humlens frugtnoter og sødmen fra de to krystalmalte. Øllen afsluttes med en mærkbar bitterhed, der ligeledes stammer fra den gode mængde humle. Farven er mørk kobber, med et pænt skum. Brygget på: vand, malt (pale ale, pils, to krystalmalte og lidt røgmalt), humle (East Kent Goldings og Amarillo) og engelsk overgær.
- Julebryg 2009 (6%). Engelsk Pale Ale. En ny julebryg i forhold til de tidligere vi har lavet. Øllet er en engelsk ale med krydderier og solbær. Brygget på blandt andet masser af pale ale malt og lidt mørke malttyper. Humlet med East Kent Golding og Bramling. Moderat bitter øl, med farve og smag efter sommerens bær. Brygget på: vand, malt (pale ale, krystal, mørke, hvede), humle (East Kent Golding, Bramling), solbær & krydderier samt engelsk overgær.
- Lynghvede (5% ). Vores hvedeøl, er en hyldest til den lyngklædte hede. En ufiltreret og ravgylden, livligt skummende øl med en tør, let aromatisk, forfriskende og kun diskret krydret smag, som kan få selv en Sønderhoning til at danse!
- Økologisk IPA (6,1%). Den anden øl i den økologisk serie fra Herslev Bryghus. Udover Økologisk Landøl kommer også Økologisk Juleale samt en påskebryg i serien.
- Juleøl (8%): American Strong Ale. Vi har i år valgt at brygge vores juleøl efter belgisk forbillede. Der er anvendt gær fra belgisk trappistøl. Men vi har tilladt os at bruge mere humle end munkene på klostret. Vi mener, at humlen er med til at gøre vores juleøl rigtigt velegnet til den danske julemad. Og så har vi anvendt krydderier i små mængder.
- Oak Aged Cranberry Bastard (8,2%). Frugtøl. Denne øl er opstået som et ønske om at brygge en syrlig øl med god maltfylde og afbalanceret bitterhed. Øllet er brygget med tranebær. Tranebær tilfører øllet bitterhed og syrlighed. Oak Aged Cranberry Bastard har en let syrlighed – men meget menneskelig sammenlignet med de vildgærede, belgiske typer. For at afrunde smagen har vi ladet øllet lagre på egetræ. Oak Aged Cranberry Bastard er brygget som belgisk klosterøl, og der er anvendt samme gær som i nogle af de belgiske trappistøl. Det er med til at give øllet en karakteristisk frugtig karakter.
- Old Ale (10%). Hornbeer Old Ale er en gammel øl. Den er blandt vore første bryg og har ligget på lager i 18 måneder. Den kan sagtens gemmes i lang tid endnu, men nu kan vi ikke vente længere med at smage på den. Old Ale er brygget på 5 forskellige malte – 2 af dem er karamelmalt. Farven er kastanjebrun og den har et flot holdbart skum. Old Ale bør serveres ved en temperatur på 10- 12 grader. Det er en rigtig hyggeøl, der bør nydes i små glas – gerne vinglas så farve og skum kommer til sin ret. Old Ale kan drikkes til søde desserter, oste og i stedet for vin til f.eks. marcipankonfekt.
- “Forsøgsbryg”. Hvedeøl brygget på blandt anden maltet boghvede, det kan næsten ikke blive mere fynsk. Øllet er brygget som rent eksperiment på vores lille anlæg.
- Abbed Peders Juleale (8,3%). Belgisk ale. En mørk ale med en utrolig fylde, smag af chokolade, lakrids, kanel, orange og frugtsmag fra slåen.
- Kloster Jul (6%). Golden ale. En gylden/mørk juleøl med masser af smagsnoter, der vil pirre ens smagsløg.
- Berliner Medley Mit Schuss Erdbeeren (3%). Berliner Weisse. Sælges lørdag kl. 15. Kun 30 liter af denne specielle tyske øltype. Berliner Weisse er spontangæret hvedeøl. Derfor er øllen let sur, baseret især på mælkesyrebakterier. Denne øl er gæret på naturlig gær i Kolding og blandet med en mild hvedeøl gæret på almindelig hvedeølsgær. Fordelingen mellem sur og almindelig hvedeøl er ca. 40/60. Denne øl bliver tilføjet en smule sød bær-sirup, som er traditionen i Tyskland.
- Berliner Medley Rauch (3,1%). Berliner Weisse. Sælges lørdag kl. 19. Kun 30 liter af denne specielle tyske øltype. Berliner Weisse er spontangæret hvedeøl. Derfor er øllen let sur, baseret især på mælkesyrebakterier. Denne øl er gæret på naturlig gær i Kolding og blandet med en mild men kraftigt røget hvedeøl gæret på almindelig hvedeølsgær. Fordelingen mellem sur og røget hvedeøl er ca. 50/50.
- Berliner Medley Spelt (2,9%). Berliner Weisse. Sælges fredag kl. 19. Kun 20 liter af denne specielle tyske øltype. Berliner Weisse er spontangæret hvedeøl. Derfor er øllen let sur, baseret især på mælkesyrebakterier. Denne øl er gæret på naturlig gær i Kolding og blandet med en mild speltøl gæret på almindelig hvedeølsgær. Fordelingen mellem sur og almindelig speltøl er ca. 50/50.
- Berliner Medley Weisse (3%). Berliner Weisse. Sælges torsdag kl. 19. Kun 20 liter af denne specielle tyske øltype. Berliner Weisse er spontangæret hvedeøl. Derfor er øllen let sur, baseret især på mælkesyrebakterier. Denne øl er gæret på naturlig gær i Kolding og blandet med en mild hvedeøl gæret på almindelig hvedeølsgær. Fordelingen mellem sur og almindelig hvedeøl er ca. 40/60.
