Heftig debat om BBB-garantimærket og Poul Højlunds kritik af navngivne bryggerier. Også international opmærksomhed.
Poul Højlund’s – lig Duelund Bryglade – kritik af navngivne kontraktbryggerier og bryggerier med forskellige brands har ført til en heftig debat. Specielt er det kontraktbryggerier, som har svaret igen. Hovedsageligt bliver Poul Højlund kritiseret stærkt, men der er også enkelte røster som støtter ham.
Da det ikke er alle, som er opmærksom på kommentarerne, der ledsager den oprindelige post her på Beerticker.dk, bringer jeg dem her (foruden det ikke er alle, som husker at tjekke for nye kommentarer).
Kritikken skyldes i høj grad, at Poul Højlund kritiserede navngivne bryggerier. Han har nu omformuleret på BBB-garantimærke sitet, så specifikke navngivne bryggerier er fjernet.
Mikkeller – lig Mikkel Borg Bjergsø – har følgende kommentar:
Jeg forstår godt at skrantende danske mikrobryggerier er desperate efter at sælge deres øl. Men at gå efter venner/konkurrenter i branchen er under lavmålet. Mikrobrygbranchen er netop kendt for sine gode samarbejder og fravær af snobberi. Duelund Bryglades øl er nogle af de dyreste på markedet, men langtfra nogle af de bedste. Måske derfor går salget ikke som forventet.
At påstå at ‘fantombryggerier’ brygger på store kommercielle anlæg er noget fis. Mikkeller har brygget sit øl på alt fra et 250 liter anlæg hos Andrik til et 65.000 liter anlæg i England.
Jeg er sikker på at det BBB mærket og Poul Højlunds forsmåede udtalelser ingen effekt har på Mikkellers salg som er vokset kraftigt i kriseåret 2009 og gør det til mest eksporterede danske mikrobryggeri idag. Forbrugerne vil have kvalitetsøl – ikke sur øl der er brygget i en lade et eller andet sted.
Mikkeller har aldrig lagt skjul på ikke at have et bryganlæg og hvor vores øl bliver brygget. På alle øl er henvist til vores hjemmeside hvor der under samtlige øl er angiver hvor de er brygget.
Den største konsekvens at Poul Højlunds mission er uvenskab i branchen. Mon ikke han ødelægger mere for sig selv end for os andre??
Indslev Bryggeri’s direktør Anders Busse Rasmussen skriver:
På Indslev Bryggeri har vi et Kaspar Schulz anlæg som ikke er computerstyret. Det vil sige at alt foregår manuelt og under konstant overvågning af brygmesteren. Samtidig er vi uafhængige og selvstændige, og brygger hele vores produktion selv. Øllet er altså brygget på bryggeriet af bryggeren, som dog godt nok i dette tilfælde rent faktisk er uddannet brygmester, og ikke har lavet andet end at brygge øl siden han gik ud af folkeskolen. Vi lever altså op til kravene for BBB mærket, lige bortset fra, at vi (gudskelov) sælger mere end 1000 hl om året. At påstå at vi alene af den grund ikke har den samme kvalitet og autensitet i vores produkter som mindre bryggerier er galamatias.
At påstå at man ikke kan lave fremragende øl på store anlæg, er ligså tåbeligt som at påstå at man ikke kan lave dårlig øl på et lille. I virkeligheden er det ikke udstyret det kommer an på, men derimod menneskene bag, uanset størrelsen på foretagenet. Det er Mikkeller et fremragende eksempel på.
Vi forsøger alle at få omtale og profilere os, men at gøre det på bekostning af navngivne konkurrenter er ikke bare uprofessionelt og under lavmålet, det er også ulovligt ifølge den danske markedføringslov.
