Ny øl lavet i samarbejde mellem Nationalmuseet og Bryggeriet Skands lanceres i morgen – lørdag den 22. marts – i Nationalmuseets forhal kl. 14 til 15:30.
Bryggeriet Skands Egtvedpigens Bryg (5,5%):
Egtvedpigen blev begravet i bronzealderen for knapt 3500 år siden. Hun fik en lille birkebarksspand med en gæret drik med i graven. Drikken var en slags øl lavet af hvede, tyttebær eller tranebær, porse og honning.
Ingredienser: Bygmalt*, hvedemalt*, humle*, honning, porse, tyttebær, gær og vand (*økologiske)
Detaljeret omtale:
Da Egtvedpigen blev begravet en sommerdag i 1371 f. Kr., fik hun nemlig en helt særlig gravgave, som kunne læske hendes gane i det hinsides: en øl i en barkspand. I dag er der kun et brunt bundfald tilbage, men analyser har vist, at drikken var en slags øl, som indeholdt hvedemalt, honning, mose-pors og tytte- eller tranebær.
Med den ingrediensliste i hånden gik Nationalmuseet og Bryggeriet Skands på foranledning af Museumsbutikken på Nationalmuseet i gang med at udvikle en moderne udgave af den berømte bronzealderpiges ”gravøl”. Men opgaven var ikke sådan ligetil, fortæller museumsinspektør på Nationalmuseet Peter Steen Henriksen (billedet), som også er stor øl-entusiast:
– Vi havde ”facitlisten” til øllen, men udfordringen var at finde forholdet imellem ingredienserne, og der måtte vi smage os frem. Så ligner vores nye bryg den drik, Egtvedpigen fik med i graven? Det kan vi ikke vide, men det er et kvalificeret bud, siger Peter Steen Henriksen og fortæller, at samarbejdet med en dygtig brygger har været altafgørende for resultatet.
Birthe Skands (billedet) fra Bryggeriet Skands i Brøndby er bryggeren, som sagde ja til at forvandle meget gamle ølsjatter til en kvalitetsøl, der ville smage moderne smagsløg.
– Jeg synes, det var en utroligt spændende udfordring. Det var en jo en ”bunden opgave”, forstået på den måde, at vi på forhånd havde en liste over ingredienser, som skulle bruges, og nogle af de råvarer kan være vanskelige at arbejde med. For meget honning gør øllen for sød, for meget mosepors for kraftig. Det gælder om at lave en afbalanceret øl, siger Birthe Skands.
Men hvad er ”Egtvedpigens Bryg” så for en øl, hvis man glemmer den historiske dimension? Birthe Skands kalder øllen for en rigtig ”sommerbasker”.
– Det er hen ad en hvedeøl, som på grund af tyttebærrene har en frugtig smag. Og så har gæringsprocessen fået lov til at udvikle sig – lidt ligesom man bryggede øl på landet for 100 år siden, siger hun.
Du kan høre både Birthe Skands og Peter Steen Henriksen fortælle meget mere om udviklingen af ”Egtvedpigens Bryg” lørdag d. 22. marts, hvor øllen bliver lanceret ved en lille præsentation kl. 14.00 – 15.30 i Nationalmuseets forhal med gratis smagsprøver. Og så kigger selveste Egtvedpigen også forbi – det er jo hendes øl. Hun var dog vant til øl uden kulsyre, så mon ikke hun bliver overrasket over, at hendes spritnye bryg bruser og bobler?
Læs mere:
- Sku’ det være en bronzealder-bajer? (Nationalmuseet)