- Craftsmans Oatmeal Stout (Batch 002 – Oak Aged) (7%). Serveres lørdag fra kl. 12. Masser af ristet malt, chocolade og god humlebalance. Den har efterfølgende ligget tre måneder på et Balvennie-fad fra 1972, som giver en masse whiskeynoter til øllen.
- Golden Centennial (4,8%). English Golden Ale. Klassisk Engelsk Golden Ale i maltprofil, men kraftigt humlet med den amerikanske humle, Centennial. Det giver den en kraftig malt-profil først, men med god tørhed og bitterhed. Humlen har citrus, jordbær, fyrretræ og noter af grape.
- Ølfestival i Esbjerg 22. – 24. oktobet 2009 (Kolding Bryglaug)
- Jacobs Jule Ale 2009 (7,4%). Jacobs Jule Ale er en overgæret mørk juleale på 6,5%, som er brygget af pilsnermalt. Der er brugt to typer humle, hvor den ene skaber bitterhed, og den anden den meget fine aroma. Der er tilsat appelsinskal og en meget lækker sirup som hedder Cane Molasses, hvilket giver harmoni.
- Hop Something (5,8%). American Pale Ale. Bryder de gængse ølgenrer. Udseendet er strågyldent og ufiltreret, men aromaen er næsten overvældende. Humle i al sin magt og vælde! Appelsin, tropisk frugt, grapefrugt, blomster og andet godt, der stammer fra en meget rundhåndet sen humletilsætning. Bitterheden er lav, mens humlesmagen fortsætter langt og forfriskende.
- Kenya Coffee Stout (4,8%). En tilbagelænet kaffearoma er første duftindtryk i denne kaffesorte øl. Smagen fortsætter udi ristede elementer, chokolade og mørke bær, mens tonerne fra den tilsatte kenyanske kaffe altid er til stede i denne blide og letløbende stout. Oplevelsen ender silkeblødt på en let vaniljetone.
- Jubilæums Ale (6%). Testbryg. I forbindelse med Ribes 1300 års byjubilæum i 2010, brygger vi det officielle Jubilæumsbryg. Testbrygget er brygget med 3 bygmalttyper, 2 rugmalttyper, to humletyper (Admiral og Saaz), og en engelsk gær. Øllet er krydret med malurt, enebær, rønnebær og lakridsrod. Ca. 50 IBU.
- Jule Ale (2009) (6,5%). Belgisk ale. Jule Ale er en kastanjebrun juleøl – som vi synes en juleøl skal være! Brygget på 5 malttyper, 3 humletyper (Chinook, Golding og Cascade) en hvedeøls gær, krydret med nelliker, kanel, bitter appelsinskal og stjerneanis. Ca 55 IBU.
- Dunkel (4,6%). En sand lækkerbisken med sin mørke farve og indsmigrende maltede duft. En lav bitterhed der lige akkurat er nok til at balancere øllet.
- Vinter (5%). Schwarzbier. En blød, rund og samtidig ristet tyskinspireret schwarzbier – en mørk lagerøl. En fyldig dunkel øl der passer fortrinligt til det danske frokostbord og lækkert til en oksesteg. Fad og flaske.
Svaneke Bryghus (er ikke med i festivalguiden):
- Jule Tripel (8%). Med den belgiske øl ekvilibrisme som anduvningsfyr har vi brygget en mørk og krydret Tripel. For i Belgien drikker man Tripel til jul – helst til lammesteg med kroketter og julesalat – og en ordentlig klat mayonnaise. Og så er juletiden tilmed den eneste tid i året, hvor de belgiske nisser, Kabouterne, gør andet end at drille folk: De hygger. Denne Tripel har en brunlig farve med rødligt skær og en lille, men cremet skumhat. Kroppen er fyldig og sødmefuld. Duft og smag præges af tørrede blommer og æbler, bergamotte, kirsebær, honningkage, chokolade, toffee og karamel, medens eftersmagen udgøres af diskrete riste nuancer samt en blid og balancerende humlebitterhed.
- Esbjerg Blond (5,5%): Belgisk blonde. Inspireret af Belgiens mest populære øltype, men selvom den er blevet overgæret, så er den – helt i Warwiks ånd – koldlagret ved ca. 3 grader i ca. 6 uger. Dermed fremmes den intense maltsmag somt fint understøttes af noter af koriander og appelsin. Se også: Esbjerg får egen øl (Ugeavisen Esbjerg)
- Meyers Blueberry Brown Ale (7%). Denne Brown Ale er brygget på dansk pilsner malt, lys Münchnermalt og fire mørke specialmalte. Både første og andengæringen er produceret af en belgisk hvedeølsgær. Øllet er humlet på Styrian Golding humle. Øllet er mørkt og Bourgognefarvet med fyldigt beige skum. Den har en sød maltaroma af ristet malt, karamel og modne frugter. Den særlige krydring med vilde blåbær, granskud og enebær er diskret men giver en smuk balance mellem harpiks aromaerne, skovens bær og maltens karamel toner. Udviklet i et samarbejde mellem Mike Murphy og Claus Meyer.
Uafklaret om Odder Bryghus Julebryg, Stensbogaard Bryghus Julebryg 2009 og Vestfyen Willemoes Jul 2009 er nye.
Læs også:
Ølfestival i Esbjerg (Beerticker.dk)
[…] allerede omtalt er Lynghvede fra Fanø Bryghus, som er med lige nu på Jyske Øldage 2009 i Esbjerg, en ny […]