Randers Bryghus sørger for at Randers klassikeren Buur Øl fortsat er tilgængelig.
Randers Bryghus Buur Øl (6,1%): Randers Bryghus udgave af en Buur Øl er en dejlig ravfarvet bock øl brygget med en mængde specialmalte og hovedsageligt humlet med tysk Hallertauer Hersbrucker humle. Gæret på ægte tysk bock gær og lagret i flere måneder ved lav temperatur. Buur Øl har en afdæmpet humle bitterhed og nogen restsødme. En let drikkelig bock.
Der har siden den sene middelalder været brygget Buur Øl i Randers. Oprindeligt var der tale om godt og stærkt øl, og vi ved at det var berømt ud over landets grænser. Det hedder sig også at selveste Skipper Clement og hans bondehær tabte et mindre slag ved Randers i 1534, efter en nat med en tønde Buur Øl. De havde helt klart undervurderet øllets styrke.
Randers Bryghus Buur Øl er i første omgang brygget specielt til Randers Ældre Kjøbmands Liiglaug som ifølge de ældste kilder kan dateres til 1. August 1417. Om Laugsdrik står der skrevet: “Ligeledes skal Laugsdrik holdes Guds Legems Dag (d.v.s anden Torsdag efter Pinse), og Fastelavn, og den, der ikke deltager i Laugsdrikken, skal bøde en halv Tønde Øl – Burøl – hvis ikke han har lovligt Forfald.”
Bryggeriet Thor, som nu er lukket i Randers, bryggede Buur Øl frem til 1994. Med et 140 års jubilæums gensyn i 1996. Raasted Bryghus genoplivede også denne randrusianske klassikker sidste år. Men denne øl bliver altså nu fortsat holdt i live af Randers Bryghus efter Raasted Bryghus’ konkurs. Den kan købes i Randers og enkelte andre forretninger i Jylland.
Thor udgaven kan ses her og her.
Læs detaljeret om Buur Øllens historie, skrevet af Lars Peder Sørensen fra Historisk Samfund Randers:
Randers og Burøl – Almene betragtninger om øl (pdf – Randers Bryghus)
Fint at der igen brygges Buur øl men smager den så ligesom den “gamle” Thor Buurøl (lidt sød og vammel siger nogle, jeg elsker den)
Angående navnet Det er korrekt at navnet Buur vist stammer fra Hollandsk indvandring. Det er det samme som det sydafrikanske Boer og har gennem tiderne været stavet både Buer Buhr Buur alt efter den kirkebogsførende staveevne. Selv stammer mit slægtsnavn (og dermed de flestes )fra en hollandsk mølle på Samsø. Buurmøllen i Brundby.
Der findes dog også en by i vestjylland der hedder Bur og nogle har navn efter den.
Derimod menes navnet Buurøl at stamme fra det faktum at man gemte det gode øl i fadeburet (lagring) Heraf navnet FadeBURs ØL (fortalt via nu afdøde aner som var kendt i Randers og Spørring
Og ja
jeg og min søn var på den sidste rundvisning på Thor hvor man annoncerede lukningen dagen efter. Vi fik ingen Buurøl men en masse ediketter
og ja ja mit barnebarn hedder THOR BUUR
Hvor køber jeg en Buurøl