Stor artikel i Politiken om hvordan Fuglebjerggaard brygger på egen humle, malt samt andre egenproduceret råvarer.
Politiken skriver om Per Kølster og Fuglebjerggaard med fokus på bl.a. det nye malteri:
Maskineriet vil nu gøre det muligt for Kølster at fremstille cirka ti gange mere malt om året. Nok malt til at lave 200.000 liter øl. Så meget øl har Kølster ingen ambitioner om at lave, nej, formålet er, at andre skal kunne komme kørende med en trailer lastet med byg fra egne marker og forlade stedet en uge efter med en trailer fyldt med malt.
Det er et koncept, som også skaber genklang andre steder i verden, og Per Kølster har jævnlig besøg af bryggere fra Norden, USA, Canada og andre lande, der gerne vil høre om hans lille malteri. For sagen er, at Fuglebjerggaard er unik ved, at gården laver øl udelukkende af egne råvarer, humlesorterne, malten, hveden, porsen, mjødurten, løvet fra asketræer, perikon, røllike, malurt, og hvad de ellers bruger, ja, selv chilien i stedets eksotiske chiliøl- serie er dyrket på gården i Camilla Plums drivhuse.
– Uden at prale, så er det det eneste sted i verden, hvor du kan opleve det. I hvert fald hvad jeg ved af.
Det sidste siger Per Kølster – han ses på nedenstående billede, der er fra før det nye malteri.
Per Kølster ønsker at koble øllet til stedet:
– Meningen for mig er at prøve at oversætte det, min jord kan, til det, mit øl smager af. At skabe en kobling mellem stedet og drikken. Det lyder højpandet, men det forstår alle godt, når man snakker om vin. Men det tænker ingen på, når vi snakker øl. Der er ikke nogen kobling, øllet har mistet sin relation til stedet for mange år siden, da man mekaniserede og industrialiserede maltfremstillingen. Min ambition er at vise, det har en betydning, siger Kølster, der mener, at hans byg, hans malt, giver øl med mere mundfylde, mere dybde.
Gær er det eneste, som Fuglebjerggaard ikke selv laver. Men der er nu brygget en øl med vildgær fra æblecider. I samarbejde med Fritz Müller, Den Gale Brygger, der netop specialiserer sig i at brygge øl med vildgær. Der er heller ikke humle i denne øl – der er brugt rønnebær istedet for.
Udover Per Kølster er Michael Wilken nu brygger ved Fuglebjerggaard – pensioneret ingeniør fra Novo Nordisk.
Læs mere:
- Humle & Malt (Politiken)
- Øl er da noget, der gror på marken (Politiken)
Fra arkivet:
- Fuglebjerggaard: Udvidet malteri, ny brygger og Høstmarked (Beerticker.dk)
- Malteriet på Fuglebjerggaard udvider (Økologisk Landsforening)
- Malt projekt får støtte (Beerticker.dk)
[…] Fuglebjerggaard brygger med egne råvarer (Beerticker.dk) Filed Under: Nyheder & mikro […]