Opdateret: Fyens Stiftstidende bragte her til påske et par anmeldelser mere (Midtfyns og Stensbogaard).
Fyens Stiftstidende har over flere omgange testet fynske påskebryg. Her bringes et samlet overblik. Overordnet vinder er Påske Hvede fra Indslev Bryggeri. Der gives op til seks stjerner.
5 stjerner: Indslev Bryggeri Påske Hvede
Hvede- og bygmalt, humle og gær. Ufiltreret. Lys gul, mælket øl med græs, blomster og humle i næsen. Elegant og let mundfornemmelse som hos andre hvedeøl uden den store bitterhed og med blød kulsyre. Den er frisk, drikkevenlig og et godt match til lette frokostretter, fisk og skaldyr. En let forårsøl, som ikke tager fokus fra sprøde råvarer og retter.
5 små stjerner: Bryggeriet Vestfyen Willemoes Påske Ale
Røget og krydret med sødmefuld malt. Duften sender straks tankerne i retning af spegepølse og røget ål, og smagen bekræfter, at vi her har en øl, der kan hamle op med de kraftigere varer på frokostbordet. Alkoholen fornemmes lidt i eftersmagen, men bidrager først og fremmest med rundhed og sødme. Der kunne være flere nuancer i smagen, men her er meget øl for pengene – derfor fem små stjerner.
4 store stjerner: Bryggeriet Vestfyen Willemoes Påskebryg
I duften er der humle, antydning af honning, karamel og rugbrød og et hint af noget metallisk. Blød og rund i munden og en sødme, der balanceres fint af god humlebitterhed. Karamel og mere humle i eftersmagen. Til prisen en ganske habil øl og god til påskefrokosten. Prisen trækker den op på fire store stjerner.
4 store stjerner: Coisbo Beer Easter Ale
Sødmefuld duft med lidt orange og sød malt. Balanceret og rund i munden med behagelig sødme og en lille bitterhed, som træder tydeligere frem i den lange eftersmag. Glimrende både til frokosten og en hyggestund.
4 stjerner: Midtfyns Bryghus Påskebryg
Lys ravfarvet, lidt uklar. Duft af humle, blomster og honning. I munden er der god fylde med humlebitterhed som gennemgående element, også i eftersmagen. Sødmen er absolut behersket, og øllen føles let og frisk trods en alkoholprocent på næsten syv. Dette er klart en øl, der vil gøre sig til påskefrokosten.
4 stjerner: Stensbogaard Bryghus Fynsk Vårbryg
Mørk ravfarvet og klar. Duft af sødlig malt, øllebrødsagtig og moderat humlet. I smagen er den sødmefuld, maltet og mildt humlet. Ikke så sød at det ødelægger friskheden. Humlen lægger sig i eftersmagen. Vil gå godt i spænd med ikke for udfordrende påskemad – eller solo til en stille stund i påskesolens lys, hvis den viser sig.
4 stjerner: Ørbæk Bryggeri Ekstra Påskebryg
Mørk gylden i farven, frisk humlet næse med lidt rugbrød og karamelsødme. Fyldig pilsnertype med let sødme med lidt lys karamel og bitterhed i pæn balance i et afrundet udtryk. Humlet til saft og kraft med god rygrad og fylde til frokostretter, når man vil have noget kraftigere end en almindelig pilsner. Ekstra Påskebryg er ganske retlinet og vil have et stort publikum.
4 stjerner: Ørbæk Bryggeri Kongens Fadebur Påskebryg
Mørk brun, karamelfarvet. Lidt lukket næse, mørk og maltet med sødme fra rosiner, farin og rugbrød. Smagen er fyldig, mørk og tyk med ristet rugbrød – blød, cremet mundfornemmelse. En let og behagelig bitterhed kontrasterer farinsødmen. Man mærker dog ikke alkoholen.En ganske mættende øl med pæn, lang eftersmag med et touch af hostesaft og lakrids i finalen. Interessant bekendtskab, men en kende tung til klassiske frokostretter. Til gengæld er den en fornøjelse solo.
3 stjerner: Rise Bryggeri Ærø Påske Ale
Metallisk tone, lille note af blomster og malt. Bitter tone, rugbrødssødme og pænt lang eftersmag med moderat humlebitterhed og lidt malt. Den metalliske tone dukker op igen i eftersmagen, men den forsvinder med noget tid i glasset. Rugbrødsøl til frokostbordet til en overkommelig pris.
Læs mere:
- Klar til påske: Fynske øl til frokostbordet (Fyens Stiftstidende)
- Påskebryg med historie (Fyens Stiftstidende)
- Test: Velbryggede procenter i fynske påskeøl (Fyens Stiftstidende)