Bryggeriet Djævlebryg’s Per Olaf Huusfeldt ligger ud med ord tilbage fra Romerriget:
Poul, du rammer under bæltestedet og dit personlige angreb skuffer mig! Jeg må stilfærdigt sige, som en tidligere statsminister engang sagde til en “kollega”: “Det er sgu’ da en mærkelig udlægning af, hvad det er vi gør”! Dette angreb havde jeg egentlig ikke ventet fra dig, men fra andre langt mere skumle kanter. Men tillykke med det! Det er lykkedes dig at gøre dig særdeles uheldigt bemærket i et krampagtigt forsøg på at svine dine kolleger i branchen til. Og som et gammelt ordsprog siger: “Når krybben er tom bides hestene”.
Du er selvfølgelig i din gode ret til at mene hvad du vil, men når du vælger offentligt at inddrage navngive kolleger i dit personlige korstog, og du som her efter min mening groft manipulerer med virkeligheden, og bevidst sammenblander det du med rette eller urette kalder fupbryggerier, med de af os der ikke har røven fuld af penge til at købe eget bryggeri for, eller for den sags skyld at finde en faldefærdig lade til spotpris vi kunne indrette til bryggeri, der hvor vi nu engang bor, ja så er det jeg faktisk bliver ganske harm.
Du har tilmed den frækhed at skrive, at vi “brygger på store bryggerier” – siden hvornår er Herslev Bryghus blevet et stort bryggeri? Og når vi nu er ved den del, så har vi ligesom bl.a. Mikkeller valgt at være 100 % åbne og ærlige om, at vi er et fantombryggeri, og henviser såmænd også til vores hjemmeside på etikketten, ligesom vi løbende har holdt vores forhandlere orienteret om hvor vores øl bliver fremstillet. Vores forbrugere har været særdeles tilfredse med den information, og i lighed med Mikkeller oplever vi heller ikke 2009 som et specielt kriseramt år. Så mon ikke forbrugernes usikkerhed skal findes et helt andet sted?
Vi har på et tidligt tidspunkt indset, at vi gør alle en langt større tjeneste ved at bruge tiden på at udvikle gode recepter på vores 25 liters anlæg, end på at nørde med selve produktionen – det er der til gengæld andre, der er meget dedikerede til. Og den synergi giver efter min mening nu engang både de mest spændende øl, og den bedste kvalitet i øvrigt. Der er satme ikke noget uærligt i det!
Vi er her nemlig først og fremmest i de gode øls sag – men hvad med dig selv?
Jeg er ked af sige det Poul, men jeg tror du har skudt dig selv i foden! Du kommer forhåbentlig aldrig i en situation, hvor du selv IGEN får brug for at fantombrygge, men skulle det ske, har du jo ikke ligefrem skabt dig en større vennekreds i denne omgang.
Croocked Moon – lig Søren Parker Wagner – er det nyeste danske kontraktbryggeri. Hans kommentar:
Ideologien bag at ville brygge på professionelle anlæg i stedet for et stykke ombygget mejeriudstyr giver da blot en ide om bryggerens ambition om at få det mest kontrollerede og “rene” produkt ud af processen. Jeg vil i den grad opfordre kontraktbryggere og mikrobryggere til at overse dette mærke som umiddelbart ikke ønsker andet et skabe splid i en branche hvor der normalt er en fantastisk omgangstone.
Det handler om integritet, kammeratskab og frem for alt at få brygget noget af det bedste øl i verden.
Ole Madsen, redaktør på ØLentusiasteN mener om BBB-garantimærket:
Det mærke vil ikke garantere andet end sandsynligheden for at en øl er inficeret er større.
Ole Madsen uddyber med følgende ved RateBeer (ikke frit tilgængelig på nettet):
Men som han (red: Poul Højlund) selv fastslår “Garantimærket garanterer ikke for kvaliteten af øllet, derimod for oprindelsen, har jeg svært ved at se hvad mærket er til for. – Øl bliver jo nødvendigvis ikke bedre af at blive brygget på et lille anlæg.
