Opdateret med medieomtale
Halsnæs Bryghus overrumplet af egen succes – medfører underskud på 1,8 mio kr i et hårdt opstartsår.
21. maj sidste år åbnede Halsnæs Bryghus på havnen i Hundested. Det blev et hektisk opstartsår, der endte med et underskud på 1.808.389 kr. I første regnskabsår 2008 var der et minus på 316.000 kr. Da havde Halsnæs Bryghus endnu ikke egen bygning, men solgte øl brygget ved Herslev Bryghus.
Alle budgetter på omsætning i 2009 blev overgået, og især den budgetterede omsætning på mad oversteg alle forudsigelser. Men det medførte også en række ekstra opstartsomkostninger. Kortfattet angiver Halsnæs Bryghus følgende årsager til underskuddet.
- Nedskrivning af ejendommen.
- Engangsinvesteringer i form af småanskaffelser til et ikke ubetydeligt beløb. Overvejende i form af udvidelse af køkken- og caféfaciliteter.
- Den store aktivitet har ført til øgede omkostninger til indkøb.
- Ekstremt højt sommeraktivitetsniveau fulgt af drastisk fald i aktiviteten i 4. kvartal.
- Højere omkostninger til personale end forventet grundet det højere aktivitetsniveau.
- Tidspresset åbning medførte lettere kaotiske logistiske udfordringer.
Halsnæs Bryghus skriver om forventningerne til 2010:
Det forventes, at resultatet for regnskabsåret 2010 vil være væsentligt bedre end for regnskabsåret 2009. Dette skyldes, at 2009 var opstartsåret for bryggeri på Hundested (red.: Havn) og der deraf har været væsentligt flere opstatsomkostninger end forventet. Procedurer er kommet på plads, fornuftige indkøbsaftaler er lavet, prisniveau er tilpasset og minimering af personale er initieret i ydertimerne. Alt dette, forventes at afføde et væsentligt bedre resultat for 2010 end i 2009. Dette sammenholdt med en væsentligt bedre logistik omkring tilberedning af mad forventes yderligere at give gæsterne en væsentlig bedre oplevelse på Halsnæs Bryghus.
Den betydeligt større aktivitet i bryghuset end forventet medførte også, at der ikke var tid til at installere og tilslutte det bryganlæg, der blev købt fra Musikbryggeriet daCapo’s konkursbo. Så øllet blev fortsat brygget ved Herslev Bryghus.
Men i vinter blev bryganlægget endelig gjort klart, og den 18. marts blev den først øl brygget af brygmester og direktør Peter Sonne. Batch One (6,8%) – røgøl med lidt chili.
Halsnæs Bryghus afholder ordinær generalforsamling 19. maj.
Læs mere:
- Halsnæs Bryghus A/S – Årsrapport 1. januar 2009 til 31. december 2009 (pdf – Halsnæs Bryghus)
- Bryghus fik problemer af succesen (SN.dk)
[…] Bryghus blev som tidligere omtalt ramt af egen succes i opstartsåret, hvilket medførte et underskud på 1.8 mio. kr. i 2009. Men […]