Informations Niels Ivar Larsen har testet tre øl i forbindelse med Ny Nordisk Øl projektet, som Anders Kissmeyer, Per Kølster og Christian Andersen står bag.
Dugges/Kissmeyer Beer HippoFæ:
5 ud af de 6 mulige point bliver der til det nye samarbejdsbryg HippoFæ, som Kissmeyer Beer og svenske Dugges står bag. Det nordiske islæst er havtorn og hybenskaller og røllike. Havtorn er hippophae på latin.
Vi er i genren forårssæson, og visuelt er udtrykket måske en smule grumset, men bouqueten er en god oplevelse med sit trylleri af citrus, hvid peber, orangeskal og hvidvinsdrue – elementer, der iblandet ingefær, havtornesaft og tobak også dukker op i smagen. Her er vi mere ude i terra incognita, synes jeg, men fortsæt endelig videre ud ad dette spor.
HaandBryggeriet Norwegian Wood:
6 point og dermed bedste bedømmelse får Norwegian Wood fra norske HaandBryggeriet. Her er der brugt enebær.
Den florale duft er enebærrenes væsentligste aftryk – i smagen fornemmes de også som en interessant undertone – og står distinkt i en profil af røget bacon, tørv og træ, med i smagen tillige nødder, karamel og mere røg. Finishen er tør og humlet. Ganske kompleks skovtrold.
5 point får Snorri nr. 10 fra islandske Borg Brugghús
For Sturlaugur Jón Björnsson fra Reykjavik-bryggeriet Borg er løsenet arktisk timian, og det giver et specielt og raffineret udtryk: bleggul, tør og let diset med en syrligfrisk aroma af citrusfrugt, og krydderurt og hvedemalt. Smagen er sød, krydret, floral og dertil noget i retning af citronpastil. Vel er vi i Nordatlanten, men i smagsregistret tæt på en belgisk klassiker som Blanche de Namur.
Læs mere:
- Højt skum: På sporet af en nordisk ølsmag (Information)