Langt de fleste er bedøvende ligeglade med om bryggeriet er lille eller stort, om øllet er fantombrygget eller om der er tale om en etiketøl.
Det er der er afgørende for mig er kvalitet kontra pris – uanset brygger – stor eller lille.
BeerHere – lig Christian Skovdal Andersen – konstaterer meget kortfattet:
Poul, gamle dreng. Det er vist en om’er…
-Christian fra fupbryggeriet Beerhere
Brian Fogsgaard Jensen – tidligere salgschef i DKMBS – støtter Poul Højlund:
Godt at debatten endelig bliver sparket igang. Poul Duelund har grundlæggende ret i flere betragtninger af markedet for “mikrobryg”.
Jeg undrer mig over at det er et bryggeri (Duelund Bryglade) der tager initiativ til mærket BBB, og ikke f.eks. en forening. Danske Bryghuse, Bryggeriforeningen eller for den sags skyld Danske Ølentusiaster, som jo netop mangler en ny “kamp” og strategi for fremtiden. Desværre har de 3 nævnte foreninger, alle interne konflikter ved at deltage i mærkningen BBB.
Til Poul´s liste over fantombryggerier, kan også tilføjes: Grønland Ice Cap Beer (brygges på Harboe´s bryggeri i Estland) og Raasted Bryghus (brygges og tappes på flaske i Belgien og på Fyn). Fadøl og specialbryg, tappes i Raasted men hvor mange steder forhandler disse?
Øl fra fantombryggerier er bestemt gode øl, men ja få lige landekode eller postnr. for tapning på etiketten. For at man kan påråbe sig titlen “Dansk Mikrobryg” skal øllet vel som min. være brygget på dansk vand?
Danske Henrik Fisker har i flere år designet eksklusive biler for BMW og Aston Martin, men derfor er bilerne jo ikke danske.
Dansk mikrobryg er brygget, tappet på de enkelte selvstændige bryghuse, som samtidig skal blive bedre til at kassere evt. inficeret øl. Selvom sur øl pt. er meget trendy på ratebeer.
Det er vel også under lavmålet at f.eks. KlosterBryggeriet sælger sine øl, ved at sige at de brygges på Øm Kloster? Sidst jeg var på Øm var der kun ruiner. Ja folk i branchen ved hvor de brygges og tappes, men ikke forbrugeren der køber øllet, i Else´s blomsterbix i Ølby.
Man burde tydeligt skrive hvor øllet fysisk er brygget/tappet. Kunden der køber mikrobryg, tror jo tit at Skælskør Bryghus er et mikrobryggeri, på linie med HornBeer osv.
Som Belgien oplever Danmark at der kommer ølturister. Synd for de turister der dukker op på fantombryggeriernes adresser og håber på en rundvisning..
På den anden side burde Duelunds “krav” til dem som kan benytte mærket, justeres. Et mikrobryggeri hvor bryggeren arbejder uden automatik, findes jo i flere størrelser.
Og så vidt jeg ved, kan næsten alle bryggerier til tider brygge inficeret øl, BBB mærke eller ej. Ingen nævnt ingen glemt.
International reaktion
Norske Knut Albert har set omtalen her på Beerticker.dk, og viderebragt det til et internationalt publikum på hans engelsksprogede blog: Something rotten in Denmark again (Knut Albert’s Beer Blog). Som efterfølgende er omtalt ved RateBeer. Her har det specielt interesse grundet Mikkeller. Hard words in Denmark (RateBeer)
Ikke sidste kontraktbryggeri
Vi har ikke set det sidste kontraktbryggeri i Danmark. Inden for de kommende uger får et helt nyt kontraktbryggeri brygget deres første øl. Det vender jeg tilbage til.
Yderligere kommentarer til den her sag er naturligvis velkomne.
[…] BETA – Ølnyheder 24/7 « Debat om Poul Højlunds kritik af brands og kontraktbryggerier De store og giganterne – mandag […]